https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lušt bo z novim rastlinjakom letos pridelal za polovico več paradižnika

Renkovci, 24.04.2014 ob 11:10  

Letos bodo v Luštovih rastlinjakih v Renkovcih pridelali za polovico več paradižnika kot lani. Tako bodo uvoz zmanjšali za okoli 6 odstotkov in s tem pokrili že skoraj 20 odstotkov potreb po paradižniku v Sloveniji.


V maju bo dve leti,  odkar je Tuš kot prvi trgovec začel prodajati njihov paradižnik pod znamko Lušt. Letos pa bodo že prodajali paradižnik iz novega rastlinjaka v Renkovcih. Kot poročajo Finance so preko hčerinskega podjetja Friško ob že obstoječem rastlinjaku v Renkovcih zgradili nov rastlinjak v velikosti dveh hektarjev in s tem pridelavo paradižnika povečali za polovico,  za toliko pa bo letos večja tudi letina.

Letos preizkušajo 29 sort paradižnika, še vedno pa pridelajo največ paradižnika v grozdih

Kot pravi Kristjan Magdič iz Paradajza, so lani pridelali dva tisoč ton, letos pa načrtujejo dobrih tri tisoč ton paradižnika. Magdič dodaja, da letos testno gojijo 29 sort paradižnika, med njimi je tudi volovsko srce in različne vrste češnjevca: »Še vedno pa bo 90 odstotkov pridelka paradižnik v grozdih.«Prek hčerinskega podjetja Friško so ob prvem rastlinjaku v Renkovcih zgradili nov, dva hektarja velik rastlinjak. S tem so pridelavo paradižnika povečali za polovico - s štirih na šest hektarjev. Za polovico večja bo letos tudi letina - lani so pridelali dva tisoč ton, letos pričakujejo dobrih tri tisoč ton paradižnika, pravi Kristjan Magdič, ki skrbi za trženje znamke Lušt.

Širitev proizvodnje v višini 2,9 milijona evrov

Večino paradižnika bodo prodali doma - v različnih trgovskih verigah. V Sloveniji porabimo od 16 do 18 tisoč ton paradižnika na leto, s tri tisoč tonami pa bo Paradajz pokril slabo petino vseh potreb. Širitev proizvodnje paradižnika jih bo stala 2,9 milijona evrov, kar bodo financirali z dobrima dvema milijonoma posojila SID banke, preostanek pa z dokapitalizacijo podjetja in nekaj lastnimi sredstvi.

Želijo postati največji na področju JV Evrope

V naslednjih letih želijo postaviti nove rastlinjake za zunajsezonsko pridelavo drugih vrtnin po podobni biotehnični metodi. Večji projekt, ki jih čaka v prihodnje je Sončni vrt v Beltincih, v katerem nameravajo gojiti drugo vrsto kulture. Naslednji mesec pa naj bi v Renkovcih že zgradili trgovino, kjer bodo na voljo lokalni pridelki. Njihov cilj je postati največjega pridelovalec paradižnika v jugovzhodni Evropi, tako so si na južnih trgih že ogledali možne lokacije za nove rastlinjake. Lani so imeli podobne prihodke v višini okoli 2,3 milijona evrov, dobiček pa okoli 200 tisoč evrov. Kristjan Magdič je še dodal, da redno zaposlujejo 35 ljudi, občasno pa 15 v sezoni obiranja.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.04.2014 ob 12:05 LEPO gost

      Dober paradajz samo tako dalje

      5 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.04.2014 ob 13:45 smrkci gost

      Ne se tako hvalit kaj bo prodal,delavce pa izkokisti do onemoglega za 2€ to nebo povedal,in delavce ima mesec dni in ga odpusti, seveda kot je že to navada za take delodajalce,kot je paradižnik in njemi podobni.

