https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenci danes med 703 kandidati izbiramo svoje župane

05.10.2014 ob 10:15  

V 212 slovenskih občinah se je danes odprlo 3300 volišč, na katerih bodo volivke in volivci odločili, kdo bodo župani in člani občinskih svetov v prihodnjem štiriletnem mandatu. V občinah z ustanovljenimi ožjimi deli pa bodo hkrati volili še v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

 

Za županske stolčke se na letošnjih lokalnih volitvah poteguje 703 kandidatov, za okoli 3400 mest v občinskih in mestnih svetih kandidira 23.328 posameznikov, za svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti pa 14.686. V devetih občinah bodo v občinski svet volili tudi predstavnike narodnih skupnosti, v 19 občinah pa predstavnika romske skupnosti, poroča STA.

V katerih občinah noben kandidat ne bo zbral večine glasov, se bo o županu odločalo v drugem krogu, ki bo predvidoma 19. oktobra. Takrat se bodo volivke in volivci odločali med kandidatoma, ki bosta na današnjih volitvah zbrala največ glasov. V skoraj polovici občin drugega kroga sigurno ne bo, saj je v 36 občinah le en županski kandidat, v 63 občinah pa sta kandidata dva. Na zadnjih rednih lokalnih volitvah pred štirimi leti je bilo v prvem krogu izvoljenih 134 županov.

Danes do zaprtja volišč (do 19. ure) traja volilni molk, ko je prepovedano nagovarjanje volivcev.

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.