https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Rakičanu dobre prakse udeležencev mednarodne izmenjave iz različnih koncev sveta

Rakičan, 02.12.2014 ob 7:00  

Minuli teden so se v Pomurju ustavili udeleženci mednarodnega projekta Global-preneurship, katerega partner je slovensko Društvo za ekološke in prostočasne dejavnosti Zoja.


V petek so projekt predstavili dijakom Biotehniške šole Rakičan Miran Kojc iz Zoje ter nekateri udeleženci projekta. Projekt je sofinanciran z evropskimi sredstvi in poteka v okviru programa Erasmus+. V njem sodeluje sedem partnerjev iz sedmih držav, ki prihajajo iz Slovenije, Indije, Nepala, Kitajske, Filipinov, Vietnama in Slonokoščene obale. S formalnimi in neformalnimi oblikami izobraževanja želijo povečati podjetnost in zaposljivost mladih ter njihovo vključenost, vzpodbuditi medkulturni dialog in učenje ter povečati mobilnost mladih in  mladinskih delavcev.

Udeleženci projekta globalnega podjetništva so si ogledali naše dobre prakse

V Sloveniji je prejšnji teden potekal eden izmed sedmih transnacionalnih sestankov. Med drugim so si ogledali Eko socialno kmetijo Korenika, mariborsko Roporatnico, ljubljanski Co-working ter pripravljali nove projektne predloge in aktivnosti na osnovi ogledov primerov dobrih praks.

Socialno podjetništvo je tudi pri nas in v Evropski uniji še dokaj nova zadeva. Prvo socialno podjetje je bilo pri nas registrirano leta 2012, zakon o socialnem podjetništvu pa smo sprejeli leto poprej. Trenutno imamo v Sloveniji 57 socialnih podjetij. Namen socialnega podjetništva ni ustvarjanje dobička, saj ta se vrača nazaj v dejavnost podjetja in deluje na principu pozitivnega vračanja družbi. Namenjeno je predvsem ranljivim skupinam ljudi.

Z inovativnimi idejami in rešitvami do novih delovnim mest

Brezposelnost mladih, ki narašča že od leta 2008  ni problem le pri nas. Z inovativnimi idejami in rešitvami po besedah Kojca, se vzpostavljajo nove možnosti in vzpodbude za nova delovna mesta in zaposlitve.

Udeleženci projekta so tudi sami predstavili primere dobrih praks iz držav od koder prihajajo.  Predstavnik Nepala je povedal, da je tudi pri njih problem velika brezposelnost. Pri njih je socialno podjetništvo še neznano in bodo poskušali to prenesti v njihovo okolje. Pobude za vključevanje invalidov in zaposlovanja ranljivih skupin prebivalstva pa že obsajajo. Predstavil je dober primer slepih oseb, ki so postali na neki kliniki v Nepalu maserji, sedaj to razširjajo že na drugo kliniko. Pomagajo tudi ženskam, ki so doma, izobražujejo ljudi na kmetijah itd.

Zanimiva pa je tudi zgodba Slovenca Tadeja, ki že 9 let živi in dela na Kitajskem. Po njegovih besedah  je tudi na Kitajskem razvita podpora in pomoč ljudem v stiski, vendar so ljudje nezaupljivi, saj nekateri »dobrodelneži« v zameno radi kaj zahtevajo nazaj. Na Kitajskem protesti niso dovoljeni, zato ljudje izražajo svoja mnenja na družbenih omrežjih, eno izmed njihovih priljubljenih je Weibo. Predstavil je tudi kitajske dobrodelne organizacije, ki ljudem pomagajo na različne načine.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.