https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Občane Murske Sobote razburila taktična izvedba Tedna starejših občanov v predvolilnem tednu

Murska Sobota, 03.10.2014 ob 10:00  

Že tradicionalno se konec meseca oktobra ali v novembru odvija Teden starejših občanov v občini Murska Sobota. Tokrat pa je župan poskrbel, da se je prireditev, na kateri je tudi sam velikodušno pozdravil okrog  400 zbranih občanov, zgodila tri dni pred lokalnimi volitvami.


Kot je zapisano v dopisu, ki ga je občina Murska Sobota poslala vsem krajevnim skupnostim in mestnim četrtim, Mestna občina Murska Sobota daje pobudo za organizacijo tedna starejših, ki naj bi bila enotna, in sicer v času od 29. septembra do 5. oktobra.

Krajevna skupnost Bakovci se je izvedbi dogodka zaradi datumov izvedbe odpovedala

Kar nekaj občanov, ki so prejeli vabilo na dogodek, pa je zmotil datum izvedbe te prireditve, ki se je tradicionalno odvijala konec oktobra ali pa v mesecu novembru, tokrat pa so jo na pobudo mestne občine izvedli le nekaj dni pred samimi volitvami. Za izvedbo prireditev, namenjenih starejšim občanom v posameznih krajevnih skupnostih in mestnih četrtih, poskrbijo krajevne skupnosti in mestne četrti, financira pa se iz občinskega proračuna. Prav zaradi datuma izvedbe pa je krajevna skupnost Bakovci letos organizacijo prireditve zavrnila.

V hotelu Diana se je prireditev odvijala včeraj. Zbrano množico občanov starejših nad 70 let je nagovoril tudi sedanji župan Anton Štihec, ki se je v nagovoru tudi pohvalil, kaj vse je v času svojega županovanja naredil za starejše občane Murske Sobote.

Foto: arhiv Pomurec.com

Občanka: Prireditev ni bila za nas, ampak za županovo kampanjo

Kot nam je zaupala Marija Terezija Dardengo, jo je zmotilo predvsem to, da župan z izvedbo tedna starejših občanov v predvolilnem tednu prireditev izkorišča za svojo predvolilno kampanjo: »Prireditev torej ni namenjena nam starejšim, ampak njegovemu nabiranju političnih točk.« Kot je še povedala, je župan v nagovoru omenil, da je odprt tudi za kritiko, vendar pa nato z dejanjem tega ni potrdil.

Kot nam je pojasnila, je tekom prireditve voditelja tudi sama zaprosila, če lahko spregovori nekaj besed, vendar je župan Štihec odkimal, k mikrofonu pa je niso spustili. Kot nam je pojasnila, je od njega hotela dobiti predvsem pojasnilo, ki je zanimalo mnoge udeležence prireditve, in sicer, zakaj so prireditev izpeljali le nekaj dni pred izvedbo volitev: »Zdi se mi, da to ni fer. Župan take prireditve ne bi smel izkoriščati za svojo predvolilno promocijo.«

Kot sicer predvideva Dardengova, je k mikrofonu niso spustili, ker je članica druge stranke, pred tem pa so tudi že nekateri drugi obiskovalci prireditve od Štihca terjali pojasnila, zakaj se prireditev izvaja v tednu pred volitvami.

Organizaciji izvedbe tradicionalnega srečanja starejših občanov mesta Murska Sobota so se zaradi neprimernosti datuma izvedbe odpovedale tudi mestne četrti, saj, kot pravijo, občina njihovim željam po izvedbi v že ustaljenem terminu ni ugodila.

V obvestilu za javnost sporočajo:

"Mestne četrti Murska Sobota že več kot trideset let v mesecu  novembru organiziramo tradicionalno srečanje starejših občanov mesta M. Sobota. Tudi letos smo želeli pristopiti k organizaciji tega srečanja v ustaljenem terminu, a je organizacijo samovoljno prevzela Mestna občina M. Sobota. Srečanje starejših občanov je tako bilo izpeljano tik pred volitvami, kar se nam zdi neprimerno. Stališče mestnih četrti je, da je bil s tem storjen grob poseg v prireditev, ki je namenjena starejših občanom in ne posamezniku.  Ker se Mestna občina M. Sobota ni odzvala na naš dopis, da bomo organizacijo srečanja in vseh aktivnosti izpeljali v običajnem novembrskem terminu, se ograjujemo in popolnoma distanciramo od izvedbe letošnjega prireditve, kakor tudi od vseh spremljevalnih aktivnosti.

Mestne četrti Murska Sobota"

 

Govor Marije Terezije Dardengo, ki ga je želela prebrati na prireditvi, pa ji ga župan Anton Štihec ni dovolil:

    Fotogalerija