https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Roman Leljak: Najbolj optimalen datum za referendum o arhivih so jesenske volitve

Murska Sobota, 16.04.2014 ob 15:05  

Potem ko referenduma o zapiranju arhivov Udbe ne bo možno speljati v mesecu maju, Roman Leljak, predlagatelj referenduma pravi, da so po njegovem mnenju najbolj optimalne za izvedbo referenduma jesenske lokalne volitve. V teh dneh pa so prišli tudi do podatkov, kje je zakopan Stjepan Crnogorac, ki ga je leta 1972 umorila Udba.


Roman Leljak, raziskovalec in publicist, ki je v preteklosti deloval na različnih položajih v JLA (Jugoslovanski ljudski armadi), ob tem pa je privrženec tega, da bi arhivi Udbe ostali odprti za javnost, je glede izvedbe referenduma o arhivih optimističen: »Referendum v vsakem primeru bo, saj je bilo zbranih dovolj podpisov in ni načina, da zadevo vrnemo nazaj, niti mi, kot predlagatelji, niti ne kdor koli drug. Mislim, da je obvezno do teh 47.000 zbranih podpisov, da se to naredi. Seveda pa je zdaj odvisno od tega, kdo in kako. Najprej moramo počakati odločitev ustavnega sodišča, ali bo določilo datum izvedbe ali pa bo to ponovno prepuščeno odločitvi. Kolikor mi je znano, je prepozno, da se to izvede zdaj 4. maja, prepozno je tudi za 25. maj. Se pravi naslednji normalen datum zame kot predlagatelja, so jesenske županske volitve. Seveda pa če ustavno sodišče ne bo predlagalo datuma, ima predlagatelj možnost predlagati datum, a bo verjetno zavrnjen. Po napovedih ministra naj bi to bilo junija, se pravi, da se bo zadeva junija ponovno vrnila na ustavno sodišče.«    


Po 42. letih našli posmrtne ostanke Stjepana Crnogorca

Je pa Leljak za naš portal pojasnil tudi, da so včeraj prišli do podatkov, kje je zakopan Stjepan Crnogorac, ki ga je leta 1972 ugrabila in likvidirala Udba. Sorodniki Crnogorca so si vrsto let prizadevali, da bi našli njegove posmrtne ostanke, ki jih je Udba po umoru Crnogorca skrila pred očmi javnosti in svojcev.

Kot je pojasnil Leljak, je bil Crnogorac pokopan na Žalah 21. 7. 1972 v grobu C/640, vrsta 12, številka 1: »Stjepan Crnogorac, ki so ga ugrabili v Salzburgu 3. julija 1972 je bil prepeljan in zasliševan skoraj 15 dni v Ljubljani in potem tudi likvidiran v Ljubljani. Klinični center Ljubljana je imel takrat oz. še ima grobove za tako imenovan anatomski material. Tu gre za grobove ljudi, ki dajejo svoje telo v znanstvene namene oz. za anatomske ostanke ljudi pri zdravljenju, t.j. roke, noge in podobno. Takrat so Stjepana Crnogorca odpeljali v Klinični center, ga dali med anatomski material in ga pokopali 21. 7. na Žalah. Leži v grobu, ki se je prej imenoval H/640, vrsta 12 grob številka 1, danes pa je to grob C/640, vrsta 12, številka 1.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.04.2014 ob 15:54 klipan gost

      Leljak, si že vsem vrnil denar, ki si jih ogoljufal??

      17 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      16.04.2014 ob 16:24 slovenec gost

      To je res možno samo pri nas. Človek, ki je okradel številne ljudi, ti zdaj prodaje moralo in poštenje?!?!

      19 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. Vilma-Lina
      16.04.2014 ob 16:36 Vilma-Lina

      Sram me je in jezna sem, da so tem trem fašistom, ki sem jih videla na sliki v Sobočancu sploh dovolili priti v soboto in delati reklamo za zapravljanje denarja za referundum o nekakšnih arhivih, ki so jih sami itak že "popravili", da v njih ni "njihovih". Kot da bo to tisto, kar nam bo prineslo boljši jutri. Pri tem pa, vsaj kar se tega Leljaka tiče in kot so ugotovili že tudi drugi, gre za človeka, ki je tudi v Prekmurju okradel nemalo ljudi, danes se pa šopiri okoli kot petelin.

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.