https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Otvoritev razstave ob 90-letnici Mure

13.06.2014 ob 9:00  

V Mladinskem informativnem in kulturnem klubu (MIKK) Murska Sobota je potekala otvoritev priložnostne razstave ob 90-letnici Mure. Razstava bo na ogled vse do 21. junija, prikazano pa je arhivsko slikovno gradivo in pisni zapisi ter kosi športne opreme, seveda črno-bele barve.


Čeprav so ponos iz Fazanerije, ki je v svoji zgodovini že od leta 1924 plesal na pomurskih, slovenskih in evropskih nogometnih zelenicah, nekateri skoraj uničili in ga pokopali, se črno-bela kri še vedno mnogim pretaka po krvi. Prav skupina zanesenjakov, ki jim ni vseeno za črno-beli dres, ki so ga nogometaši iz Murske Sobote prvič oblekli že daljnega 16. avgusta 1924, je stopila v stik z vodstvom Nogometne šole (NŠ) Mura, ki je, potem, ko je Mura 05 junija 2013 izginila s prvoligaškega nogometnega zemljevida, sama prijavila ekipo za člansko tekmovanje.

»Vesel sem, da se je našlo teh nekaj ljudi, pravih navijačev, ki v srcu nosijo Muro. Spomnili so se, in prav je tako, da sami obeležijo 90 let Mure. Treba je proslaviti teh 90 let. Žal je to padlo na ramena skupine navijačev in podpornikov kluba. Škoda tudi, da tisti, ki so Muro pripeljali tako daleč, nikoli niso imeli energije teh, ki so pripravili to razstavo in danes delajo v klubu. Skoraj zagotovo bi bila usoda Mure takrat drugačna. Vsem, ki sodelujete pri pripravi obeležitve 90 let Mura, se iskreno zahvaljujem. To je spomin na 90 let nogometa v Murski Soboti. Tradicije pa ne smemo prekiniti, pa karkoli se je že zgodilo z nogometom v Murski Soboti. Vodilo razstave in vsega ob 90-letnici Mure je zato črno-bela barva in ne zasluge ali to, kdo je kaj naredil v preteklosti ali danes za klub iz Fazanerije. Prav dejstvo, da nekateri nosijo Muro v srcu, pa je dokaz, da ta klub še diha in živi, kljub vsemu, kar je dal skozi,« je povedal Damir Banfi, predsednik NŠ Mura. Otvoritve razstave se je udeležil tudi murskosoboški župan Anton Štihec, ki je dejal, da je lokalna skupnost podpirala, podpira in bo še naprej podpiralo Muri, ki sodi v prvo ligo.

Plod prostovoljnega dela, odkar so se prvič sestali, je koledar prireditev, s katerimi bo NŠ Mura skupaj s peščico simpatizerjev in navijačev Mure obeležila 90 let igranja nogometa v Murski Soboti. Vse skupaj bo potekalo do 5. septembra, ko bo v Gledališču Park v Murski Soboti slavnostna akademija ob 90. rojstnem dnevu ponosa iz Fazanerije. Začetek spomina na 90 let murskosoboškega nogometa in Mure se je sicer najprej začel 7. in 8. junija 2014, ko je v Fazaneriji potekal že tradicionalni mednarodni turnir mladih selekcij Ford Open Avto Rajh, kjer je igralo okrog 1000 mladih nogometašev iz Slovenije ter tujine. Skozi poletje se bodo vrstile še nekatere druge aktivnosti v počastitev jubileja, o katerih pa bomo sproti poročali. Praznovanju v obliki tekem se bo skozi poletje pridružil tudi pomladek Mure in članska ekipa.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.