      27 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.04.2014 ob 13:53 DRŽAVA gost

      Z državnimi krediti in polovico denarja iz razpisa kar posledično pomeni brez lastnega vložka je lahko biti frajer

      25 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.04.2014 ob 14:26 delavec gost

      V tem paradajzu se dogajajo zelo čudne stvari. Na obiranje so za pet dni vsak teden posebej povabili po podjetni pogodbi okrog 200delavcev in jih bodo od teh 200 izbrali 15, katerim bodo celo ponudili enomesečno pogodbo. Kaj naj temu rečem-vsaka vam čast. Če to ni izkoriščanje. Slišal sem tudi od nekaterih, ki so se pri vam poizkusili za par dni, da imajo nekateri nadrejeni zelo grd odnos do delavcev, nekatere že po enem dnevu naženejo domov. Imajo zelo strog sistem dela po avstrijskem sistemu. Vse lepo in prav, samo dajte te tudi avstrijske ne minimalne plače. Pa vaš paradižnik je ekstremno drag. Tri evre za kilo. Hvala lepa. Jaz osebno ga nikoli nebom kupil ne pri vam ne v trgovini. Edino kar je pozitivnega v tej firmi je to, da to minimalno plačo vsaj redno izplačujejo svojim delavcem, ki so tam redno zaposleni. Vsaj do njih ste fer, ni pa vam treba poniževati in izkoriščati sezonskih delavcev. Ali si pa tak kak POlanič pozovite ljudi iz Romunije, pa še oni vam bodo težko delali za tak drobiž ,kot ga ponujate. Vseeno vam želim da vam uspe na kakršnikoli način že, mene pa nebo niti blizu vašega fenomenalnega Paradajza.

      38 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.04.2014 ob 14:44 febo gost

      delavec .......... Istina je .Ženskov san govoril ka je lani tan delala z moužon in pravila da nikoli več raj de stradala kak pa ta iti delat .Larmanje in tiranje od stranij glavnij šikanjeranje grde besede posmehovanje pravla je što tou ne dožive nemre vörvati kak je tan kak da so bili črnci v lancaj .Samo tisti hvalijo keri se njin v rit vlečejo in tožarijo sodelavce .Za koj nikoli nejde ne najavljeno ta inšpekcija in tisti ka bi mogli ščititi delavce .Meni za te njihov paradajz doj visij .Hvala za šenki ga ne bi mel

      26 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.04.2014 ob 16:09 Izkoristek gost

      Podpis pod oba komentarja zgoraj

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.04.2014 ob 17:46 gost gost

      No čakajte vi trije zgoraj vas je ,kdo siliv delat pa ležite doma pa socialno koristite.Resan trbelo bi red napravit v socialni in med temi korenjaki eh še pasli se boste verjemte.

      4 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.04.2014 ob 18:13 halo gost

      Red bi bilo treba napraviti pri delodajalcih, zaščitit delavce in državo, ki je razsipna s sredstvi..ne pa da boš na socialni delal red..red naredi v zakonodaji, kakšno je to življenje da vsak mesec dobivaš novo pogodbo, pa vsaki drugi mesec lahko čakaš da boš na cesti ostal..očitno tebi komentator nad menoj, gre zelo fajn v službi, privoščim ti, samo ne gledat na izkoriščane delavce, ki so danes , jutri na cesti, s podcenjevanjem. Pravim, predobro ti gre.

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.04.2014 ob 18:57 delavec gost

      Halo tale gost nad tabo je verjetno eden od nadrejenih v Paradajzu, ki se zdira pa iživlja nad delavci. Take bi jaz fuknil na gradbišče delat fizično 12 ur na cesti, pa te bi videl kak je fajn biti na socialni. Zame je to najslabša rešitev socialna pomoč, a suženj v Paradajzu pa tudi ne mislim biti. Mislim, da temu gostu gre odlično v življenju, še ni občutil grenkobe življenja, se ne zaveda da se vse lahko že v enem dnevu obrne pa bo on v taki situaciji, pa da te potem vidim junačina, kak boš se ti znašel!!!!

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.04.2014 ob 19:40 dominic gost

      Iz lastnih, sicer samo dvodnevnih iskušenj potrjujem tiste komentarje, ki govorijo o neprimernih pogojih v tem luštu!

