https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Splošna bolnišnica Murska Sobota o polletnem poročilu in novostih

Rakičan, 18.09.2014 ob 12:30  

V sredo je v Splošni bolnišnici Murska Sobota potekala novinarska konferenca, na kateri je vodstvo predstavilo zaključke seje Sveta zavoda, ki je poteka dan prej. Predstavili so še očesni oddelek, ki letos praznuje 50 let in novosti na strokovnem področju. 

Svet zavoda je na zadnji seji obravnaval in potrdil polletno poročilo Splošne bolnišnice Murska Sobota za leto 2014. Predstavili so povzetke seje in sicer da imajo presežek prihodkov (skupno so znašali 21.271.302,00 EUR) nad odhodki (skupno so znašali 21.201.003,00 EUR) in sicer v višini 70.299,00 EUR. V primerjavi z letom poprej so prihodni letos enaki, odhodki pa so se zmanjšali za 252.908,00 EUR. Največ so privarčevali na račun stroškov dela z omejitvami po ZUJF, materiala in storitev energetske sanacije. Izplačali so polovico tretje četrtine plačnega nesorazmerja v osnovnih plačah javnih uslužbencev, v mesecu februarju v višini 762.347,00 EUR. Predstavili so tudi izgradnjo urgentnega centra, ki se nadaljuje po terminskem planu. Projekt naj bi predvidoma bil zaključen marca 2015 in je vreden okrog 6,3 milijona EUR. Trenutno je zgrajen do 4. gradbene faze.

V bolnišnici so lansko leto realizirali 9.125 SPP-jev (skupine primerljivih primerov) po pogodbi z ZZZS (12.196,6obteženih primerov), kar je za 182 primerov več kot je določala pogodba. Opravili so 84.565 pregledov specialistične ambulantne dejavnosti (po pogodbi z ZZZS), kar je za odstotek več kot leto prej. V prvi polovici leta 2014 so opravili 7.601 operacij, 3 odstotke več kot lani. V prvi polovici leta 2014 so opravili 5.159 dializ, kar je 6 odstotkov manj kot lani.

Strokovno delo v soboški bolnišnici je po besedah direktorja dobro organizirano in sledi trendom sodobne medicine. Dokaz za to je odkritje in potrditev prvega primera redke bolezni babezioze pri nas. Celovito in dobro je organizirana tudi oskrba novorojenčkov, ki jo je potrdil s konkretnim primerom hitre diagnostike razvojne anomalije pri novorojenčku s pravočasno organizacijo transporta v klinični center in celovito oskrbo.

Izpostavili so novo metodo kombiniranja ultrazvočne preiskave z računalniško tomografijo in poudarili, da prvi v Sloveniji izvajajo to najsodobnejšo metodo. Zanjo je potrebna primerna medicinska oprema in ustrezno usposobljeni strokovnjaki. Metoda omogoča natančnejšo, hitrejšo in za paciente manj škodljivo ter nebolečo diagnostično pot.

Soboška bolnišnica letos praznuje 50 let očesnega oddelka, ki so ga predstavili vse od začetkov do danes. Prvi zdravnik je bil dr. Jože Pečan, ki je bil usposobljen za zdravljenje trahomskih bolnikov in zdravil samo oči. Leta 1960 je bila na pobudo specialistke oftalmologije, Lee Thalany Pfeifer, dr.med. ustanovljena očesna ambulanta, štiri leta pozneje pa očesni oddelek v Murski Soboti v stavbi narodne banke v ulici arhitekta Novaka. Od leta 2008 oddelek vodi Satar Baghrizabehi, dr. med., spec. oft. Ob celoviti oftalmološki dejavnosti so pristopili še k izvajanju indocyanin green angiografije, kjer natančneje in bolje diagnosticirajo patološko dogajanje na žilnici. Okroglo obletnico oddelka bodo obeležili v petek s slavnostno akademijo v Gledališču Park v Murski Soboti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.09.2014 ob 14:03 dödöl gost

      Čepijnove pa nega na seji .Verjetno je ge v Ljubljani na seji ali pa kakšoj seansi .

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.09.2014 ob 14:42 larifari gost

      ka pa ka morejo 2 milijona evrov nazaj davati; pa nišče ne odgovarja!!!!

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.09.2014 ob 19:16 Mafija gost

      Kirurgija in radiologija totalni kaos, to gor napisano je laž.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.09.2014 ob 21:58 bolnica gost

      res ste nenormalni prekmurci!! samo blatenje še tega dobrega, kar nam je ostalo. namesto da bi se veselili uspehov naših ljudi.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.09.2014 ob 7:59 cr gost

      bolnica ... jes od njihovoga za te dobroga neman apsolutno nič .

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.09.2014 ob 14:19 bolnica gost

        ne kriči; gost- cr. bolezen in tudi starost še prehitro prideta. pa bos videl kaj pomeni bolnica za starega onemoglega bolnega človeka. to je nekaj kar nas vse čaka.

        1 4 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.09.2014 ob 9:57 Šantl privat gost

      Kakšnih uspehov, ne moreš dobiti urgentnega UZ trebuha, ker je radiologija privat oddelek. Jaz sem svojega otroka takoj odpeljal v Maribor, ko so mi povedali, da nimajo UZ-ja popoldne.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.