https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

SNG MARIBOR DRAMA, Ronald Harwood: GARDEROBER, drama

Kdaj: Sreda, 05.11.2014 ob 19:00

Kje: Lendava, Gledališka in koncertna dvorana Lendava

Slovenski abonma iz izven Cena vstopnice: 15 € dijaki in študentje 12 € Info: www.zkp-lendava.si   02/ 577 60 24

Ronald Harwood:

GARDEROBER, drama

Režija: Veljko Mićunović

Igrajo: Ivo Ban, Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Mirjana Šajinović, Viktor Meglič, Davor Herga

Navdih za intimno dramo iz odrskega zakulisja Garderober je Ronald Harwood (1934) črpal iz osebne izkušnje, ko je pet let služboval kot osebni garderober Donalda Wolfita, glavnega igralca v Shakespearovi potujoči skupini. Po dramski predlogi je Harwood leta 1983 napisal scenarij za istoimenski film in si zanj prislužil nominacijo za oskarja. Zgodba govori o velikem igralcu, plemenitem gospodu, vodji gledališke skupine, Siru, ki doživi psihični in fizični kolaps, a večerne predstave Kralja Leara za nič na svetu noče odpovedati. Njegov garderober Norman z razumevajočo ljubeznivostjo Sira v zakulisju pripravlja na vlogo in edini v gledališki skupini verjame, da bo ta večer Sir/Lear stal na odru v vsej svoji mogočnosti. Tragedija pa se začne počasi, kot gledališka megla, valiti čez rob odra v zakulisje. Sir, ki sluti, da se bliža sklepno dejanje njegove igre, noče sestopiti s piedestala in predati krone. In če kralj Lear pred smrtjo spozna resnico o svojih treh hčerah, Sir te modrosti ne premore. Izmučena Lady, sita njegove "plemenite sebičnosti", zahteva, da konča svojo kariero, a Sir se raje kot misli na upokojitev predaja erosu, ki ga drži pri življenju. Med odmorom iz hvaležnosti, ker ga nesebično ljubi, inspicientki Madge podari prstan, v naslednjem trenutku pa že preverja, ali so noge mlade Irene primerne za igralski poklic ali ne. Sir med nastopom pozablja replike iz svoje življenjske vloge, njegovi gledališki nastopi se prepletajo s hektičnim dogajanjem v zakulisju in zdi se, da v predsmrtni blodnji še zadnjič preigrava Leara v sebi. Ko zatisne oči, Norman zakriči … Predstava traja 1 uro in 20 minut ter nima odmora.

 

 

 

 

 

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.