https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ekipa Nujne medicinske pomoči ZD Ljutomer ponovno odlična na Rogli

03.10.2014 ob 7:40  

Ekipa NMP ZD Ljutomer je potrdila svojo odlično pripravljenost in na tekmovanju na Rogli letos med 24 ekipa iz Slovenije in Hrvaške ponovno zasedla zelo dobro 4. mesto. V sam vrh se je prebila kot edina ekipa iz Pomurja.

 

Med 25. in 29. septembrom je potekalo že tradicionalno VIII. strokovno – izobraževalno tekmovanje ekip iz Nujne medicinske pomoči, katero vsako leto organizira Zbornica-Zveza, Sekcija reševalcev v zdravstvu v sodelovanju s Slovenskim združenjem za urgentno medicino in Enoto nujne medicinske pomoči ZD Slovenske Konjice pod pokroviteljstvom Ministrstva za zdravje. Tovrstna praktična izobraževanja so v tujini marsikje že vrsto let sestavni del razvoja in usposabljanja enot NMP.

Za ohranjanje življenj in zdravja ljudi so nepogrešljive ekipe nujne medicinske pomoči. Slednjim na takšnih tekmovanjih, kot je na Rogli, omogočajo, da se pomerijo med seboj in pridobijo neprecenljive izkušnje, ki jih v resničnem delu v NMP ne srečujejo vsi zaposleni. Z zagotavljanjem kakovosti dogodka želijo organizatorji povečati predvsem varnost pacientov v slovenskem prostoru in omogočiti ekipam NMP dober način usposabljanja na konkretnih primerih.

Letos je tekmovalo 24 ekip, od katerih je dve ekipi na dogodek poslal Hrvatski zavod za hitno medicino (Pula in Karlovac). Ljutomerska ekipa v sestavi Sašo Duh (vodja tima), Denis Kozar in Borut Panič, se je izjemno dobro odrezala, saj je dosegla več kot odlično 4. mesto. V sam vrh se je prebila kot edina ekipa iz Pomurja.

Že druga zaporedna dobra uvrstitev ekipe NMP Ljutomer je pomembna zato, ker se potrjuje pravilen pristop prizadevanj pri dodatnem usposabljanju zaposlenih ter vlaganj v opremo. Veseli in ponosni smo, da imamo v naših vrstah tako sposobne in izkušene sodelavce. Prav tako upamo, da bodo dosežen rezultati v predvideni reorganizaciji dodaten argument za ohranitev enote NMP v ZD Ljutomer.

Kot je povedal zdravnik  Sašo Duh, dr.med., udeleženec tekmovanja, je tridnevno tekmovanje imelo predvsem izobraževalni namen, kljub temu pa so bile ekipe NMP  skozi izvedbo 10-tih pripravljenih scenarijev ocenjevane iz vidika spretnosti in znanj. Prvi dan tekmovanja so organizatorji pripravili pet izobraževalnih delavnic (triaža pri masovnih nesrečah, uporaba urgentnega ultrazvoka ter pomen helikopterske nujne pomoči), po tem je sledil teoretični pisni test, ki ga je ekipa NMP Ljutomer odpisala kot 2. najboljša. Sledila je udeležba na prvi preizkušnji - masovna nesreča. Ekipe NMP so se vključevale pri oskrbi hudo poškodovanih v masovni nesreči, katera se je simulirano zgodila po eksploziji plinske jeklenke v "Koči Jurgovo" na Rogli. Večina reševanja je potekala v temi, do mesta nesreče pa je potekala približno 500m dolga pot čez gozdnato strmino. Po oskrbi je ekipa ogroženega ponesrečenca odpeljala v improvizirano bolnišnico, kjer je skupina sodnikov ocenila dolžino in kvaliteto oskrbe poškodovanca. V nadaljevanju je je sledilo še 9 praktičnih scenarijev - preizkušenj za ekipe NMP (zastrupitve, politravmatizirani bolniki, oskrba otrok v hudi dihalni stiski,...).

Nekaj izmed teh scenarijev je ekipa NMP Ljutomer opravila kot najboljša, nekaj kot drugo uvrščena.

Tokrat je bilo na izobraževalnem tekmovanju na Rogli rekordnih 24 ekip NMP (20 ekip z zdravnikom ter 4 ekipe brez zdravnika). Dve ekipi sta prispeli tudi iz sosednje Hrvaške (ekipi "Hitne medicine" Pula in Karlovac).

Prvo mesto je zasedla Prehospitalna enota (PHE) Maribor, odlična druga je bila Ptujska PHE enota, v kateri je tekmoval tudi Jurica Ferenčina, dr.med., ki je dežurni zdravnik v ZD Ljutomer, tretja pa ekipa NMP Brežice. Četrto uvrščeni ekipi NMP ZD Ljutomer so sledile ekipe PHE Ljubljana (lanskoletna zmagovalka), NMP Velenje, ekipe PHE Obala, NMP Slovenska Bistrica (lanskoletno drugo mesto), Jesenice, Krško,ekipe HM Pula in Karlovac...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.