https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Tudi v Gornji Radgoni počastili cerkveno petje

Gornja Radgona, 26.11.2014 ob 14:00  

Kot v številnih cerkvah, so tudi v Gornji Radgoni nedeljo posvetili cerkvenemu petju.


Prav 22. novembra, ko goduje sv. Cecilija - mučenka, zavetnica cerkvene glasbe, glasbenikov, izdelovalcev glasbenih instrumentov, pevcev, izdelovalcev orgel in pesnikov, se vsako leto ob večerni maši zberejo v farni cerkvi pevci župnije sv . Petre v Gornji Radgoni. Le to z namenom, da počastijo svojo zavetnico sv. Cecilijo. 

V župniji ta čas delujejo trije zbori, katerih članstvo premore 67. pevcev, ki ob nedeljski mašah in priložnostnih nastopih popestrijo ter polepšajo bogoslužja in prireditve.

Najstarejši mešani pevski zbor, katero članstvo šteje 23 pevcev deluje od leta 1990. Vsa ta leta zbor vodi g. Karel Korošec, ki zbor veliko krat spremlja tudi na orglah. Zbor premore bogat repertoar cerkvenih pesmi, narodnih pesmi in evergreene. Poleg tega, da pojejo pri mašah ob navadnih nedeljah, praznikih in raznih slovesnostih, se udeležujejo tudi srečanj pevskih zborov pastoralnega področja v Pomurju. V času delovanja se je članstvo spreminjalo, ker je bilo več starejših članov, od katerih je nekaj že pokojnih, nekateri so pa zaradi starosti prenehali prepevati. Vedno stremijo za tem, da nadomestijo stare člane z novimi.

Mladinski mešani pevski zbor, ki ga od nastanka leta 2004 vodi katehetinja, organistka in pevovodja Nataša Preglav, prav tako premore lep in bogat repertoar modernejših pesmi , domačih in tujih popevk. Svoje znanje petja in muziciranja radi pokažejo tudi ob povabilu v drugih župnijah, srečanjih pevskih zborov, kulturnih prireditvah, najraje pa obogatijo bogoslužje v domači cerkvi, ter raznih koncertih. Ta čas zbor šteje 19 članov, čigar petje spremljajo glasbeniki na glasbilih, kot so violina, prečna flavta in kitara.

Otroški pevski zborček , kiso si nadeli naziv Sončni žarki, prav tako deluje od leta 2004 pod vodstvom Nataše Preglav. Prav ti najmlajši pevci so zares pravi sončni žarki, ki znajo najlepše in iz srca polepšati nedeljsko otroško-mladinsko sv. mašo, ki je namenjena vsem mladim. Radi pa nastopajo tudi ob posebnih priložnostih, kot so denimo Karitasovi koncertih ter na božičnici. Tudi ta zbor je številčno bogat, saj premore kar 25 otroških glasov.

Foto: Marjan Slavič, Marjan Pučko, Nataša Preglav

Tekst: Marjan Slavič

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.