https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prekmurce zanimajo starodavna znanja ajurvede

Murska Sobota, 11.10.2014 ob 7:45  

V petek zvečer je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekalo predavanje priznanega indijskega zdravnika Mahariši ajurvede dr. Saurabh Sharma. Številni zbrani so dokazali, da nas zdravje in zdravljene z alternativnimi načini kot tudi preventiva zanimajo.  

 

Dr. Saurabh Sharma  je eminenten zdravnik, ki v Mahariši ajurvedski kliniki v New Delhiju  izvaja, vodi in nadzoruje delo zdravnikov. Znan je po učinkovitem zdravljenju s poglobljenim razumevanjem težav in analizo temeljnega razloga za zdravstvene težave. Veliko znanja in izkušenj ima iz branja srčnega utripa - t.i. diagnoze pulza Nadi Vigyan. Gre za starodavno tehniko odkrivanja neravnotežij v telesu z otipom srčnega utripa na arteriji roke. Na širše množice ljudi si prizadeva prenašati zavest o kvaliteti življenja, tako na fizični kot psihični ravni posameznika.

Diagnoza srčenega pulza, ki ima v  Mahariši ajurvedi osrednjo vlogo, je eden od načinov ugotavljanja ravnotežja in neravnotežja doš, prebavnega ognja in tkiv. Ne opazuje le števila udarcev srca, ampak zaznava energijska ravnotežja oziroma neravnotežja v pulzu, ki so ravnotežja in neravnotežja doš, na katerih temelji ajurveda.

Podal pa je tudi osnove ajurvede. Ajurveda je znanost o popolnem življenju, ki nas vodi k popolnem zdravju. Na življenje posameznika gleda celostno, kot povezavo telesa, uma, duše in čutil. Če želim biti zdravi, moramo slediti naravnim zakonitostim. V ravnotežju mora biti tudi pet osnovnih elementov, ki so prostor, zrak, ogenj, voda in zemlja. Če je katerega manj, se ravnotežje poruši in zbolimo. Jurveda pozna tri osnovne doše: vata, pitta in kapha, na katere vpliva naše prehranjevanje. Kosilo oziroma najmočnejši obrok dneva naj bi po ajurvedskih piporočilih imeli med deseto in drugo uro, zajtrk in večerja pa naj bosta zaradi slabšega prebavnega ognja lažja.

Na poti do popolnega zdravja priporoča, da njegova predavnja in priporočila ajurvede ne le poslušamo ampak jih začutimo, ker šele tako dobijo vrednost. Drugi korak je želja po popolnem zdravju, na katerega osredotočamo pozornost. Tretje pomembno napotilo, ki ga je dal poslušalcem je, da ne smemo zadrževati naravnih potreb. Kosilo kot najmočnejši obrok pa moramo brez izgovorov imeti med deseto in drugo uro v času najmočnejšega prebavnega ognja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.