https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti slovesno odkrili obeležje judovski skupnosti

Murska Sobota, 26.04.2014 ob 7:00  

V Murski Soboti so na mestu, kjer je pred 60. leti stala sinagoga, postavili obeležje judovski skupnosti. Obeležje so slovesno odkrili na predvečer 70-letnice množične deportacije prekmurskih Judov v taborišče smrti Auschwitz-Birkenau. Erika Fürst, predstavnica judovske skupnosti, ki je preživela holokavst, je skupaj z murskosoboškim županom Antonom Štihcem slovesno odkrila obeležje ter delila svojo zgodbo z vsemi prisotnimi.


Na Lendavski ulici, pred stanovanjskim blokom 8a, ki ga občani imenujejo tudi židovski blok, je Mestna občina Murska Sobota postavila obeležje, posvečeno judovski skupnosti. Simbolično obeležje na urejeni zelenici zaključuje originalna ograja nekdanje sinagoge. Pobudo za postavitev obeležja je dala Mestna občina Murska Sobota in več občanov. Projekt je mestna občina načrtovala že dlje časa, zanj pa so se zavzeli tudi na Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

 

Kot je v svojem nagovoru povedal Štihec so Judje, ki so živeli v Prekmurju, tesno sodelovali predvsem pri gospodarskem razvoju. Pospeševali so razvoj mnogih panog, s kapitalom so omogočili izgradnjo in razvoj industrijskih obratov, trgovine ter tiskarništva v Murski Soboti in tudi v Lendavi. V tragediji holokavsta so med drugo svetovno vojno prekmurski Judje doživeli skoraj popolno uničenje.

 

"Zadnji soboški rabin v sinagogi, ki je umrl v taborišču Auschwitz, je bil dr. Lazar Roth. Veljal je za izjemno izobraženega, razgledanega in priljubljenega soboškega meščana. Med drugo svetovno vojno soboška sinagoga ni bila poškodovana, ampak je po vojni peščica preživelih judov ni več mogla vzdrževati. Leta 1954 jo je, zaradi pomanjkanja stanovanj, Ljudski odbor občine Murska Sobota dal porušiti, vendar pa je z rušenjem nastala nepopravljiva škoda," je še pojasnil Štihec.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2014 ob 9:52 zenf gost

      Sobota mesto spomenijkov in skolptur in muz

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2014 ob 10:13 đože gost

      Nej ste normalne , ka občina si lekar zagotavlja židovske glasovnice na volitvaj gele Štihec. Za srmake se rajše pobrigajte,za delavce Mure ,Pomurke pa ostaleh obratov kere naše starše tirajo čez rob propada - družinskega in finančnega.... P.m.. Ove pa spomenike postavlajo ker se rade slikajo pa svoje ime v novinaj in v radije čüjejo. Düjša Krščanska. Če pa že kome spomenik postavlate pa ga postavite sebe na cintore . Gor naj pijše: Umrla je nam vsem poznana Slovenska vlada. Zajebavala je narod,kradla srmakon,punila je svoje žepe in to z veseljon. Žalujoči za njo - nišče . Oprostite mi Če se kdo počiti osebno nagovorjenega, ale istina bolij !

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.04.2014 ob 10:43 ms gost

      đože točno tak kak si napijsal .Židovje so tüdi svoje delavce izkoriščali in jih meli kak sužje .Za vse se najdejo pejnezi .Ja te še pa pravijo da so sredsvta odobrena od stranij EU .Na RK nemajo več enoga paketa v skladišči dobijo septembra ka EU manjša donacije za en mejsec do pa murini brezi dela .Te pejneze ka MOMS meče v spomenijke bi naj dali za nakup prehrambenij paketov .Židovje ( ne žalim nikoga ) že majo spomenijk na žel.postaji a nej ?

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.04.2014 ob 11:21 gost lipa gost

      Gost Đoze in podobni so budale in še kaj. Pomurec pa, ka to sploj objavlja, te se pa mate za nek........ o joj.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.04.2014 ob 12:22 majoneza gost

      @zenf: namesto "skolptur" napiši rajše mesto primitivcov, ki kažejo svojo omejenost s komentiranjem.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.04.2014 ob 12:50 febo gost

      majoneza in lipa ......... če se ( majoneza) za primitivca je tüdi prav tou ti nemren oporekati tak kak ( lipa )pijše za sebe ka je budala in rejsan je .Končno pa ne spüjščan se v debate z pritlehnimi lidmij .

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. smrt
      26.04.2014 ob 13:09 smrt

      Tej bogataši so tüdi svoje delavce izkoriščali in najbole škrtlavi narod .Spomenijke ja ceste kere so graba na grabi po mesti in ulicah pa ni denarja za vse dröjgo pa je (ne žalim nikoga )

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.04.2014 ob 14:01 M M gost

      Ne govorite neumnosti in ne tratite časa ! Tudi tale narod , si je zaslužil tole siromašno obeležje , saj je ogromno pretrpel in bil skoraj izbrisan iz obličja zemlje , zaradi neumnosti , takratnega holokavstva . Naj počivajo v miru in obeležje naj bo v poduk , da se takšnih in podobnih grozot ne bi nikoli več ponovilo !!!

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.04.2014 ob 14:51 Đože gost

      Niti nikak MM , meu san šanso opazovate kak se njihova mladijna šola z sovraštvom do nas evropejcov češ ka jih sake ščej bujte zbite pa neven kaj ,bilij so v ausšvice pa jih je mogla tajna izraelska policija pazite ka jih poljska deca ne pogejo . Budale šče prdnite ne vüpajo ka jih vlada tag saga. Te pa bomo mi obeleževale spomine smrti ... Ja naših dedekov pa babic naše kuče so se tüj rüjšile ! Spomenijk na cintore sakome folga . Nej zadosta ka jih že telko mamo . Sake svoj krijž nose lidgej ! Ale ove našoga nedo . Tüjeega nočem svojega nedan ! Amen !

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.