https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Miran Potrč: »Karkoli delaš, delaj s premislekom in misli na konec«

Murska Sobota, 10.12.2014 ob 7:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je bil v ponedeljek v sklopu Vanekovih večerov gost Miran Potrč, ki je predstavil svojo novo knjigo Klic k razumu – Spomini.


Miran Potrč je pet desetletij dinamično javno deloval na različnih področjih

Miran Potrč rojen leta 1938, po izobrazbi dipl. pravnik, je več desetletij deloval na slovenski politični sceni. Svojo delovno in politično pot je začel v  Mariboru, sam pravi da že v pionirskih organizacjah, resneje pa na sodišču in v gospodarstvu. Bil je podpredsednik Zveze sindikatov Slovenije in predsednik ZSJ, deloval je v zvezi komunistov (v Mariboru in v CK ZKS), jugoslovanskem parlamentu (vodja slovenske delegacije v zboru R/P Skupščine SFRJ), Skupščini  oziroma DZ RS, kar šestkrat je bil izvoljen za poslanca v Skupščino RS oziroma Državnega zbora RS, bil je dolgoletni vodja poslanske skupine ZL oziroma SD, predsednik Skupščine in podpredsednik DZ. Velja za poslanca z najdaljšim poslanskim mandatom. Bil je tudi  predsednik Skupščine RS, ki je razpisal prve demokratične večstrankarske volitve. Soustvarjal je slovensko pomlad in postavljal temelje slovenske samostojnosti. Pred tremi leti se je uradno upokojil. Vendar ostaja aktiven spremljevalec aktualnih dogajanj v domačem in širšem okolju. Spomine na ključna politična dogajanja je strnil v knjigi Klicu k razumu – Spomini.

»Znal je oditi kot gospod  in ostati tovariš, brez kančka zamere in pogledati v obraz vsem«

Knjiga, ki je nastala v času bolezni, v času prisilnega mirovanja, je spomin na Potrčevo petdesetletno dinamično javno delovanje na več področjih. Kot dolgoletni sindikalni funkcionar je spregovoril o vlogi sindikator nekoč in danes. Potrč pravi, da so nekoč v sindikatih delovali v korist ljudi. Imeli so različne skupnosti: zdravstveno, stanovanjsko, izobraževalno in druge na ravni občine in republike. Sindikati so prisluhnili ljudem, se z njimi pogajali in tako oblikovali stališča. Danes pa Potrč sindikate primerja z današnjim političnim delovanjem. Pravi, da je vse drugače. Sedaj imamo večstrankarski sistem. Po njegovem mnenju je premalo dolgoročnega razmišljanja, več bi se moralo gledati na korist vseh in ne le posameznikov.

Spregovoril je tudi o kadrovanju nekoč in danes. Nekoč je o vsem odločala partija, danes pa odloča vsaka stranka zase, znotraj stranke pa v okviru ozkih krogov. Po besedah Potrča bi morali delovati  bolj odprto, javno, kritično in ne postavljati za ministre ljudi, ki so se šele včeraj začeli ukvarjati s politiko.

Spregovoril je tudi o spreminjanju volilnega sistema pri nas skozi čas. Potrč pravi, da idealnega volilnega sistema ni. Dotaknil se je tudi delovanja strank, ki naj bi bile notranje organizirane, pa demokratičnega kadrovanja, po katerem bi bilo potrebno na funkcije postavljati ljudi z izkušnjami in ustreznimi osebnostnimi lastnostmi. