https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ustavni sodniki razveljavili nepremičninski zakon

Ljubljana, 28.03.2014 ob 12:21  

Kot se je ugibalo že včeraj, da je nepremičninski zakon padel, so danes tudi potrdili ustavni sodniki, med njimi tudi Pomurka dr. Etelka Korpič-Horvat. Odločitev je bila sprejeta soglasno. Do drugačne ureditve obdavčitve nepremičnin se uporabljajo predpisi, ki so veljali doslej, je danes na ustni razglasitvi sodbe povedal predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič.

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, začetem z zahtevami skupine poslank in poslancev Državnega zbora, Državnega sveta, Mestne občine Koper, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije ter na pobudo Občine Rogašovci, z odločbo št. U-I-313/13 z dne 20. 3. 2014 odločilo:

1) da se Zakon o davku na nepremičnine (v nadaljevanju ZDavNepr) razveljavi,
2) da je Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin (v nadaljevanju ZMVN) v neskladju z Ustavo, kolikor se nanaša na množično vrednotenje nepremičnin zaradi obdavčenja ter
3) da se do drugačne zakonske ureditve obdavčitve nepremičnin uporabljajo predpisi iz prve do pete alineje 33. člena ZDavNepr.

Ustavno sodišče je odločbo sprejelo soglasno v sestavi devetih sodnic in sodnikov. Sodnice mag. Marta Klampfer, dr. Etelka Korpič-Horvat in dr. Jadranka Sovdat ter sodniki dr. Mitja Deisinger, mag. Miroslav Mozetič, dr. Ernest Petrič in Jan Zobec so dali pritrdilna ločena mnenja.

Kaj bo z vlado Alenke Bratušek?

To je hud udarec za vlado Alenke Bratušek, ki je zaupnico vezala na proračun, zdaj pa ji je spolzelo iz rok 400 milijonov evrov. V oddaji Epilog je včeraj dejala, da v primeru, da ustavno sodišče razveljavi zakon, kar se je zdaj tudi zgodilo, bodo poiskali druge rešitve, odstopiti pa ne namerava.


Celotno poročilo ustavnega sodišče si lahko preberete spodaj:

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    28.03.2014 ob 12:35 Frenky gost

    ..... ubogi delavci in upokojeci zdaj smo mi na vrsti, ali pa ne, če si bo Alenčica za 2 cm zmanjšala mini kiklco.....

    1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    28.03.2014 ob 12:56 izgubljeni gost

    Razveljavili so ! Edino prav je tako zakaj bi morali placati ta davek ? Sam si si kupil parcelo si vzel posojilo, da si zazidal in opremil. Placal popolnoma vse kar je bilo potrebno in na tvojem delu in zuljih bi se kasirali. Razumem, ce imas 2,3 hise in vikende saj potem je to ze luksus. Sprasujem se le kje bodo zdaj udarili ljudi, da zapolnijo izgubljenih 200 milijonov evrov.

    8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
    28.03.2014 ob 13:49 HASO gost

    ALENKICA NAJ SE PRODA !!!

    4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
    28.03.2014 ob 14:44 nekje gost

    Čestitke vsem Slovencem ob današnjem prazniku. Vlada MORA z današnjim dnem brezpogojno odstopiti, saj je ves ta njem mandat tratila naš čas in denar, nenazadnje naše potrpljenje... Če vlada ne odstopi, vsi na ulice. Prosim.

    5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
    28.03.2014 ob 18:55 smrkci gost

    Že večkrat sem napisal da sodniki,in odvetniki delajo sebi v dobro,in to se je sedaj tudi uresničilo glede davka na nepremičnine in vse ostalo.Ker oni imajo največ nepremičnin in morejo sebe žaščititi,temu jaz rečem tajkuni so se zaščitili.Sedaj do pa vzeli nam navadnim smrtnikom.krivi smo si sami,ker se ne upamo upreti tem tajkunom.

    7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
    28.03.2014 ob 19:19 white gost

    baba zabita naj ostopi

    6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
    28.03.2014 ob 20:06 Davek pa gotovo gost

    Eni ste pa rejsan zabiti, tou ka bi mogouče za kučo mogo zdaj plačati več je nej nika, ka do zdaj napravli. Fajn do kakšni davek pa dajatev zdignuli pa mo na kunci plačali 10x več kak či bi tej zakon valau. Samo se vij veselte naivneži.

