https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Od četrtka do sobote bo Murska Sobota v znamenju sodobnega plesa

Murska Sobota, 28.08.2014 ob 7:05  

Od četrtka do sobote bo v Murski Soboti potekala že 9. Front@, ki bo letos zaradi varčevalnih ukrepov trajala le 3 dni. Organizatorji so kljub temu ohranili vsebino na nivoju. Po besedah Matjaža Fariča je ponekod vsebina še bolj pogumna in dokazuje, da ima festival še vedno smisel. Čakajo nas trije dnevi sodobnega plesa polnega akrobacij ter predstav ambicioznih plesalcev in to le za 1 EUR po predstavi.


Pred samim festivalom je potekala novinarska konferenca, na kateri je Matjaž Farič, umetniški vodja festivala Fronta, podrobneje predstavil program, ki je letos skrčen, a ohranja kvaliteto. Čeprav je sprva kazalo, da festivala sploh ne bo, saj je sprva Ministrstvo za kulturo izločilo iz financiranja finančni vir za Front@, a so te pridobili na drugem razpisu in tako festival ohranili.

Prvi dan festivala se bodo na Odprtem odru predstavili mladi plesalci, ki jih izbirajo na tekmovanju mladih plesalcev v Celju. Po besedah Fariča so ti vsako leto bolj ambiciozni, nivo plesnega ustvarjanja vsako leto raste, z njimi prihaja nova ustvarjalna energija, ki lahko konkurira tudi velikim ustvarjalcem. V četrtek bo sledila v Gledališču Park izjemna predstava Borderline (Sebastien Ramirez-Francija, Honji Wang-Nemčija), ki raziskuje meje v vseh pogledih, generacijah, med kulturami, ukvarja se z razlikami v kulturah. Gre za spektakel s svežim spojem različnih plesnih zvrti z akrobatskimi prvinami. 

V petek dopoldne bo potekala plesna predstava Delta Victor (La Intruza Danza, Estonija). Popoldne pa bo potekala predstavitev šol in akademij, poleg slovenskih tudi iz Avstrije in Hrvaške, ki so povabile številne že uveljavljene koreografe. V Gledališču Park bo nato sledilo več predstav.

Zadnji dan -  v soboto bo dopoldne potekala razprava o organizacijskih strukturah za ples, zvečer pa bo sledila prav tako spektakularna predstava s številnimi akrobacijami Staff (La Intruza Danza) in na koncu zaključek festivala v MIKKu z Afro Disco zabavo z dobrodelno noto za napore Toma Križnarja.

Organizatorji so razmišljali, kaj ta festival in sodobna umetnost sploh pomeni ljudem v Prekmurju in to v času ko se tovarne in podjetja zapirajo ena za drugo in vlada splošna apatija. A so sklenili, da je ples pomemben, saj ohranja človeškost, preko plesnih predstav se soočamo z vprašanjih o obstoju, daje nam možnost, da spremenimo svoj pogled na probleme in življenje na sploh. Letos je vstopnina za predstavo le 1 EUR, če pa kdo meni, da so napori in trud ustvarjalcev vredni več, pa lahko doda še svoj prispevek. Tako je sodobni ples dostopen vsem. Farič je zaključil z dejstvom, da si omenjenih predstave v Murski Soboti ne bi mogli ogledati, če ne bi bilo dvorane Gledališče Park, ki je zopet dokazala pomembnost in upravičenost investicije.

Predstavili so tudi brošuro Maske s popisano plesno zgodovino, ki govori o kontekstu slovenskega  plesnega ustvarjanja. Od leta 2004 v množičnih medijih zanimanje za objave s področja plesa pokrivanje upada. Gre za pregled sodobnega plesa pri nas. Tematski članki se navezujejo na posamezne probleme in segmente sodobnega plesa in so plod dolgotrajnega raziskovalnega dela.

V sklopu festivala bodo potekale tudi intenzivne plesne delavnice.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.08.2014 ob 11:08 wanna be umetnik gost

      takšno kulturo si naj Farič sam financejra. Več plesalcev kak gledalcev.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.08.2014 ob 20:55 gost gost

      kr neki

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.