https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Prekmurski praznik v Martjancih z razstavo Arhitektura in voda

Martjanci, 19.08.2014 ob 9:00  

Leto 1919 je bilo zgodovinska prelomnica za prekmurske Slovence, a se tega dogodka premalo zavedamo in še skromneje praznujemo. Zato se tega praznika v Razvojni agenciji Sinergija spominjajo in praznujejo po svoje. Letos so »Prekmurski praznik« obeležili z otvoritvijo razstave Arhitektura in voda priznanega arhitekta Aleša Šelige. 


 

Na otvoritvi razstave so spregovorili Stanislav Sraka, direktor Razvojne agencije Sinergija in Alojz Glavač, župan občine Moravske Toplice, ga. Matejka Horvat pa je predstavila arhitekta in razstavo. Po ogledu razstave je sledilo druženje in pogovor ob kulinariki in glasbi Pišteka.

Po besedah Stanislava Srake bi razstava lahko bila izziv za razmislek o prihodnjem razvoju pokrajine ob Muri, za snovanje razvoja, turistične infrastrukture, umetniške ustvarjalnosti, gospodarstva... Navsezadnje smo nekoč imeli Panonsko morje. Razstavo, ki je nastala s sodelovanjem Razvojne agencije Sinergija s partnerji in podjetje Tekton, si lahko ogledate v prostorih Bistra hiše v Martjancih vse do 5. septembra 2014.

Razstava Arhitektura in voda prikazuje arhitekturne projekte povezane z vodo, ki so nastali v zadnjem desetletju delovanja Aleša Šelige. S svojimi projekti odkriva skrito in prezrto moč vode. Na razstavi je prikazanih 8 arhitekturnih projektov karakterističnih oblikovnih in programskih potez Šelige. Nekateri so bili med zmagovalci mednarodnih arhitekturnih natečajev, drugi so nastali kot plod arhitektovih vizij. Zaradi daljnosežnosti večine projektov še ni možno realizirati, nekateri so bili le delno realizirani v okviru možnega. Zaradi omejitve pravice javnega prikazovanja med razstavlejnimi projekti ni nerealiziranega projekta plavajočega glasbenega odra skupine Pink Floyd. Razstava je bila premierno prikazana leta 2011, martjanska postavitev pa je že dvanajsta po vrsti.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.08.2014 ob 15:56 gost

      Izreden projekt ! ?????? Pa ka srakec tole si ti šteješ za velik uspeh ????MOČ VODE ?Že nekda je pregovor o moči vode povedal več kot tole in na bolj preprosti in nljudem razumevajoči način . Na zabavi pa herkules PIŠTEK !? JOJ

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.