https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Ljutomeru se je začel Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Ljutomer, 16.07.2014 ob 8:00  

V torek pozno popoldne se je v ljutomerskem Domu kulture z otvoritvijo kar dveh razstav začel jubilejni 10. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. 


Ogledali smo si lahko temačne skulpture z naslovom Mother and Dirty Children srbskega umetnika Arpada Slančika. Sočasno smo si lahko ogledali še risbe in ilustracije z naslovom Vse divje bande našega striparja, ilustratorja, karikaturista, oblikovalca, scenarista in publicista Zorana Smiljanića. Njegovi stripi imajo kultni status na celotnem področju bivše Jugoslavije. Na festivalu bo nastopil tudi v vlogi člana žirije za kratke filme.

Pred Kulturnim domom je sočasno potekala predstavitev v vinskem tekmovalnem programu sodelujočih vin na simbolični vinski cesti. Obiskovalci so lahko poskusili vina priznanih slovenskih vinarjev kot so Vinakoper, P&F, KZ Metlika, Zlati grič, Vinoreja Kaučič, Turistična kmetija Hlebec in Vinogradništvo družina Kos. V sklopu vinskega programa festivala se vinarji potegujejo za najboljše vino festivala, za Vinskega šampiona Hudi maček.

Festival so odprli s torto primerno priložnosti. Največ povpraševanja je bilo po (sladkih) prstih z nohti vred, krvavih kosteh in očeh. Otvoritev filmskega dela festivala pa so obeležili s filmom Napori pri ohranitvi prvih filmskih zapisov dr. Karola Grossmanna. Ob okrogli 150-letnici rojstva slovenskega filmskega pionirja, po katerem festival tudi nosi ime, je spregovoril avtor filma Marko Mitja Feguš.

 

Vsak dan festivala, ki bo trajal vse do sobote, si na več prizoriščih lahko ogledate fantastične filme. Letošnja novost so tudi neevropski filmi, za najmlajše pa so pripravili Začarani kino za otroke in mladostnike, v kategoriji Kino klopotec pa se bodo predstavili domači žanrski filmi. Podelili bodo nagrado Hudi maček za najboljšo celovečerni film, Slakov Hudi maček za najboljši kratki film, nagrado Melies dArgent, ki jo podeljuje Evropska federacija festivalov fantastičnega filma, zmagovalec bo nominiran za prestižno nagrado Melies dOr, nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film, Hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec, Častnega Hudega mačka za življensko delo in nagrado za najboljši film male delavnice groze.

Tudi letos je bogat spremljevalni program, poleg vinskih degustacij in razstav se obetajo še koncerti, delavnice, okrogle mize in pa tradicionalni množični zaključek. Letos želijo podreti rekord v Zombie četvorki.

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina je od 2010 član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma. V Ljutomeru so po zaslugi dr. Karola Grossmana nastali prvi metri slovenskega filma. Ljutomerski festival ke ameriška revija MovieMaker Magazine lansko leto uvrstila med pet najboljših filmskih  sci-fi/horror festivalov na svetu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.