https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zaposlovanje in razvoj podjetništva med romsko skupnostjo

Murska Sobota, 21.04.2014 ob 18:00  

Na mednarodni konferenci »Zaposlovanje in razvoj podjetništva med romsko skupnostjo«, ki jo je v Hotelu Diana Murska Sobota 18. aprila organizirala projektna skupina Romano Kher, so spregovorili o položaju Romov na trgu dela v Sloveniji in v drugih evropskih državah.


Na mednarodni konferenci so podrobneje spregovorili o položaju Romov na trgu dela v Sloveniji in v drugih evropskih državah. Izpostavili so uspešne projekte in programe v različnih evropskih državah, s čimer hoteli omogočiti izm,enjavo izkušenj in dobrih praks ter spodbudili razpravo o možnostih implementacije tovrstnih projektov v Sloveniji.

Zaskrbljujoč je podatek brezposelnosti romske skupnosti

Ob enem pa so ponudili tudi informacije so o različnih možnostih pridobivanja sredstev za realizacijo projektov in programov za zaposlovanje Romov ter za razvoj podjetništva Romske skupnosti.

 

Navzoče je v imenu Danila Krapca, direktorja Regionalne razvojne agencije Mura pozdravil Romeo Varga, ki je na kratko pojasnil delo le-te, Urška Kavčič iz Direktorata za trg dela in zaposlovanje RS je orisala Nacionalni program ukrepov za Rome, ki se je sprejel leta 2010 na vseh ravneh socialnega varstva, Mojca Ulaga iz Zavoda RS za Zaposlovanje pa je opozorila med drugim tudi na dejstvo, da je bilo konec marca 2014 v evidenci brezposelnih oseb 2.516 Romov, oz. oseb, ki so se izjavile za pripadnike romske skupnosti. Na konferenci je spregovoril tudi Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov, ki je izpostavil predvsem zaskrbljujoč podatek o romski brezposelnosti.

»Visoka stopnja brezposelnosti potiska romsko skupnost v tako imenovano tradicionalno revščino, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Zaskrbljujoč podatek je, da smo tradicionalno revščino in visoko stopnjo brezposelnosti romske skupnosti vsi skupaj sprejeli brez, da bi se zavedali, kaj se nam vsem skupaj dogajaj,« je povedal Rudaš.  

Predstavili so primere dobrih praks

Pri tem je potrebno poudariti, da na drugi strani imamo kar nekaj primerov dobrih praks in uspešnih projektov s področja zaposlovanja Romov. Tako pri tem gre izpostaviti imena kot so Vladimir Rozman (Footwear d.o.o.), Maša Bubanj (Help – Hifle zur Selbsthilfe) ter Fatmir Bečiri in Štefan Simončič (Romani Kafenava).

Poleg omenjenih uspešnih podjetnikov so se predstavili tudi razni projekti. Tako so v začetku iz RRA Mura predstavili projekt Romano Kher – Romska hiša, projekt Pobuda Romski bio česen so predstavili projektni partnerji iz Avstrije, Fatmir Bečiri in Štefan Simončič sta predstavila projekt Romska gostilna – Romani Kafenavo, ki je meseca aprila svoja vrata odprla v Mariboru, društvo Terne Roma je predstavilo projekt Romska moda – Zapolnimo prosti čas na kreativen način, priložnost pa je dobilo tudi Romsko društvo Romano Veseli iz Novega mesta, ki so predstavili projekt Eko etno Roma moda. 

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.