https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Dosor gostil razstavo slik nenavadnih kompozicij

21.06.2014 ob 7:30  

V Domu starejših občanov Dosor je potekala kulturna prireditev z imenom "Danes bo po moje", v kateri je Tatjana Mijatovič, umetnica iz Radencev in predsednica Likovnega društva Gornje Radgone predstavila dolgoletna dela, ki jih je ustvarila

 

Dom starejših občanov je tokrat nudil ogled nenavadnih umetniških slik, katere bi obiskovalec, ki ne pozna Tatjane, označil kot slike tisočih kosov.  Na prireditvi se je zbralo veliko število ljudi, tako stanovalcev Dosorja kot obiskovalcev, ki že dalj časa spremljajo razne likovne razstave pod vodstvom Tatjane Mijatovič. Kot je sama navedla, je že v otroških letih občudovala in opazovala umetnike, ki so ustvarjali lastna dela in takrat si ni niti v sanjah predstavljala, da bo nekoč sama imela svojo razstavo. Pred leti, ko je opazila v časopisu objavo o likovni delavnici, se ji je pridružila in s tem se je njeno umetniško življenje tudi pričelo.

Do sedaj je imela že 17 samostojnih razstav, med katerimi so ne samo lokalne, temveč tudi mednarodne razstave. Danes Tatjana ne razstavlja le svojih del, pač pa jo je Dosor pooblastili, da organizira in vodi razstave v preddverju doma. V obdobju 3 let je bilo pripravljenih že 30 razstav. Slikarska dela Tatjane Mijatovič so nekoliko drugačna in ne pustijo opazovalca ravnodušnega. Najraje ustvarja v ateljeju in to v zgodnjih jutranjih urah. Slike so grajene in ustvarjene s precej dolgotrajno tehniko, v kateri se posveča natančnosti in podrobnostim.

V nadaljevanju je povedala nekaj besed o Tatjani še Mateja Hauser, direktorica doma za starejše občane Dosor. Naslovila je spodbudne besede umetnici ter v šali dejala, da naj se od nje ne pričakuje strokovnih besed o delu, kajti sama se na umetnost ne spozna in dejstvo je, da niti ne razume njenih slik. Zase Mateja Hauser pravi, da ni poznavalka umetnosti, pač pa občudovalka posameznih del. Za Tatjano pravi, da je take vrste človek, ki prinese v prostor posebno energijo in ne pozna poraza.

V nadaljevanju je Dr. Matjaž Duh, slikar in profesor iz Pedagoške fakultete za umetnost v Mariboru povedal nekaj besed o Tatjaninem delu in o dolgoletnem sodelovanju z njo. Strokovno je opisal umetniško delo, ki ga Mijatovičeva ustvarja, za katero pravi, da je sestavljeno iz različnih ključev. Ocenjuje, da so razstavljena dela kompromis med abstraktno umetnostjo ter realističnim pristopom k slikarstvu. Če natančneje pogledamo posamezna dela, opazimo drobne pikice, ki dejansko polnijo sliko in so nekako omejene s črno, temno vijugo, ki na moderen način slikanja v celoti nakazuje ali osebo ali pokrajino. Dr Matjaž Duh pravi, da Tatjana ustvarja dela, pred katerimi se človek ne le ustavi, temveč tudi premisli in v mislih sestavlja podobe. Slike predstavljajo žive barve, za katere Dr. Duh pravi, da so odsev Tatjanine notranjosti. 

Slikarska razstava je tokrat ponudila tudi nekoliko neobičajno presenečenje, kajti v preddverju so bila razstavljena glasbila. Na željo Tatjane so sodelovali člani znane radenske glasbene skupine Bataljoni. Zaigrali so pesmi v rock ritmih, ob katerih ni bilo obiskovalca, ki bi ravnodušno spremljal solo igranje na električni kitari, bas kitari ter srcu rockerske zvrsti, bobnih.

Po hitrih ritmih je svečani trenutek nadaljeval župan Janez Rihtarič, ki je namenil Tatjani nekaj spodbudnih besed. Ob prihajajočem občinskem prazniku je povabil meščane Radencev ter ostale goste k udeležbi samega dogodka, ki bo potekal 19 junija v Radencih. Župan Rihtarič je navedel, da se sam načeloma ne spozna na umetnost, čeprav je bil v Malagi v hiši, kjer je ustvarjal dela svetovno znani umetnik Pablo Picasso, ki so ocenjena na milijonske vrednosti, pravi pa, da so mu, ne glede na vrednost, Tatjanine slike bližje in bolj všečne. 

Svečan trenutek se je zaključil še z dodatnim presenečenjem. Dosor je pripravil Tatjani večjo torto po modelu njenih slik, s katero so se posladkali vsi udeleženci razstave

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.06.2014 ob 9:31 Stewen gost

      DOSOR - KAJ PA DRUGI? -V Pomurju imamo - po mojih iformacijah - sedem domov starejših, od kateri pa je - p moji oceni, spremljanju dogajanja informiranju medijev ... najbolj ativen Dosor Radenci. Spet je bil dogodek, o katerem poroča Pomurec, drugi mediji pa tudi ne bodo zatajili. Prepričan sem, da tudi v drugih domovih tečejo določene aktivnosti, dogodki....,le da o njihni informacij v širši javnost, "krivci" pa so domovi, ki o tem ne dajo informacij v medije. Za to bi lahko poskrbele uprave ali pa kateri stanovalec, ki se vsaj malo razume z računalnikom. NAJ POVZAMEM: čestitke DOSORJU in prihodnjim poročevalcem iz domov v Veliki Polani, Ljutomeru, Lendavi,Gornji Radgoni, Kuzmi, na Hodošu ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.