https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kurtoš kalač - uspeh podjetja Matjaža Korenjaka in Louise Samuel

Murska Sobota, 25.03.2014 ob 7:00  

Čeprav večina podjetij propada, pa nekateri tudi v Pomurju najdejo tržno nišo in rodi se zgodba o uspehu. Tako se je zgodilo tudi Matjažu Korenjaku iz Murske Sobote, ko je srečal Angležinjo Louise Samuel, ki sicer že skoraj desetletje živi v istem kraju kot Matjaž. Skupaj z madžarskim sodelavcem (Marcell Peter Falvi) prodajajo opremo za peko tradicionalnega madžarskega peciva - »kurtoš kalača«. Njihovo podjetje se imenuje Ko – ordinator. Zgodba ima mednarodne razsežnosti, sega namreč vse do Azije in arabskih dežel.


Ko so se Matjaž, Louise in Marcell odločili združiti, so postali neustavljivi. Na začetku so poskusili v Sloveniji, tudi s prodajo samih kurtoš kalačev na stojnicah, vendar pravega odziva ni bilo. Zato so šli dlje, tudi po zaslugi podjetniške žilice Louise in njenega odprtega razmišljanja v stilu: nič ni nemogoče. Postavili so spletno stran, kjer so ponudili prodajo pečic za izdelavo tega peciva, in že prvi teden so nekaj prodali. In tako se je začela zgodba, naročnike so pridobili in celega sveta: od ZDA, do balkanskih in latinsko ameriških držav, Malezije, Afrike, Jordanije in tako naprej.

Kurtoš akademija za njune stranke

Tako Louise in Matjaž tudi veliko potujeta, da se srečujeta s svojimi naročniki, prav tako imata Kurtoš Akademijo, v okviru katere zainteresirane doma in po svetu učita, kako se kurtoš kalač peče in pripravi. Stranke dobijo tudi diplomo. Njune stranke so večinoma potomci Madžarov, ki živijo širom sveta in želijo ponesti tradicijo svojih prednikov po svetu.

Glede samega kurtoš kalača si niso edini ali izvira iz Madžarske ali iz romunske Transilvanije. Na madžarskem ima podjetje Ko -ordinator manjšo tovarno, kjer proizvajajo pečice za kurtoš kalače, za kar skrbi njihov madžarski kolega, ki sedaj zaposluje tudi dva nova sodelavca. Matjaž skrbi za slovensko birokracijo, s katero ima precej dela, Louise pa skrbi za stranke. Ali kot je dejala Louise: »Smo dober tim, jaz potiskam naprej, Matjaž pa me včasih ustavi, da premislim stvari.«

Njun posel dobro vpliva tudi na pomurski turizem

Prejšnji mesec sta bila na Filipinih: »Stranka tam želi odpreti franšizno prodajalno in sedaj ji pomagava pri tem. Za ta posel imamo tudi investitorja, ki izvira iz verige, katera velja za azijski McDonalds. Tako, da uspeh ne more izostati.« Ko potujeta, svoje stranke po svetu  učita, kako narediti dobre kurtoš kalače.

Seveda pa njun posel dobro vpliva tudi na Pomurje, saj kot sta povedala sogovornika, prav v okviru podjetja prihajajo v Mursko Soboto stranke iz celega sveta: »Pred kratkim iz Izraela in iz Savdske Arabije. Tako s tem vplivamo tudi na turizem v Prekmurju. Stranke tukaj nočijo, jedo, gredo na izlete.  Vse to še poleg znanja, ki ga pridobijo v okviru naše akademije. Radi kupijo tudi bučno olje in ostale tipične izdelke.« Kot je poudarila Louise, ki je nekdaj delala tudi kot turistična vodička, so nekateri tako navdušeni nad pokrajino, da se potem kasneje vrnejo na počitnice z družinami: »Všeč jim je kolesarjenje, tudi Goričko, kjer so gostje iz Azerbajdžana pobirali jabolka iz drevesa, kar so počeli prvič v življenju.« Kar je nam morda vsakdanje, je za nekoga posebno doživetje. Temu bi lahko rekli dodana vrednost njihovega podjetja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2014 ob 9:53 Misa gost

      Super. Samo tak naprej. Drugace pa zanimivo ka je zadeva prinas nej glih poznana. Ge san prvic tau probala na Ceskem (Trdelnik) in ga dobis prakticno na vsakom kujkli. Malo vec promocije bi trbelo. Sem vidla ze tudi stojnico na senju v MS ampak san nikoli nej kupila ker san nej znala ka je tau in kak je dobro. Priporocam vsem keri ne poznate, ka probate. Lp

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2014 ob 11:28 XY gost

      Naj vama še naprej uspeva...čestitke.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.03.2014 ob 12:39 koch gost

      ja super je to,kje se pa to lahko dobi v MS??

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.03.2014 ob 14:15 Stewen gost

      PRVI BODO - PRVI - Napisal sem daljši "komentar" o uspehih trojke, a se je nekje izgubil. Ni objavljen! Na kratko povzemam: čestitam Marcelu, Matjažu in Luise, ki gredo naprej, čeprav v Pomurju ni bilko velikega navdušenja za nakupovanje njihovih kurtoš kalkačev - pekovskega testa, razrezanegfa na trakove, navitega na valje in pečenega med vrtenjem, nazadnje pa še povaljanega v orerih, maku ... ali pisanih čokoladnih "mrvicah". Očitno pa je stekla proda električnih peči, kjer se zadeva med vrtenjem speče. Ni, kaj, fanta in dekle Lojzka - so izrabii priložnost oziroma našli tržno niso in uspeli. Čestitam. Hkrati pa kritiziram sam sebe (samokritika!), ker sen o zadevi razmišljal tdu sam,dal narediti valje in pecivo pekel v električni pečica na "roštilju", kjer pečete piceke, a mi družbe ni delala zagnana Louise, zato sem obupal.Še en dokaz - prispodoba, da ženska vsah drži tri hišne vogale. - Želim nadaljevanje prodora na tršišču.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.03.2014 ob 17:18 Robert gost

      www.kurtos-kalacs.com ali https://www.facebook.com/kurtoskalacssuto?fref=ts SUPER!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.03.2014 ob 19:29 Anonymous gost

      v kmetici v Črenšovcaj so na voljo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.03.2014 ob 20:10 Riki gost

      Pekli jih bodo v nedeljo 30.03.2014 pred Dipojem v MS, pa pred BTC vsak torek in petek od 12h do 17h. Drugače pa se lahko naročijo na 040/725 917. Dobijo se pa tudi v Kmetici v Črenšovce in v Hungaricumu v Lendavi. Čestitke Matjažu, Luise in Ianu. Upam, da bomo še dolgo sodelovali!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.03.2014 ob 20:18 Riki gost

      Ka malo reklame naredim... VABLJENI!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.08.2016 ob 20:36 ganigani gost

      Kurtoš kolač sem prvič jedla v Romuniji- odlično!!!!! Potem sem ga iskala v Ljubljani -vse zaman-so bili stari podatki na internet-u sedaj pa vprašujem kje bi se dalo kupiti to odlično posebnost-pecivo-- v Ljubljani ali kje proti jugu Slovenije

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.11.2016 ob 22:06 gost gost

      Še vedno mi in uspelo najti kurtoš kolača na jugu Slovenije. Bi ga kupila tudi preko interneta al ikakorkoli, čeprav je bil tisti v Romuniji najboljši-bil je vroč....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.