https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Otroci v Ljutomeru spoznavali življenje delfinov

Ljutomer, 17.10.2014 ob 13:00  

Ob tednu otroka sta Splošna knjižnica Ljutomer in Morigenos  - slovensko društvo za morske sesalce, v sodelovanju z osnovnimi šolami pripravila tematsko predavanje o življenju delfinov pri nas in po svetu.


Predavanje je potekalo v Domu kulture v Ljutomeru, po predavanju in ogledu razstave v Galeriji Ante Trstenjaka se je program nadaljeval na osnovnih šolah (v OŠ Ivana Cankarja Ljutomer in OŠ Stročja vas), kjer so potekale delavnice »Raziskovalec delfinov« (učenje skozi igro).

Društvo Morigenos

Morigenos, katerega ustanovitelj in predsednik je Tilen Genov,  je neodvisna in neprofitna strokovna nevladna organizacija, ki združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.

»Morigenos« v starem keltskem jeziku pomeni »rojen v morju«. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2001 in izvaja več projektov na področju znanstvenega raziskovanja, izobraževanja, ozaveščanja javnosti ter varstva morskega okolja.  Društvo je s strani Ministrstva RS za okolje in prostor uradno priznano kot društvo, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave.

Znanstveno raziskovanje življenja delfinov omogoča razumevanje njihovih bioloških potreb in nevarnosti, s katerimi se soočajo, vključno s človeškimi vplivi, ter vpogledom v splošne procese v morskih ekosistemih. To znanje lahko uporabijo za učinkovito varstvo delfinov in njihovega okolja. Delfini so lahko naravni pokazatelji stanja okolja, v katerem živijo. S proučevanjem in spremljanjem populacije delfinov lahko sklepajo o stanju celotnega morskega ekosistema in opozorijo na nujne ukrepe za varovanje morja in delfinov.

V društvu opozarjajo tudi na nevarnosti, ki pretijo delfinom in ostalim živim bitjem v morju. Obstoj delfinov in drugih organizmov v našem morju ogrožamo ljudje, predvsem s kemičnim onesnaževanjem, gostim pomorskih prometom, podvodnim hrupom, prekomernim in/ali neprimernim ribolovom ter drugimi vrstami posegov v morje.

Poslanstvo društva je:

- Varstvo in ohranjanje delfinov ter biotske raznovrstnosti v slovenskem morju in severnem Jadranu.

- Znanstveno raziskovanje delfinov v slovenskem morju ter spremljanje njihovega vedenja, velikosti populacije, rabe habitata, sorodstvenih vezi, prehrane, zdravja in interakcij s človeškim delovanjem.

- Prepoznavanje negativnih dejavnikov na populacijo delfinov in predlogi ukrepov za njihovo dolgoročno varstvo.

- Izobraževanje in osveščanje javnosti o biologiji delfinov in odgovornem ravnanju z morskim ekosistemom.

- Spodbujanje trajnostnega in odgovornega upravljanja z naravnimi viri.

Več o društvu najdete na www.morigenos.org.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.