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.04.2014 ob 22:13 lup gost

      z različnimi sortami poizkušajo rešit kvaliteto paradajza, ki ima nikakav okus. Če želijo lahko imajo še gensko spremenjenega, pa po okusu ne pride blizu pradajzu, ki na vrtu vsak dan "vidi" in ga zori sonce. O delovnih pogojih na morem komentirat, ker še nisem bil tam ali govoril s kom ki je delal tam.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.04.2014 ob 22:38 live gost

      Upam,da bo tega gosta slej ko prej kateri od zaposlenih v paradajzu pošteno na gobec mahno, da bo pristal na realnih tleh.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.04.2014 ob 7:46 jenez bond gost

      Vsem delavcem v PARADAJZU predlagam rešitev. Mate vsi telefone s kamerami. Vej pa naj eden posname ka se dogaja in da na TV, pa de se te vidlo kak je pa ka je.. maš tudi tiste male kamere z obeskom in v svinčniki za par deset evrov, če je gsm nej dovoljeni.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.04.2014 ob 8:20 gost gost

      ge van samo to poven, ne ven zakoj ste vi vsi nej velepodjetniki, če je vse tou tak enostavno pa se da tak nalejci do pejnez prijti pa postaviti firme? zmaga pa itak ov s komentaron ka zaj nede kupuval toga paradajza. te pa rajši kupuj italijanskoga pa španskoga ge isto takšni novodobni sužnji obejrajo tej paradaj mogoče za par centov več. tisto je te boukše? enkrat san čito en prispevek ge je en romun opišavo kak tou ide v italiji. nika načik kak prinas. novodni suženjski kapitalizem tou pač omogouča. ges še vedno rajši domači paradajz kupim. pač te zaslužek tej naši kapitalisti več ali menje negi doma potrošijo pa ma še nešče drugi te neka od toga, kak v primeri ka dobi zaslužek italijan ali španec.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.04.2014 ob 8:48 febo gost

      Delavci če keri šče posnemati vaše trpljenje vam iz srca posodin kemijski svinčnik z kamerov keri snema tüdi glas ali pa uro z kamero in 8gb spomina posnemajte vaše trpljenje . lp

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      25.04.2014 ob 11:28 dominic gost

      To ne moreš pokazati z sliko, tu se gre predvsem za več stvari ki tvorijo celoto. Kako boš posnel, da si deset ur da je prevroče, da nimaš tople malice, mogoče z kakšnim dokumentarcem.Bi z veseljem pomagal, če bi bil še tam. Primer:pri tej veliki količini paradižnika,ki ga moraš nabrati, naj ne bi niti enega poškodoval, ker če bi ga,bi naj po teh 9 ali 10 urah, brezplačno tam prebiral, poškodovane paradižnike. Jaz sem poskusil počasnej delat, pa enostavno mi ni uspelo, da bi bilo vse brezhibno...

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      25.04.2014 ob 12:03 lepi gost

      Uvažamo paradajz iz Španije po 35 centov on pa ga odavle za 2,50 € zato pa tak plačuvle če sploh

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      25.04.2014 ob 12:52 edenn gost

      večina komentarov je napiso en küp magarcov. Ka se okusa ziče, med küplenimi v trgovini Luštov nema konkurence, ka se doma pripovle je pa itak najboukše. Španskoga genetskopredelanoga pa li küpüvlite, zato pa so takši komentari, ker van že na mozag mlati. Ka se plačüvanja tiče, je pa kriva država in sistem, štera to omogoča ka je tak. Delati pa za tej pejneze nej trbej nikome. Če bi v toj našoj banana republiki bili složni bi lejko dosta toga bilo nači kak je. Pa zakoj bi snemo koga. V kmici ga nendrik počakaj pa njemi gor nadejvli, vej de si drugoč brofo ka de gučo. Mislin pa ka v ton range Pavlinjek vodi tak, ka.... Pri nas je itak folklora ka tisti šteri ma dobro idejo in jo proba ustvariti, drügi samo proti mlatijo in so navoščeni, če nekomi uspe bar malo. Za vse tisto o plačilih, še enouk, to omogoča naša država pa tisti šteri mi in vi volite.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      25.04.2014 ob 13:25 suženj gost

