https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V pomurskih vrtcih učili, da je »Že zgodaj treba začeti«

25.06.2014 ob 14:00  

V okviru projekta »Že zgodaj je treba začeti« so v vrtcih Pomurja izvajali animacijsko-ozaveščevalne delavnice na temo varčevanje z energijo, obnovljivi viri energije in varovanje okolja. Gre za projekt, ki se je izvajal s sofinanciranjem s strani Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Ljubljani.

 

Z izvedbo projekta, ki ga je izvajala Lokalna energetska agencija za Pomurje (LEA) so želeli dvigniti splošno raven zavedanja in osveščenosti otrok na teme varčevanje z energijo, obnovljivi viri energije in varovanje okolja, saj se zavedajo, da so otroci graditelji trajnostnega razvoja prihodnosti in da je zato treba z izobraževanjem na to temo začeti že zgodaj. Skozi delavnice, z demonstracijami in video projekcijami, so se otroci učili varčnega in do okolja prijaznega življenja, sonaravnega bivanja, trajnostne energije in o oblikah ter virih energije.

Z likovnimi deli, ki so jih pripravljali v okviru in po zaključku delavnic, pa so znanje še utrdili. Ob zaključku so namreč izbrali 10 najboljših likovnih del in jih objavili v e-brošuri. Celotno zgodbo projekta so tako z končno e-brošuro predstavili širši javnosti in tudi ostalim vrtcem, ki se v ta projekt niso uspele vključiti.

Ob koncu projekta so izbrali tudi zmagovalno likovno delo in organizirali zaključni dogodek. Najbolje ocenjen je bil izdelek petletnega Marsela Meleša iz vrtca Murska Sobota, enota Veveričke Rakičan.

Zaključnega dogodka sta se na povabilo organizatorjev udeležila tudi dr. Daniel S. Mattern, vodja oddelka za odnose z javnostmi iz Veleposlaništva ZDA v Ljubljani in Anton Štihec, župan Mestne občine Murska Sobota.

Sama izvedba projekta je temeljila na dejstvu, da je otrokom potrebno obravnavano tematiko predstaviti z zanimivimi in s primernimi vsebinami glede na njihovo starost ter povezati vsebine z zanimivo igro. Med izvajanjem animacijsko-ozaveščevalnih delavnic so otroke motivirali in jih spraševali o tem, kako skrbijo za okolje, kako varčujejo z energijo idr. S takimi pristopi so spodbudili tudi širši krog ljudi. Dejstvo je, da starši učijo svoje otroke in jih vzgajajo, velikokrat pa tudi otroci opozorijo na kakšno stvar. Prav vsebine varčevanja z energijo in varovanja okolja otroci velikokrat prinesejo domov in starše opozarjajo na ugašanje luči, televizorja, zapiranje vode, ločevanje odpadkov...

   

 

"Projekt je bil deloma financiran s pomočjo nepovratnih sredstev Veleposlaništva Združenih držav Amerike. Mnenja, ugotovitve, zaključki ali priporočila, izražena v delu, so stvaritve avtorjev in ne odražajo nujno stališč ameriškega zunanjega ministrstva."

"This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State."


Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.