https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Spomladansko prebujanje tudi z masažo

10.04.2014 ob 14:00  

Bolezni mišično-skeletnega in vezivnega tkiva so po zdravstvenih raziskavah med najpogostejšimi boleznimi – tudi v Sloveniji. Stres, sedenje pred računalniki in visoke pete terjajo visok davek, po pomoči pa pogosto posežemo komaj, ko so bolečine v križu, ramenih ter glavoboli že precej hudi. Da bi preprečili tegobe, ki nas prikrajšajo za dobro počutje, lahko posežemo po različnih vrstah vadbe, pa tudi po zelo učinkovitih terapevtskih masažah.


Četrta evropska raziskava o delovnih razmerah kaže, da v Sloveniji nadpovprečno  intenzivno delamo, posledično pa imamo zato tudi precej višji delež delavcev, ki so zaradi tega pod stresom in se soočajo s pogostimi boleznimi. V stresnem in napornem vsakdanjiku nas večina pozabi, da je osnova kvalitetnega življenja ohranjanje lastnega ravnovesja. Preprosto pozabljamo na potrebe, ki jih imata naša duša in telo in ki sta med seboj nerazdružljivo povezane.

Posledic zanemarjanja lastnih potreb se pogosto zavemo šele takrat, ko se pojavijo bolečine v križu, okorna drža, stalna utrujenost, pogosti glavoboli  in slabo počutje brez posebnega vzroka. Šele takrat nas je večina pripravljena nekaj storiti, spremeniti ali poiskati ustrezno pomoč. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS so na prvem mestu vseh bolniških odsotnosti z dela bolezni mišično-skeletnega sistema in vezivnega tkiva. Te bolezni pa povzročajo večjo utrujenost ter slabšo splošno počutje, ne nazadnje pa tudi manjšo delovno storilnost.

Nepravilni ali ponavljajoči gibi, prisilna drža, sklanjanje, sedenje za računalnikom, povzročajo poškodbe na posameznih sklopih mišic in mehkih tkiv kot so razne zatrdline in vozlaste spremembe ali celo brazgotine, ki jim prej ali slej podležemo vsi, ki preveč sedimo za računalniki ali knjigami. Ne smemo seveda pozabiti tudi na psihosocialni dejavnik delovnega okolja, ki se odraža v slabi organizaciji dela, monotonem delu, v slabih medsebojnih odnosih, ali strahu pred izgubo službe. Vemo, da tudi stres povzroča napete mišice v vratu in ramenskem obroču, tako da stari rek »vsa bremena se človeku nalagajo na hrbtu« ni kar tako iz trte zvit.

Vse navedeno vpliva na nesorazmerje v telesu, kar lahko pripelje do trajnejših  posledic, kot so razne krivine hrbtenice (lordoza, kifoza in skolioza.) Naše počutje tekom dneva je tako namesto čilosti, zdravja in svežine, bolj podobno klavrnemu »stopicanju« skozi vsakodnevne  življenjske naloge.

Z masažo do zdravja

Proti omenjenim težavam si lahko pomagamo na različne načine. Telesu prija že pravilna drža ter nekajkratno raztezanje tekom dneva, vendar pa za odpravljanje nastalih težav  to nikakor ni dovolj . Potrebno je poseči po terapevtskih tehnikah, športnih aktivnostih, fizioterapevtu in tudi po masažnih storitvah.

Ste kdaj pomislili, da masaže tudi zdravijo? Masaža krepi in sprosti mišice, kar je ugotovil  v petem stoletju pr.n.št. že grški filozof in zdravnik Hipokrat. Danes uporabljamo masažo za krepitev imunskega sistema, za uravnavanje krvnega tlaka, odpravljanje mišične napetosti, mišičnih zatrdlin, izboljšanje  prekrvavitve in presnove, itd.

Foto: masažni salon Sanaja

O njenih pozitivnih učinkih smo se pogovarjali s Sanjo Žuljevič, lastnico masažnega salona Sanaja v Černelavcih.

Kot pravi gospa Sanja, je vse več ljudi, ki v masažni salon prihajajo zaradi bolečin v hrbtu, vratnem delu ali ramenskem obroču. »Pogosto tarnajo nad bolečinami v križu, ali v zgornjem delu hrbta in vratu, kot posledica nepravilnega in dolgotrajnega sedenja za računalniki. Ne samo sedenje, tudi dolgotrajno stanje na nogah pušča posledice v obliki bolečin v hrbtu in vratu. Napete in zakrčene mišice povzročajo tudi pogoste glavobole, velikokrat tudi migrene. Z ustrezno masažo lahko odpravimo zatrdline in napetost mišic, posledično prenehajo tudi glavoboli. Seveda je vse odvisno od tega zakaj pride stranka v masažni salon. Glede na njene težave izberem tudi masažno tehniko. Tistim, ki potrebujejo predvsem umiritev od vsakdanjih napetosti in skrbi, priporočam sprostilno, antistresno masažo. Masaža je nežna, gibi so počasni in umirjeni in se prilagajajo linijam telesa. Ob tem dajem pozornost na obstranske dejavnike kot so prijetne glasba, pritajena svetloba, svečke…vse to je pomembno za popolno sprostitev telesa in duha. Ljudem z bolečinami v hrbtu in mišicah pa so na voljo močnejše tehnike, kot so klasična ali terapevtska masaža ali celo Dorn-Breuss terapija, ki  uravnavava sklepe in vretenca hrbtenice.«

Kot smo izvedeli, sta Breussova masaža  ali Dorn-Breuss terapija novost v Sloveniji. V drugih državah, kot sta na primer Avstrija in Nemčija je ta tehnika že dobro uveljavljena in priznana tudi s strani uradne medicine. Breussova masaža je tehnika rahlega raztezanja hrbtenice s posebnim šentjanževim oljem, sproščanja ob hrbteničnih mišic ter vzpostavljanja energijskega ravnovesja v telesu s pomočjo posebnega svilnatega papirja. Šentjanževo olje se s pomočjo magnetizma vpije v medvretenčne ploščice in posledično popusti morebiten pritisk na živec s tem pa preneha tudi bolečina. Rezultati uravnavanja sklepov in vretenc hrbtenice so po uporabi Dorn-Breussove terapije izredno učinkoviti.

Da bi preprečili nastanek mišično – skeletnega in vezivnega tkiva, moramo v naš vsakdanjik vključiti vse dejavnike, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Ob tem brez vsakodnevne športne aktivnosti  preprosto ne gre. Posebej se priporočajo tek, plavanje ter različne organizirane vadbe (pilates in aerobika, fitnes in podobno), ki krepijo in hkrati raztezajo vse mišice.

 V Pomurju imamo kar nekaj studiev, kjer smo deležni takšnih organiziranih vaj, ali vadbe na fitnes napravah. Kot svetujejo športni inštruktorji, je za pravilno držo potrebno krepiti predvsem hrbtne in trebušne mišice, izredno pomembno pa je, da ne pozabimo na vadbo celotnega sklopa mišic, saj so le-te med sabo povezane. Šibkost ene skupine mišic lahko povzroči obremenitev druge mišice, to pa povzroči nesorazmerje v telesu, pritiske na sklepe, živce in krivine same hrbtenice.

Pomlad nam prinaša nič koliko priložnosti za bolj zdrav slog življenja. Že sama narava vabi, da pešpoti in široke travnike zamenjamo za pisalne mize ter nepremične televizorje. Priložnosti je nešteto -  le najti moramo čas – sami zase.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija