https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prva črna štorklja v Sloveniji, opremljena z GPS oddajnikom

04.10.2014 ob 9:00  

Franček je prva slovenska črna štorklja, ki jo spremljamo s pomočjo GPS telemetrije. Po uspešni gnezditvi v bližini reke Mure se je v začetku avgusta odpravil na dolgo pot v Afriko. Po že zdaj razburljivi poti preko Madžarske se trenutno nahaja v Italiji. Kam bo poletel sedaj?

Bela štorklja je v Sloveniji vsem dobro poznana in ljuba ptica. Manj ljudi pa ve, da lahko v nekaterih odmaknjenih in težko dostopnih gozdovih srečamo tudi njej sorodno črno štorkljo. Te ptice so kljub svoji velikosti zelo plašne in redko opazovane živali. V letošnjem letu pa se je znanje o črni štorklji v Sloveniji precej povečalo, za kar ima zasluge Franček, pomurska črna štorklja s posebnim poslanstvom.

FOTO: storklje.blogspot.com (slika je simbolična)

Franček je prva slovenska črna štorklja, ki jo spremljamo s pomočjo GPS telemetrije. Strokovnjaki iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so ga ujeli 5. junija letos v Slovenskih goricah v okviru raziskav ekologije črne štorklje v Sloveniji in nanj namestili GPS oddajnik. S tem je Franček postal ena od prvih slovenskih ptic, ki jih lahko raziskujemo s to v svetu vse bolj uporabljano raziskovalno metodo.

Od začetka junija do začetka avgusta letos nam je Franček razkrival svoja prehranjevališča ob reki Muri in s tem nedvomno potrdil velik pomen, ki ga imajo za to vrsto vodni in močvirni življenjski prostori ob Muri.

FOTO: naturephoto-tone.com (slika je simbolična)

Po uspešni gnezditvi, v kateri je skupaj s partnerico vzredil štiri mladiče, se je odpravil na Madžarsko. Tam je več kot mesec in pol skupaj z drugimi črnimi štorkljami obnavljal svoje zaloge energije, to soboto pa se je podal na dolgo pot proti prezimovališčem v Afriki. Trenutno se nahaja v Italiji.

Več o Frančku in poteku njegove selitve ter fotografije najdete na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (http://ptice.si/).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. porabje
      04.10.2014 ob 10:14 porabje

      Te prelejpi ftič leko se najde v Porabji tüdi. Nindrik pri Andovcaj je Črna mlaka, ger se je ftopila ena cerkef, kak se veli legenda. Tanta živejo črni štrki

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.10.2014 ob 18:15 Stewen gost

      POLANSKI ŠTRKI pa niso opremljeni z GPS in samo Bog ve,kod se potikajo, kje bodo naši topel kraj in če se bodo sploh še vrnili. V vasi imajo namreč hudo konkurenco: ljudi-štorklje, ki so se prvič predstavili polanskih dnevih.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.