https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: S projektom Equity do vključitve invalidov v klasična športna društva

Murska Sobota, 10.04.2014 ob 10:00  

V prostorih Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota so ob koncu projekta Equity predstavili možnosti za vključitev invalidov v obstoječe programe športnih in rekreativnih društev na območju Pomurja in Podravja. Spregovorili so Mojca Makovec Haložan, direktorica Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, Vasja Cimerman iz Društva vojnih invalidov Maribor in Maja Sovinek, predstavnica Konzorcija športnih društev in društev invalidov Ljubljana.


V Centru za zdravje in razvoj Murska Sobota skupaj z domačimi in avstrijskimi partnerji izvajajo projekt Equity, ki obravnava enakost invalidov na področju športa v Pomurju in Podravju ter se osredotoča na ruralno okolje.

Vključitev invalidov v klasična športna društva

Po besedah Makovec Haložanove je projekt Equity vreden okrog 404.000 evrov za obe projektni regiji in traja 1 leto. Poudarek projekta je na inkluziji oz. vključenosti invalidov, saj se še vedno družijo sami med sabo, ne povezujejo pa se z drugimi športniki. "Stremimo k temu, da bi se invalidi vključili v klasična športna društva kot enakovredni člani društev, saj so potrebe invalidov enake kot potrebe neinvalidov. Invalidni otroci so v osnovnih šolah ponavadi opravičeni športne vzgoje, ker šola nima strokovnih pogojev ali pa si učitelji sami ne upajo delati s temi otroki," je v svojem nagovoru pojasnila Makovec Haložanova.

 

Nimajo uspobljenega kadra in prilagojenih objektov

V anketo, ki so jo izvedli, so vključili vsa športna društva v Pomurju, Podravju in avstrijskem Štajerskem. Skupno se je odzvalo 203 športnih društev, od katerih bi kar 77 odstotkov društev želelo vključiti invalide med svoje člane, usposobiti kadre in prilagoditi programe.

Problem je, da klasična športna društva nimajo privlačnih programov za invalide, poleg tega pa invalidi niso dovolj motivirani. Predvsem pa nimajo strokovno usposobljenega kadra in prilagojenih objektov za invalide. V Pomurju imamo prilagojeno za invalide npr. športno dvorano v Puconcih, tudi tekaški maraton Treh src v Radencih ima program za invalide, potem novo balinišče v Beltincih itd.

Partner projekta tudi društvo vojnih invalidov Maribor

Kot je povedal Cimerman, so s smernicami za šport in rekreacijo invalidov želeli predstaviti navodila za lažje vključevanje invalidov v športna društva, saj so tudi oni ljudje, ki imajo skoraj enake socialne in čustvene potrebe kot neinvalidi. V okviru projekta so ugotovili, da je s strani športnih društev velik interes, več pozornosti pa bo potrebno vložiti v motivacijo oz. vzpodbujanje invalidov. "V naši družbi smo v veliki meri odprti za invalide, zaznavam zelo visoko stopnjo zavesti o potrebah invalidov, nenazadnje imamo že kar precej občin, ki se ponašajo z nazivom invalidom prijazna," je razložil Cimerman.

 

Spregovoril je še o certifikatu odličnosti, ki je neke vrste nadgradnja smernic. V Mestni občini Maribor, ki je invalidom prijazna, so se odločili, da bo Svet invalidov tisti, ki bo podeljeval omenjeni certifikat, imenoval pa se bo Športno društvo za vse. V njem bodo opredeljeni kriteriji društva in način, kako se bo ta certifikat podeljeval.

Iz danih pogojev in zmožnosti skušajo čimveč iztržiti

Sovinekova, ki je predstavila delovanje Konzorcija, se prav tako zavzema za povečanje možnosti vključevanja invalidov in otrok s posebnimi potrebami v športna društva. V konzorciju imajo vključenih 59 invalidov, od tega je 18 otrok. "Glede na naše omejene zmožnosti in pogoje skušamo iz danega čimveč iztržiti. Zavzemamo se za izobraževanje kadrov, sodelujemo pa tudi z Zvezo za šport invalidov Slovenije. Invalid, ki je vključen v proces šolstva, potrebuje večinoma neko pomoč, ampak problem je v pomanjkanju sredstev in kadrov za delo z invalidi," je pojasnila Sovinekova.

O športnih aktivnostih, kjer že vključujejo ali želijo vključiti invalide v skupine z neinvalidi pa sta ob koncu spregovorila še Andrej Pozderec iz Športne zveze Beltinci in Zdravko Hlebec, ki je predstavil Pot od studenca do studenca na Kogu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Več o projektu Equity si lahko preberete v spodnji priponki.

Fotogalerija

Komentarji

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.