https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prekmurci se še vedno raje poročamo kot ločujemo

Murska Sobota, 04.12.2014 ob 7:00  

Leto 2014 so razne napovedi prikazovale kot nepredvidljivo in viharno. Ali se to kaj pozna pri sklepanju porok in razvezah zakonskih zvez, smo povprašali na UE Murska Sobota. Število sklenjenih zakonskih zvez in prejetih razveznih sodb na območju UE Murska Sobota je pokazalo, da število porok še vedno presega razveze.


Vse bolj priljubljene so poroke v Moravskih Toplicah

Po podatkih, ki smo jih prejeli na UE Murska Sobota je bilo v letošnjem letu do sedaj sklenjenih na območju UE Murska Sobota 175 zakonskih zvez, od tega sta bili dve jubilejni. V Murski Soboti so opravili 88, na krajevnih uradih pa 85 rednih zakonskih zvez in dve jubilejni. Za primerjavo so leta 2010 opravili 141 rednih zakonskih zvez in šest jubilejnih. Od tega je bilo v Murski Soboti sklenjenih 62 rednih zakonskih zvez in ena jubilejna, na krajevnih uradih pa 79 rednih in pet jubilejnih. Največ zakonskih zvez izven Murske Sobote je bilo sklenjenih na krajevnih uradih Beltinci (letos 27, leta 2010 pa 62), Grad (letos 12, leta 2010 prav tako 12) in Rogašovci (letos 8, leta 2010 pa 15). Zanimiv je podatek, da se vse več parov želi poročiti v Moravskih Toplicah, kjer pa upravna enota nima uradnega prostora za sklepanje zakonskih zvez in je za sklenitev zakonske zveze potrebno predhodno na upravni enoti pridobiti dovoljenje oziroma odločbo, ki je plačljiva. Letos je bilo v Moravskih Toplicah sklenjenih kar 14 zakonskih zvez.

 

FOTO: arhiv Pomurec.com

Največ porok maja in avgusta

Mladoporočenci se najpogosteje odločijo za sklenitev zakonske zveze v pomladnih in poletnih mesecih. Največ zakonskih zvez so na UE Murska Sobota sklenili v obdobju od maja do avgusta, z vrhuncem v mesecu maju in avgustu. Starost mladoporočencev je bila pred leti med 20. in 25. letom,  sedaj pa se pomika k 30. letu ali celo višje.

Le ena istospolna registracija istospolne partnerske skupnosti

Od leta 2005 je v Sloveniji možno opraviti registracijo istospolne partnerske skupnosti. Na območju EU Murska Sobota je bila opravljena registracija le ene istospolne partnerske skupnosti in sicer leta 2012, šlo pa je za osebi ženskega spola.

Razvez manj kot porok za dobro polovico

Razveze zakonskih zvez sicer spadajo v sodno pristojnost. Pristojno sodišče po končanem postopku posreduje razvezno sodbo matičnemu uradu za vpis navedenega dejstva v matični register, so pojasnili na UE Murska Sobota. V letošnjem letu so na UE Murska Sobota prejeli od sodišča 63 razveznih sodb. Za primerjavo pa je bilo v 2009 razveznih sodb 50.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.12.2014 ob 16:58 marko gost

      Tou pa zatou , ka nan ešče zakonska zveza nekaj pomejni , ka ne živijmo skupaj kak kakše živali! Zakonska zveza je temelj dobrega življenja moža in žene ter njenih potomcev ! Malu si okouli po svejti poglednite , kak živijo ljudje , ki so svojo zvezo potrdili v zakonsko skupnost ! Pa< ne mejšajte vse skupaj !

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.12.2014 ob 19:24 vanek gost

      Po svejti živejo lidje tak kak jin paše mož dela potli ide v oštarijo žena pa doma in z drujgimi hopa cupa zato po mojen je več ločitvi kot porok.Pa naj gron v poroko vdari kelko san pretrpo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.12.2014 ob 22:50 gost

      dvej sta se ženile FUJJJJJJJJJJJJJJJJ. Lizanje je lekaj v modi

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.12.2014 ob 23:41 gost

      Oprosti Vanek, šou bi domov, nej v ostarijo, pa bi doma z ženo delo hopa cupa, pa ne bi nika pretrpo.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.12.2014 ob 9:26 vanek gost

      Jebenti gost@ 22.50 ge mariji si prej odo da bi mi tou povedo zdaj kda je ze kesno si tij prišo z pametno idejo.Vradensko što pa naj razmi te ženske vupan ka tij maš dober zakon ha nikaj ne hodiš po oštarijaj da bi ti sosed delo hopa cupa.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.