    9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
    28.03.2014 ob 20:24 zetor gost

    Tocno tak.....zdaj mo se vec placale.....bol se odlasa slapse je....tile jansovi so zabiti do amena......se malo pa do drzavo spravili na kant........zaj do malo enjali z arhivi.....od leta 1945....groza........

    12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
    28.03.2014 ob 21:06 Tir gost

    Bratuškova sramota za slovenijo! ODSTOPI !

    6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
    28.03.2014 ob 21:50 zekotor gost

    moj zetor......tij si konj, nej zetor.....crknole mo zaradi tvoje alenke, nej janšovih arhivov......"če niste sposobni, odstopite".....znani predlog, a ne!!! samo naj dugo ne odlaša!

    4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
    29.03.2014 ob 6:21 zekotor 1 gost

    nej arhivi so zašenki referendum tudi ,pa lopov ka se slika z EVO sposobni so bili 2006 da so sprejali zakon o vrednotenji nepremičnin pa 2012 zujf pa izbrisani pa patrije pa orožje ena sama katastrofa samo tak napre isto se je zgodilo z pokojninsko reformo te je tuj US dovolilo referendum na predlog sds kda so prišli na vlado pa takoj po narodi samo enin trbej malo spomin malo osvežitij

    5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
    29.03.2014 ob 12:41 tonek gost

    Ja,zakon je spadno!Samo nevola je,ka mo zdaj dele občinam plačevali davek od namembnosti,ki je pa v večini občin vekši kak bi bil davek od nepremičnin!Tak ka se ne vesilite preveč.Pa LP

    4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
    29.03.2014 ob 13:32 mimika44 gost

    Ka bi rad kreten, norc eden mij pripravlamo zabavo ob ton dogodke, v bistve. Gučij se ka de ta dan postal praznik.

    0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
    29.03.2014 ob 16:56 lauraas gost

    Ma kakvi odstop, vlada iz principa ne bo odstopila, pa če ostane brez vseh ministrov, samo naj Janša nima prav.

    0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  15. gost
    29.03.2014 ob 17:19 gost gost

    ajde ne serite, slovenija je lekar še edina država v evropi kera nema toga zakona in v keroj nepremičnine nejso obdavčene. v vsakši drugi evropski državi narod plača davek na nepremičnine. in to nej od včeraj ampak so takšni zakoni neka normalnoga že dugo časa. tak ka ne lupajte neka brezveze. vsi ste tak prouti komuniston, tou ka nan do zdaj neje trbelo plačevati toga davka je pogruntavščina komunistov, plačevanje davka pa izum kapitalistov. tak ka mi je nej jasno kak se lejko desni loleki aka lauraas veselite toga ka je tej zakon nej veljaven. vij bi mogli najbole biti žalostni zato ka je plačevanje davka na nepremičnine desničarski izum. itak je pa ta naša vlada zdaj že bole desna od naših desnih strank, ustavni sodniki so pa lekar vsi po vrsti komunisti ka so razveljavili neoliberalni zakon.

    4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  16. gost
    29.03.2014 ob 18:28 lauraas gost

    Za izpad dohodka pa že prihaja novo miljardno posojilo, katerega seveda nikoli ne bo teba vrniti.

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  17. gost
    30.03.2014 ob 13:37 mar gost

    Kam naj se pa mi pritožimo kateri že leta plačujemo davek na nepremičnine - hišo in celo višje kot bi ga po novem zakonu.. Nekatere občine nimajo in so njihovi stanovalci veseli kar so dosegli. Sedaj pa bomo trpeli vsi, upokojenci, delavci javni uslužbenci in tisti kateri dobijo socialno pomoč. To nam treba nam poštenjakom, Tiste barabe katere so to dosegle bodo še naprej neobdavčeni in velik uspeh nekaterih strank katerim je samo za svoje riti in ne za nas državljane. Saj bo zakon tako ali tako sprejet, naslednje leto ali kasneje, in pošten do enake obdavčitev po celotni državi in ne kot je do sedaj da eni plačujemo več, drugi manj, tretji, ta pametni pa nič. To so spregledali tisti kateri so bili proti temu zakonu. T

    1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  18. gost
    30.03.2014 ob 19:50 gost gost

    proti nepremičninskomi davki so bile samo budale in pa politično napumpani loleki keri itak ne vejo o kon se ide ampak samo tulijo to ka jin naročijo, v glavaj pa itak nemajo nič.

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.