https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Na 2. Zeliščnem forumu RS v ospredju družbeno podjetništvo

Gornja Radgona, 26.08.2014 ob 15:00  

V soboto je na sejmu AGRA v Gornji Radgoni potekal 2. Zeliščni forum RS: Zeliščarstvo - priložnost in alternativa v slovenskem socialnem podjetništvu in ekološkem kmetijstvu. Zeliščni forum sta organizirala Društvo zeliščarjev Pomurje in Pan-Nutri, v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo in okolje.


Na forumu so izmenjali strokovna znanja ter iskali strokovne rešitve na področju panoge zeliščarstva in ekološke pridelave. Forum pa je potekal v okviru projekta Razvoj socialnih tržnih produktov v agroživilstvu. Več o tej tekmi je povedala Majda Robić, ki je predstavila vpeljevanje široke pridelave zelišč v povezavi z družbenim podjetništvom.

Prihodnost zeliščarstva: Vzpostavitev centrov ter družbeno podjetništvo

Na dogodku je sodeloval tudi Branko Ravnik, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je  predstavil trenutni status osebnega dopolnilnega dela, v ovkiru katerega delujejo mnogi zeliščarji: »Status dopolnilnega dela je formalno urejen, da ne gre za delo na črno, vendar so stvari še deloma neurejene.« Tako je Ravnik povedal, da bi bilo potrebno v okviru zeliščarstva, ki kot oblika dela spada pod nabiralništvo, izvesti ustrezna izobraževanja, urediti razmerja do lastnikov zemljišč in urediti nabiranje ogroženih rastlin. O statusu pridelave in prodaje zelišč pa je dejal, da še ni čisto jasno opredeljeno, kaj pridelava zelišč je. V prihodnje pa vidi izziv zeliščarstva v vzpostavitvi centrov pridelave, odkupa in trženja zelišč.  

Nujno je aktivno delo na terenu

Vedno bolj pa se uveljavlja tudi socialno podjetništvo, kateremu primernejši izraz za uporabo bi bil družbeno podjetništvo, ki je v tujini že veliko bolj razširjeno in tudi rodi sadove uspešnega dela in zaposlovanja. O tem je Ravnik povedal: »Pomembna aktivnost zbornice je tudi uvajanje socialnega podjetništva. Zato smo v vsakem svojem zavodu določili osebo, ki smo jo tudi ustrezno izobrazili, da čim širše širi idejo in politiko področja socialnega podjetništva  med ljudi. Le aktivno delo na terenu lahko vpliva na to, da stvari stečejo

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.