https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prestižna priznanja Financial Timesa za Pomurje in Občino Lendava

Lendava, 19.03.2014 ob 11:00  

V torek je v prostorih občine Lendava potekala novinarska konferenca, kjer so spregovorili o mednarodnem natečaju »Evropska mesta in regije prihodnost 2014 – 2015«, kjer sta Pomurje in Občina Lendava dobili prestižni priznanji kot atraktivni lokaciji za tuje neposredne investicije. Ob tej priložnosti so spregovorili Franc Gönc, namestnik direktorja RRA Mura, župan Anton Balažek ter ravnateljica DSŠ Lendava Silvija Hajdinjak Prendl.


Priznanje podeljuje strokovna revija FDI Magazine v sodelovanju z FDI Intelligence, ki delujeta pod okriljem medijske hiše Financial Times

Fdi Magazine je globalni časopis, katerega bralci so vodje multinacionalnih podjetij in svetovalci na področju lokacij za tuje investicije. Natečaj poteka že od leta 2004, vsa mesta in regije pa so ocenjevali po kriterijih: gospodarski potencial, človeški viri in kvaliteta življenja, stroškovna učinkovitost, infrastruktura in poslovno okolje. K ocenjevanju pa so dodali še kriterij strategije privabljanja tujih neposrednih investicij. V tej dodatni kategoriji je kandidiralo 180 mest in regij iz vse Evrope.

Pomurju 3. in 7. mesto, Občini Lendava dvakrat 10. mesto

Pomurje je kot regija na natečaju osvojilo 3. mesto v kategoriji Top 10 Južna Evropa, Strategija privabljanja tujih investicij ter 7. mesto v kategoriji Top 10 Južna Evropa, konkurenčnost regije. Občina Lendava pa je dobila sledeče nagrade: 6. mesto v kategoriji Top 10 Mikro mesta Evrope, Strategija privabljanja tujih investicij in 10. mesto za Top 10 Vsa mesta v Južni Evropi, Strategija privabljanja tujih investicij.

Franc Gönc, ki je v RRA Mura tudi skrbnik aktivnosti privabljanja TNI, je povedal,da RRA Mura privablja tuje neposredne investicije (TNI) v Pomurje že od leta 2004, od takrat se je število tujih investitorjev v Pomurju povečevalo.

V Lendavi želijo spodbujati podjetniška vlaganja

Župan Balažek pa je poudaril, da je v Občini Lendava visoka kakovost življenja in sodi med 10% najboljših v državi. Vendar se kljub temu srečujejo s problemom, da ni dovolj novih delovnih mest za lokalno prebivalstvo. V preteklosti so ugotovili, da ima Lendava odlično in prometno urejeno infrastrukturo, in tako je ta lokacija ena najboljših v Srednji Evropi. Med drugim je povedal: »Lendavska industrijsko-poslovna cona postaja zanimiva in mednarodno razpoznavna.« Kot je nadaljevala ravnateljica Hajdinjak Prendl pa se na takšne priložnosti odziva tudi lokalno okolje, zlasti srednješolski center, ki v naslednjem šolskem letu pričenja z izobraževanjem kemikov in mehatronikov, ki se bodo lahko zaposlili v domačem okolju.  Bodoče dijake bo spodbudila tudi občina, ki bo za vse dijake 1. letnikov  omenjenih izobraževanj poskusila zagotoviti štipendije, v naslednjih letnikih pa naj bi jih štipendirali potencialni delodajalci.

Sicer je Balažek povedal še, da Lendava vidi svoje priložnosti tudi v turizmu in storitvenih dejavnostih, mednarodno priznanje pa za občino Lendava pomeni: »Zaznal nas bo širši krog potencialnih vlagateljev in to, da moramo še naprej razvijati ter promovirati možnosti gospodarskih vlaganj

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.03.2014 ob 11:26 ms gost

      Nemren vörvati od toga Balažeka .Danes je govoril za Murski Val in tak se je pomadžaro ka še kumaj kaj gučij slovenski in mijslin ka za dvej leti nede znal več besede povedati slovenski .Sramota za njega kak se je po vougro .Končno pa tou ka gučijjo v Lendavi nej slovenščina nej prekmurščina nekšna mejšanica ka boug ne vej kak gučijjo .

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.03.2014 ob 16:35 Stewen gost

      ŽUPAN - Najprej bi čestital dobitnikom priznanj finančnega Timesa, saj je zadeva vredna zapisa z VELIKIMI ČRKAMI, kajti kaže, da v Pomurju, pa tako tudi v Lendavi, gredo naprej na vseh področjih. Mislim, da boste bralci rajši sprejeli pravklar zapisano kot pa vrstice kolega MS, ki očitno ne dojema vrednosti prizanj, četudi gre bolj za moralna dejanja, ampak se je rajši spravil na lendavskega župana. Sam njegove slovernščine ne bi kritiziral, saj so vse besede slovenske, nasproti temui pa pravi Slovenec-Prekmurec večkrat govori veliko slabšo slovenščino, še največkrat prekmurščino, ki je često še domoljubni Prekmurci ne razumemo. To so večkrat dialekti dialektov. - Sicer sam poznam pomen le nekaj madžarskih besed, kljub temu pa se mi dozdeva, da županu več preglavic povzroča madžarski jezik, iz katerega često prešalta na slovenščino. Tudi v Hidak-Mostovih. Na koncu pa še to: ni važno, v katerem jeziku govoriš, pomembno je, kaj poveš. Novice s tiskovne konference (v slovenščini) so za lendvsko območje spodbudne.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.03.2014 ob 19:23 kodila gost

      Tou ka je napijsal Times znamo Lendavčari že 40 lejt, samo nemamo prave lidij, ka bi kaj napravili. Palik su si talali nekše kretenske nagrade, te de pa po volijtvaj štiri lejata tišina. Pazite lidje, nouvi lokal mamo, pa nej ednoga, še najboukše torte udavlejo, samo o tun ne pijšejo, zatou ka su nej vložili 4 m, pa je nej v centri, pa nej su špagetari. Vsaka njemi čast, dugu je zijdo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.03.2014 ob 19:57 Jurček gost

      Kodila, od gda si pa tij lendavčan? Kelko te jes poznan si iz sosednje občine, tou ka delaš v Metropoli pa še ne pomejni, ka so vaše torte resno najboljše.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.03.2014 ob 20:16 ms gost

      Stewen replika @@@ Tij si že zadnjič pijsal psalme in lintanije da je bilo govora ko je hotel človek delati samomor ka bi skočo iz sodišča . Te so ti nametali minusov puno košaro samo za to ka se tü gor delaš pametnoga in tou svojo pisnijvo pamet vsiljuješ nam . Če nemaš kaj pametnoga pijsati raj boj tiho .Plebanošov ne nücamo . Tij si nekši ekstrašnji človik in tvoja pamet

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.03.2014 ob 8:19 kvazi gost

      Na potencialu bo tudi ostalo, dokler bo samo bla bla bla.En od teh še nej delo v pravom gospodarstvu.Glavno ka so fotke.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.03.2014 ob 8:22 ?? gost

      So f potencial upoštevali tudi potencialni razgledni stolp, za šteroga zaj evropa ne da pejnez?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.