https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Marie Aimee Umugeni iz Ruande spregovorila o Ženskem centru Nyamirambo

Murska Sobota, 19.04.2014 ob 7:30  

V prostorih Hiše sadeži družbe je potekala predstavitev projekta, ki ga izvajata Mirovni inštitut in Ženski center Nyamirambo v Ruandi. Predsednica omenjenega centra Marie Aimee Umugeni iz Ruande je spregovorila o svoji državi in delovanju Ženskega centra. Marie Aimee je na ogled prinesla čudovite ročno narejene izdelke iz pisanega afriškega blaga, ki jih ženske v tem centru izdelujejo. Izdelke je bilo možno tudi kupiti.

Mirovni inštitut v teh dneh v Sloveniji gosti Marie Aimee Umugeni, predsednico Ženskega centra Nyamirambo iz Ruande, s katerim sodeluje že od leta 2007. Skupaj izvajajo že šesti razvojni projekt, ena izmed aktivnosti trenutnega projekta je dvotedenski študijski obisk v Sloveniji. Vodja projekta Maja Ladić in Marie Aimee Umugeni v teh dneh obiskujeta nekatere šole in fakultete v Sloveniji, kjer učencem in študentom predstavljata projektne aktivnosti, učinke in izzive, s katerimi se pri izvajanju projekta soočajo, hkrati pa spodbujata mlade h kritičnemu razmišljanju o sami ideji mednarodnega razvojnega sodelovanja in konceptu razvoja, kot ga najpogosteje razumemo na globalnem Zahodu.

 

Ruanda je Dežela tisočerih hribov

Ruanda je celinska država v vzhodni Afriki. Na severu meji na Ugando, na vzhodu na Tanzanijo, na jugu na Burundi in na zahodu na Demokratično republiko Kongo. Je bivša belgijska kolonija, ki so jo francoski raziskovalci poimenovali Dežela tisočerih hribov. Po velikosti se skorajda lahko enači z velikostjo Slovenije, beleži pa 11,5 milijona prebivalcev. Bogata je z deževnim gozdom, nacionalnim parkom, vulkani, jezeri, rekami, največjo atrakcijo pa turistom predstavljata safari in gorske gorile. Hoteli in ostale namestitve so v Ruandi nekoliko dražje, zato bolj prihajajo turisti iz bogatejšega ranga. Ruanda je znana tudi po pridelovanju in izvažanju kave in čaja. Kljub njeni bližini ekvatorju je podnebje v Ruandi hladnejše zaradi velike nadmorske višine. Skozi celo leto je sončno in toplo (od 20 do 30 stopinj celzija), v gorskih predelih pa bolj hladno.

 

V Ženskem centru brezplačni tečaji opismenjevanja in angleščine

Po podatkih iz leta 2009 je v Ruandi 29 odstotkov ljudi nepismenih. Po besedah Ladićeveizvajajo v Ženskem centru Nyamirambo v Kigaliju, glavnem mestu Ruande, 3 krat tedensko brezplačne tečaje za opismenjevanje žensk, ki niso imele priložnosti hoditi v šolo. Nekdaj ženske niso imele enakih možnosti kot moški, veljalo je namreč, da so dečki obiskovali šolo, deklice pa ne. Leta 2008 je Ruanda uvedla kot uradni jezik angleščino, prej je to bila poleg kinyarwande še francoščina. "Ženski center nudi tudi brezplačne tečaje angleščine, saj je znanje angleščine pomembno za ženske pri iskanju službe, da lahko nadaljujejo izobraževanje, pomagajo otrokom pri domači nalogi ipd. Obiskovalke tečaja pogosto pripeljejo s sabo otroke, saj vrtci v Ruandi niso brezplačni, prebivalstvo pa je dokaj revno, da bi si lahko privoščilo privatni in plačljivi vrtec," je v svojem nagovoru povedala Ladićeva.

 

Z unikatnimi Umutina izdelki do vira zaslužka

Poleg brezplačnega tečaja opismenjevanja in angleščine nudijo še tečaj šivanja in ročnih del, ki ga trenutno obiskuje 16 tečajnic. Na razpolago imajo 6 šivalnih strojev, pri izdelavi ročnih izdelkov pa ženske uporabljajo naravne materiale (npr. bananini listi). "Ta tečaj je namenjem tistim ženskam, ki nimajo izobrazbe in možnosti zaposlitve ter si na ta način in s temi izdelki zagotovijo vir dohodka," je v angleščini pojasnila Marie Aimee. Pohvalijo se lahko z Umutina izdelki (v slovenščini pomeni srce), ki so njihova blagovna znamka. To so unikatni izdelki, blago je kvalitetno in ročno zašito. Naj samo omenimo, da je od lanskega oktobra z Umutina izdelki 18 žensk zaslužilo skupno 2.500 evrov. 

Ženski center Nyamirambo ponuja tudi skupnostni turizem

V centru pa izvajajo še tečaj računalništva za ženske. Namen tega tečaja je premagovanje straha pred računalnikom, saj se večina teh žensk prvič srečuje z uporabo računalnika. Februarja 2013 so odprli tudi majhno lokalno knjižnico, v kateri je na izbriro 500 knjig v angleščini, francoščini in kinyarwandi. Knjižnica ponuja razne aktivnosti za otroke kot so bralne urice, igranje, risanje, vadba angleščine ipd. Beležijo 50 članov, na dan pa jo obišče v povprečju 14 otrok. Ženski center izvaja tudi delavnice oz. sestanke s predstavniki lokalnih oblasti. To so delavnice o pravicah žensk, enakosti spolov, nasilju pred ženskami, pomembnosti izobrazbe itd. Leta 2009 se je Ženski center začel ukvarjati še s skupnostnim turizmom. Ponujajo vodene izlete po Nyamirambu, turiste popeljejo do lokalne tržnice, do raznih mošej v muslimanskem delu mestu, poleg tega pa jim še skuhajo kosilo.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.