https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Karli je s srcem predan petju in glasbi

11.11.2014 ob 12:00  

Radgonski organist Karel Korošec je prejel škofijsko priznanje za življenjsko delo na področji cerkvene glasbe.


Da je lahko jesen lepa s čudovitimi igrivim barvami narave in sonce še razdaja  zadnjo toplino ljudem, se zaveda tudi Karel Korošec, ki je te dni vstopil v svojo jesen življenja 70. let. Prav je da se zapiše o znanem Radgončanu Karliju , ki je v svojem življenju v veliki meri posvetil čas petju in cerkveni glasbi.

Karli ki je bil rojen v številni družini v Zgornjih Zrečah, je imel željo po petju že v  mladosti. Zato je kaj kmalu vstopil v cerkveni pevski zbor v Zrečah, kjer je prepeval mnoga leta. A od takrat je v srcu tiho nosil željo da bi nekoč  spremljal  pevski zbor na cerkvenih orglah tudi sam. Leta 1968 je Karlija življenjska pot pripeljala v Gornjo Radgono , kjer sta si z ženo Hedviko ustvarila družino. Tudi  na prepevanje v tem času ni pozabil, takoj po prihodu v Gornjo Radgono se je vključil v moški pevski zbor, kjer s svojim glasom prvim tenorjem obogatil in polepšal še tako številne  pevske nastope. Tudi željo , ki jo je nosil v srcu že iz mladosti da bi spremljal bogoslužja, ljudsko cerkveno petje in pevske zbore s cerkvenimi orglami, se mu je z leti tudi uresničila. Tako se je  leta 1980 vpisal na Orglarsko šolo v Mariboru, kjer je pot mentorskim vodstvom maestra Marjana Potočnika tudi leta 1985 uspešno končal. Vsa ta leta je Karli prepeval tudi v gasilskem oktetu gasilskega društva Gornja Radgona, katerega je kot pevovodja prevzel leta 1990 in še deluje vse do danes. Svojo ljubezen do zborovskega cerkvenega petja in igranje na cerkveno glasbilo pa je leta 1989 še podkrepil s nastankom mešanega pevskega zbora Župnije sv. Petra v Gornji Radgoni, katerega vodi petje in spremlja na orglah neprekinjeno vsa ta leta le bogu v čast.

Ob tej okrogli obletnici, ki jo je Karli slavil na zahvalno  nedeljo 9. novembra v krogu pevcev in družine je prejel posebno priznanje murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Stumpfa, za življenjsko delo in trud na področju cerkven glasbe.

 

Foto in tekst: Marjan Slavič

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.