https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Tudi Murska Sobota potrebuje podjetniški peskovnik

Murska Sobota, 22.09.2014 ob 7:10  

V prostorih nekdanje prodajalne Mure na Cvetkovi ulici v Murski Soboti je v soboto potekala javna tribuna o »peskovniku idej v centru Murske Sobote«. Kot je uvodoma poudaril Aleksander Jevšek, v Murski Soboti potrebujemo prostor za ustvarjanje in uresničevanje idej. Delavnico je vodil Gorazd Prah iz Ustvarjalnika in mladim dal številne nasvete na poti v podjetništvo. Na koncu pa so izvedli še praktični del v katerem so si s prodajo sponke prislužili celo obrok, dobili številne zanimive kontakte, zgodbe ljudi in se celo oskrbeli z ozimnico.

Sobotno javno tribuno je vodil Prekmurju znani Gorazd Prah. Jevšek je dejal, da ko je spoznal njega in njegovo delo, je enostavno rekel, da to – podjetniški ustvarjalnih Murska Sobota potrebuje. Prah je pred par leti sodeloval pri programih in delavnicah nekdanjim brezposelnim delavcem Mure, ki so potekali v Rakičanu. Ravno iz frustracij, ki so se dogajale tam, je nastal Ustvarjalnik, ki sicer deluje v Ljubljani.

Delajo v glavnem z dijaki

Ustvarjalnik so izoblikovali kot podjetniški peskovnik. Delajo v glavnem z dijaki. Ponujajo enoletni učni program, kjer jih učijo veščin in načinov podjetniškega razmišljanja, iskanja in izbora idej, zagona startupa pa tudi tekmovanja za najboljši startup. Po besedah Praha se podjetništvo ne začne s poslovnim načrtom. Treba je razmišljati stopničasto: najprej iskati navdih (nekaj bi, zanima me veliko stvari, kot pogosto pravimo), nato realizacija (nekaj želim začeti), sledi iskanje idej (razmišljam kot podjetnik), lastno  podjetje (delam na projektu in se na njem učim), tako uspeh kot neuspeh pa nam podata neke izkušnje. Ravno na neuspehu se naučimo največ, saj nas pogosto pripelje k nečemu drugemu in boljšemu. Ko to enkrat opolnomočimo, po besedah Praha ne bomo več nikoli brez zaposlitve, stvari bomo vzel v svoje roke in nekaj ustvarjali.

Poudaril je tudi pomen medsebojne pomoči, druženja in zaupanja. Pomembno zanimanje, če tega ni, izobraževanje nima smisla. Zato ustvarjajo zanimanje, s čustvi in zgodbami. Dotaknil se je tudi izobraževalne poti. Prej je šla po sledeči poti: pojdi v šolo, izobrazi se in dobi zaposlitev. Vendar to ni garancija, da ti uspe. Za uspeh so zelo pomembni tudi drugi faktorji. Svet se je v zadnjih nekaj letih zelo spremenil, zato bi se moral tudi izobraževalni sistem. 

Hitro si "propalica"

V naši družbi še vedno velja, da se ne sme pasti, če en si »propalica«. Vendar poudarja Prah, da mladim treba zaupati, tudi v podjetništvu. Izpostavil je naslednji paradoks: Izraelci, kjer je po srednji šoli obvezno služenje vojaškega roka tako za moške kot ženske, zaupajo devetnajstletnikov več  deset milijonov vredne tanke, pri nas pa diplomantu ne dovolijo v prvi službi samostojno uporabljati fotokopirnega stroja.

V drugem delu je za udeležence javne tribune izvedel še zanimivo mini delavnico podjetništva. Udeleženci so na podjetniškem izzivu v desetih minutah morali skupinsko pripraviti podjetniške ideje. Na razpolago so imeli le deset kokoši, enega petelina ter vrečo koruze za mesec dni. Prav zanimivo je bilo poslušati, kaj vse se da iz tega narediti, od prodaje palačink, nudenja ogledov kokoši mestnim otrokom, do prodaje gnojila itd.

Moč je v povezovanju in sodelovanju

V drugem delu podjetniškega izziva pa so v 20 minutah po parih ali trije prodajali navadno sponko. Za sponko vredno le nekaj centov, so v soboti opoldne, ko je v tem delu Murska Sobota dobesedno prazna, uspeli dobiti obrok, pomembne telefonske številke,  celo ozimnico, za sponko z zgodbo pa so jim ljudje bili pripravljeni celo dati nekaj evrov, ki so jih unovčili za drugo zgodbo pri naslednji osebi in zaslužili še več. S tem je želel dokazati, da ne potrebujemo pomoči »od zgoraj« in veliko, da bi začeli. Zaključil je z izjavo, da je vedenje največji sovražnik uspeha. Človeška moč je po njegovih besedah v povezovanju in sodelovanju. Po besedah Praha »svet se spreminja, ko se amater spreminja v profesionalca«.

Na koncu so predstavili še našega uspešnega someščana, mladega Blaža Triglava, ki ima v Ljubljani podjetje Modra jagoda, s katerim s pomočjo 4 sodelavcev  ustvarjajo aplikacije za zdravnike v trenutno štirih državah, se pa še širijo po Evropi. Tudi sami niso na začetku točno vedeli kako in kaj, še se učijo, a so poskusili in jim uspeva. Kot pravi Blaž, nogometaš postaneš le z igro, podjetnik pa se uči na lastnih napakah. Tudi on poudarja pomen ustvarjalnega okolja za izmenjavo podjetniških idej, pri čemer bi pomagal tudi sam. Kot je lepo zaključil, potrebujemo le internet, elektriko ter kruh in vodo. 

V Ustvarjalniku – pospeševalniku mladinskega podjetništva mlade učijo podjetništva, ki jih opolnomoči, da bodo znali vzeti svoje življenje v svoje roke ter spremeniti svoje ideje v resničnost. Mladim pomagajo na poti od ideje do končnega produkta, ki ga predstavijo javnosti na zaključni konferenci. V šolskem letu 2013/14 je nastalo kar 27 dijaških startupov, v več kot 650 mladih so zanetili željo po znanju, povezovanju in novih izzivih. Njihov program je ameriški Unreasonable Institute izbral med 11 najboljših družbenokoristnih podjetniških idej na svetu. Program je sestavljen iz treh delov: leto dni traja podjetniški krožek na srednjih šolah, mreža uspešnih mladih mentorjev, ki svoje vrstnike spodbujajo k uresničitvi idej, s tem nastaja skupnost podobno mislečih.

Gorazd Prah je karierni svetovalec, avtor priročnika za iskanje zaposlitve, mladinski delavec in strokovnjak s področja prodaje.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija