https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Minister Omerzel poslancu Smodišu o obnovi ceste na Razkrižju

30.04.2014 ob 9:30  

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel odgovarja poslancu Branku Smodišu na vprašanje o rekonstrukciji regionalne ceste (odsek Razkrižje – Gibina).


Regionalna cesta odsek Razkrižje – Gibina naj ne bi bila toliko cesta kot izjemno nevaren in dotrajan odsek, ki povezuje Slovenijo s Hrvaško. Poslancu Smodišu se je zdelo popolnoma nesprejemljivo, da je bila rekonstrukcija tega odseka zamaknjena v leto 2015, saj sta že pripravljena projektna dokumentacija in sporazum o sofinanciranju, odplačane so odškodnine za potrebe ceste, prav tako je tudi občina poravnala svoj delež zapadlih odškodnin za potrebe rekonstrukcije. Cesta bi naj bila nevarna za življenja vseh udeležencev v prometu, od šolarjev, starejših pa vse do samih voznikov, saj gre za šolsko pot učencev OŠ Razkrižje. Poslanca je zanimalo, na podlagi katerih kriterijev je bila rekonstrukcija ceste zamaknjena v leto 2015, kajti opisan odsek ne more čakati na naslednje leto. Ministra je prosil, da mu posreduje odgovor z navedbo konkretnih ukrepov ministrstva za obnovo problematičnega odseka in to v letu 2014.

Z Ministrstva za infrastrukturo in prostor so poslali odgovor, da so v sklopu 1. etape dela zaključena, v skladu z Zakonom o cestah je bila občina Razkrižje sofinancer ureditve skozi naselje, pri plačilu deleža pa so nastale težave, saj občina izvajalcu približno leto dni ni poravnala svojih finančnih obveznosti. Za obnovo vozišča od naselja Veščica do križišča v Presiki pa bo potrebno naročiti in izdelati še projekt za izvedbo (PZI). V svojem odgovoru tudi navajajo, da sta Direkcija RS za ceste in Občina Razkrižje sklenili sofinancerski sporazum, Direkcija je pridobila že skoraj vsa potrebna zemljišča, Občina pa je izdelala projekt izgradnje fekalne kanalizacije in čistilne naprave, ki je bil usklajen z izgradnjo cestno gradbenih del. Izgradnjo le-te je občina izvedla v letih 2009/10 s pomočjo evropskih sredstev. Po izgradnji kanalizacije in izdanem soglasju Direkcije na projektno dokumentacijo pa je prišlo do nesoglasja z občino Razkrižje, saj kanalizacija ni bila izvedena skladno s projektom (v celoti je bila vgrajena v cesto, namesto ob rob vozišča). Direkcija ni mogla izdati pozitivnega soglasja, kar je bil pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja. Po dolgotrajnih pogovorih z občino Razkrižje je Direkcija prejela izjavo izvajalca del, da bo vse revizijske jaške fekalne kanalizacije saniral oziroma premaknil na lastne stroške, in sicer istočasno z izvedbo gradbenih del. Na osnovi obligacije občine oziroma izvajalca del je Direkcija RS za ceste izdala soglasje na izvedena dela fekalne kanalizacije.

Zaradi navedenega je Direkcija RS za ceste občino pisno obvestila, da do nadaljnjega odstopa od nadaljnjih aktivnosti pri realizaciji ureditve ceste skozi Razkrižje, prav tako so vse aktivnosti pri realizaciji obeh investicijskih projektih ustavljene tudi do zagotovitve finančnih sredstev.

Minister v svojem odgovoru poudarja, da je zmanjšanje proračuna Ministrstva za infrastrukturo in prostor prizadelo vse investicije v cestno infrastrukturo ter da bodo glede na razpoložljivo finančno stanje zagotavljali predvsem zakonsko opredeljene naloge na področju vzdrževanja državnih cest in zagotovili, da ne bi prišlo do zmanjšanja varnosti udeležencev cestnega prometa.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.04.2014 ob 10:08 Charlie gost

      Za takšno asfaltiranje bi bilo potrebno potegniti te izvajalce za ušesa. Tu vidim samo protiprašno površino, ki je zelo slaba. Če je to podobno asfaltu? Nimajo pojma od pojma, kako se delajo ceste. Pa naj jih peljejo na kakšen izlet in si pogledajo, kako to, da je v Avstriji, pa tudi že na Madžarskem dosti bolje.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.05.2014 ob 10:20 astalavista gost

      Stanko Ivanušič got fcuked in the ass.. :)

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.05.2014 ob 21:45 blaž gost

      stankec idi vu štrigovo, buš tam v rodnom međimurju falat asfalta dobil

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.07.2014 ob 0:42 I Love Ivanhushich gost

      Na, pa smo ga dobili, lažljivega kljukca župančka...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.