https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Neurje v Prosečki vasi povročilo težave

Prosečka vas, 26.10.2014 ob 13:00  

Včeraj je v Prosečki vasi divjalo neurje, med katerim je prišlo do požara in vdora meteorne vode ter poškodb treh oseb.


Na srečo je bil tak le scenarij za vajo, katero vsako leto opravijo gasilci. Tokrat je vajo pripravilo PGD Prosečka vas. Vaja se je sprožila ob 16.12, ko so obvestili Regijski center za obveščanje v Murski Soboti, ki je nato po pozivnikih aktiviral PGD Prosečka vas.

Po sprejemu alarma je domači poveljnik preko ReCO, takoj aktiviral še vsa ostala društva v sektorju Mačkovci. Najprej je prispela na požarišče enota domačega društva. Domači poveljnik je takoj ob prihodu ugotovi situacijo, določil poveljniško mesto, naročil izklop električne energije v transformacijski postaji s strani Elektro Murska Sobota, zaradi ogroženosti stanovanjskega objekta in takoj izdal povelje za reševanje, branjenje in gašenje požara.

Enota PGD Prosečka vas je takoj pristopila k reševanju in gašenju požara. Izvedla je kombiniran nastop z motorno brizgalno iz vodnega zajetja. Ko je prispelo prvo vozilo PGD Moščanci se je postavilo s severne strani lope in branilo bližnji stanovanjski objekt. Drugo vozilo PGD Poznanovci pa je bilo v stanju pripravljenosti za morebitno napajane AC Moščanci ali za dovajanje vode v verižnem napadu. Istočasno sta člana PGD Moščanci in član PGD Otovci z dihalnimi aparati vdrli v lopo in rešili osebo, ki je bila ujeta v lopi. Ostale enote Dankovcev, Kuštanovcev in Poznanovcev so izvedla verižni napad iz zajetja na južni strani lope, oddaljenega približno 200 metrov.

Vodja intervencije je med tem ugotovil, da je bila v sosednji stavbi ujeta oseba zaradi vdora meteorne vode in ukazal reševanje enoti PGD Pečarovci. Ti so izvedli izčrpavanje vode iz prostora in reševanje. V objektu ni bilo vira električne energije, zato so potrebovali napetost iz agregata.

Med reševalno akcijo se je na mimoidočega podrlo manjše drevo in ga ujelo pod seboj. Zato je vodja intervencije ukazal PGD Otovci reševanje ponesrečenca in prenos le tega do varnega območja, kjer so ga oskrbeli do prihoda reševalnega vozila.

Na koncu vaje so sodniki ocenili potek vaje in opozorili na storjene napake. Končna ocena same vaje je bila dobra, vendar so vsi skupaj prišli do spoznanja, da bi podobne vaje morali organizirati večkrat, saj izredne razmere zahtevajo popolno pripravljenost tako gasilcev kot tudi gasilske opreme.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija