https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nov kanalizacijski sistem vaščanom Vučje vasi in Iljaševcev

Križevci, 11.09.2014 ob 8:00  

Občina Križevci je pred nekaj dnevi zaključila s projektom Fekalna kanalizacija Vučja vas in Iljaševci. 95 gospodinjstvom v obeh naseljih bo od sedaj omogočena priključitev na skupno čistilno napravo.

Za projekt je bilo s sklepom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo občini odobreno sofinanciranje v skupni višini do 773.117,09 evrov.

Gre za velik korak, s katerim Občina Križevci sledi k izpolnitvi programa, ki ga je podpisala Slovenija ob vstopu v EU, na področju ravnanja z odpadnimi vodami.

V mesecu oktobru 2012 se je Občina Križevci prijavila na javni poziv za predložitev vlog za sofinanciranje operacij iz naslova prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi« razvojne prioritete »Razvoj regij« operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013 za obdobje 2012-2014. Konec januarja 2013 je občina prejela sklep MGRT, da se operacija izbere za sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Z zgoraj navedenimi sredstvi se lahko sofinancira največ 85 odstotkov celotnih upravičenih stroškov operacije.

Po podpisu pogodbe z ministrstvom je občina izvedla javno naročilo. Kot najugodnejši ponudnik je bila izbrana gospodarska družba SGP Pomgrad d.d., s katero je bila podpisana pogodba v vrednosti 1.126.784,09 evrov. Nadzor nad operacijo je vršil GRADAL, Bojan Sekereš s.p. za pogodbeno vrednost 14.884,00 evrov. Operacija se je kronološko vršila v letih 2013 in 2014, čemur sledi tudi dinamika izplačil, v letu 2013 se je investicija izvajala v Iljaševcih, letos pa v Vučji vasi. Občina je vzporedno izvedla tudi javno naročilo za sanacijo javnih poti v obeh vaseh.

Tako sta obe vasi, Ijaševci in Vučja vas, dobili podobo lepih in urejenih vasi ter nove možnosti za ohranitev, varovanje in zaščito pitne vode.

S projektom je prišlo do izgradnje fekalne kanalizacije v naseljih Vučja vas in Iljaševci, ki spadata v aglomeracijo, v skupni dolžini 5106 metrov, v kar so všteti gravitacijski in tlačni vodi, prav tako pa se je v obeh naseljih, izgradilo po eno prečrpališče.

Osnovni cilj investicije je bil izgraditi fekalno kanalizacijo v obeh naseljih, z izgradnjo sekundarnih vodov za odvajanje komunalnih odpadnih voda ter priključitev na primarni vod z izpustom na skupno čistilno napravo. Pomembno dejstvo predstavlja tudi ločitev meteorne kanalizacije od odpadnih vod in zaščito talne vode.

95 gospodinjstvom v obeh naseljih je sedaj omogočena priključitev na skupno čistilno napravo.

Občina z izgradnjo kanalizacijskega sistema uresničuje razvojno vizijo na področju okoljevarstva, z izgradnjo kanalizacije se namreč zmanjšuje obremenjevanje okolja z odpadnimi vodami in fekalnimi odpadki.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.09.2014 ob 10:50 smrkci gost

      No nej ka bi tak bilau kar v turnišči.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.09.2014 ob 18:05 Jouž gost

      Kak je v Turnišču? Reklamacije ... ??

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.09.2014 ob 21:10 lokalna gost

      fekalirajo brez nadzora , tu pa pod nadzorom pisano poudarjeno , mogoče de pomagalo pri volitvaj

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.09.2014 ob 7:46 smrkci gost

      Gost -Jouž Občina Turnišče je zaostala za vsemi Občinami v Prekmurju za 50 let,ne glede samo ceste.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.