      Kot izgleda je novodobno suženjstvo v večini podjetij. Ni nobene kontrole nad dodeljenimi sredstvi, kot ne pogojev, da bi se moralo določeno število delavcev zaposlit za nedoločen čas. Kontrola bi morala biti tudi nad vodstvenimi delavci, ki izvajajo mobing ter jih odstranit iz kolektiva. Vsak direktor bi se moral zavedati, da zadovoljen in ne-šikaniran delavec z voljo in z veseljem dosti več naredi, kot če ga neprestano kdo šikanira. Glede paradajza iz zanesljivih virov vem, da to drži, kaj je napisanega. Res, da je potreben pogum in trud za tako veliko investicijo, ampak potrebno si je nalit čistega vina, da je vso to investicijo financirala država in EU. S tem pa ni bilo mišljeno, da tisti redki, ki bodo tam zaposleni morali biti sužnji. Glede paradižnika - je zelo okusen, vendar z takimi plačami in pokojninami kot jih ima večina prebivalcev v Prekmurju po ceni 3-EUR si ga ni mogoče privoščit. Dokler ne dozori doma je večina zadovoljna tudi z grapolo itd. paradižnikom, ki stane 1,19 EUR.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      25.04.2014 ob 14:12 febo gost

      replika -edenn .......ka pa pametüješ pa se delaš nekšega bogataša ?Ka si pa pred Lüšton küpöval Španski in Italijanski paradajz seveda če sploh si ?Tebi je že rejsan Lüšt vdaro na mozge .Te vlance so vogrske in ne vejš kak in skejn je pripouvano za to ne motaj .Ne vem če si hotel mama sam še venda v življenji nejsi iskuso grenkobo za to se ne postavlaj tij pa tebi enako misleči .

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      25.04.2014 ob 15:20 lepi gost

      Febo lepo si njemi poveda saj je zgleda velki ritolizec pri Lušti za paradajs vse naravi

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      25.04.2014 ob 19:43 gost

      Febo, jes bi ga na tvome mesti še po.ebo..:-))

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      25.04.2014 ob 19:54 drek gost

      pa kaj se zaj neke tu en ovega v mozeg d.r.k.a.t.e. mene osebno je lušto paradajz najbojše kaj ga kupeš v trgovine. vaček pa domače tak NAJBOJŠE. kaj pa se tiče tega z pogodbami in iživljami pa se čist strinjam da bi jim trebalo n.a.k.l.a.s.t. kar se tiče strogosti pri delu odobravam. nišče pa se nemore iživljat nad delavcom. če bi mene kere tan j.e.b.a bi ga tak okole vuh potegna ka bi vida, pa tiste paradajz mu v lampe porina te pa se naj dere. sploh pa tote probe pa to kak ste pravle tu pa je država kriva. pa kak ste pravle okul se hvalijo. tam bi naj rajše delavce hvalile pa jih nedgradile kak se spodobe. DELAVCI so glih tak oz še bole zaslužene za uspeh firme.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      25.04.2014 ob 20:18 Stewen gost

      PARADAJS - Prebral sem zgornje komentarje, kljub temu pa si nisem ustvaril "končne" podobe o odnosih med delodajalcem in delojamalcem. Prvi seveda strmi, da delavci naberejo čimveč kilogramov paradižnikov, drugi (delavci) pa so lahko zgodba zase: deloholikom seveda ni nič težko, "nemarnjakom" - mislim na splošno - pa se je težko pretegniti, sploh pa, če je slaba plača. Vodstvu bi predlagal, naj na obtožbe objavi v medijih svojo plat zgodbe: kolikšna je svetovna norma za obiralce in v koliki meri se ji približajo renkovski obiralci. Pri tem paradižniku pa mene osebno moti: cena. Že res, da se mi Luštov lušta, ampak cena, ki je najmanj dvakrat višja kot od italijanskih in španskih proizvajacev, je odbijajoča. In jaz, ki gledan ma vsako paro, kupim pač tsitega, ki je prav tako rdeč in "falejši". SIicer pa v renovskem rastlinjaku še nisem bil,sem pa na tv videl, da paradižnik ne raste iz renkovske zemlje, amapak iz po tleh zloženih vreč gnojil in hranilnih snovi. To naj bi bila sodobna tehnologija? Niti ne: prav tako sem na tv videl "primere", ko imajo rastline korenine v vodi s hranilnimi snovmi, torej plavajo, rasetejo in rodijo.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.