https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Slavnostno ob prevzemu nove motorne brizgalne v Zenkovcih

Zenkovci, 19.05.2014 ob 14:05  

V Zenkovcih je v nedeljo pri gasilskem domu potekala prireditev ob prevzemu nove motorne brizgalne.

Med slavnostnimi gosti so bili podpredsednik GZ Slovenije Milan Antolin, častni predsednik GZ Slovenije Ernest Eöry, podžupan občine Puconci Bojan Lovenjak, predsednik PGD Zenkovci Ivan Pintarič, podpredsednik GZ Puconci Štefan Sočič, podpoveljnik GZ Puconci Ludvik Kuzma, evangeličanski duhovnik Simon Sever in katoliški duhovnik Ivan Kranjec, predstavnik podjetja Webo iz Maribora Roman Cafuta ter nosilec občinskega praporja Stanislav Kisilak.

 

Prevzemu nove brizgalne so prisostvovala tudi sosednja gasilska društva iz Vadarcev, Bodoncev, Strukovcev, Beznovcev, Lemerja, Puževcev in Gerlincev (GZ Cankova).

Tajnik PGD Zenkovci Ervin Novak je vsem navzočim predstavil kratko zgodovino prostovoljnega gasilskega društva Zenkovci, ki je bilo ustanovljeno že daljnjega leta 1898, ko je takratni napredni kmetovalec Šparaš Mikloš ob sebi zbral nekaj somišljenikov in že na prvem občnem zboru septembra 1898 so izvolili organe društva, sprejeli statut in pravila, ki so bila v skladu s takratno zakonodajo. Že v prvem letu je bila nabavljena 4-kolna brizgalna, 60 m tlačnih in 10 m sesalnih cevi ter nekaj nujnega orodja. Tisto leto je društvo imelo tudi ognjeni krst z gašenjem prvega požara. Do I. svetovne vojne je bilo društvo aktivno na več področjih, poleg gašenja požarov je bilo tudi središče telesne kulture in razvedrila na vasi. V času I. svetovne vojne je bilo večina članov vpoklicana, zato je delovanje začasno zamrlo. V obdobju med vojnama so postale gasilske vaje obvezne in začela so se tekmovanja med sosednjimi društvi. Po končani II. svetovni vojni se društvo na novo organizira. L.1956 se začne gradnja gasilskega doma, ki ga dokončajo l.1958. Večino del opravijo vaščani prostovoljno. 1969 nabavijo motorno brizgalno znamke Ziegler, ki je še vedno uporabna. Ob 80-letnici društva l.1978 društvo razvije svoj prvi prapor. Pomembna pridobitev društva je tudi nabava avtocisterne l. 1983. Leta 1996 so zamenjali staro vozilo z novim, 2007 pa so zamenjali avtocisterno z novo, ki je sicer rabljena, vendar bolje opremljena. Z nabavo nove motorne brizgalne pa so posodobili tudi ta del opreme. Društvo je dosegalo tudi dobre rezultate na tekmovalnem področju, največ uspeha so imele pionirske enote, ki so se kar trikrat uvrstile na državno tekmovanje. Posebej pa so zadovoljni s tem, da že od leta 1966 v vasi ni bilo požara, kar je zasluga preventivnega dela in velika vključenost vaščanov v društvo, saj ima skoraj vsako gospodinjstvo vsaj enega člana v društvu, nekatera pa še več. Tako društvo danes šteje 99 članov, članic, mladincev in pionirjev.

Nekaj besed je spregovoril tudi podžupan občine Puconci in poudaril, da so gasilska društva pomemben dejavnik naše družbe, kar se je pokazalo tudi pri nedavnih nesrečah.

Častni predsednik GZ Slovenije Ernest Eöry je pozdravil vse navzoče in dejal, da gasilcev ne interesirajo ne levi ne desni, interesira jih prebivalstvo in njihove težave, saj pomagajo vsem.

Evangeličanski duhovnik Simon Sever in katoliški duhovnik Ivan Kranjec sta povedala nekaj duhovnih besed in blagoslovila vse navzoče.

Prireditev so s svojim nastopom popestrili Maruša in Tina na violini in citrah, učenci OŠ Puconci s skečem "Prevzem brizgalne" ter pionirji PGD Zenkovci s svojo recitacijo.

Po slavnostnem odkritju nove motorne brizgalne so gasilci in vsi obiskovalci preživeli prijetno popoldne z druženjem ob živi glasbi s skupino Tropik.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.