https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: 6. Dosorjeva mednarodna likovna kolonija

Radenci, 13.05.2014 ob 7:05  

Mednarodna likovna kolonija je že šestič, kljub slabemu vremenu, napolnila avlo Zdravilišča Radenci z ljubitelji umetnosti. Obiskovalci so občudovali razstavljena dela v prijetnem ambientu ob glasbi in kulinariki

 

V zdravilišču Radenci je potekala že 6. Dosor-jeva mednarodna likovna kolonija. Umetniki so ustvarjali od petka 9. maja pa do nedelje 11. maja. Prva tovrstna likovna kolonija je bila organizirana leta 2009 na pobudo g. Zdravka Dolinška z namenom, da bi starejši stanovalci Dosor-ja, ohranili stik s kakovostno likovno umetnostjo. Na 6. Dosor-jevi likovni koloniji je ustvarjalo 13 umetnikov in sicer 2 kiparja, grafik in 10 slikarjev. Večina med njimi je akademsko izobražena. Dva izmed njih prihajata iz tujine in sicer Željko Mucko iz Hrvaške in László Nemes iz Madžarske. Med sodelujočimi umetniki sta bila prisotna tudi domačina, Tatjana Mijatović in Vinko Prislan. Sodelovali so še Matjaž DuhBogdan ČobalJerneja HerzogRado JeričRobert JurakMetka KaučičMetka LipnikPredrag Szilvassy in Viktor Šest.

Svečano prireditev je vodila slikarka, Tatjana Mijatović, ki je v uvodu predstavila namen kolonije, ki ima poudarek na simbolu treh src . V nadaljevanju je prevzel besedo Igor Magdič, izvršni direktor Zdravilišča Radenci, v katerem je poudaril, da po 132 letih tradicije in soustvarjanja ostaja simbolika treh src še danes enaka. Prvo srce za goste, ki jih obiskujejo, drugo srce za čas vseh 132 let delovanja in tretje srce za delavce, ki omogočajo celotno delovanje zdravilišča.

Za popestritev prireditve sta sodelovala s svojim nastopom pevska zbora. Kot prvi je nastopil "Srčni" zbor, ki je bistvo delavnice predstavil s pesmijo Andreja Šifrerja, Za prijatelje. Kot drugi so nastopili člani zbora "Navdih", ki ga od leta 2009 vodi Suzana Divjak.

V nadaljevanju je Mateja Hauser, direktorica Dosor-ja predstavila idejo o likovni delavnici in sodelovanju z Zdraviliščem Radenci. Prav tako je namenila nekaj besed umetnosti, v kateri se ljudje združujejo. Vsi udeleženci so na zaključni prireditvi v avli Zdravilišča Radenci prejeli spominski obesek, unikatno delo zlatarstva Kapun iz Gornje Radgone. Območno Obrtno-Podjetniška zbornica je zlatarni Kapun v mesecu maju 2014 podelila priznanje za 35 letno delovanje.  

Kot zadnji govornik je Janez Rihtarič, župan občine Radenci, spodbudno podprl delovanje delavnic v imenu občine in občanov. Župan je poudaril pomembnost simbola treh src, zaradi katerih  so Radenci poznani po vsem svetu kot kraj bogat z mineralnimi vodami.  Po uvodnih besedah je župan svečano odprl razstavo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.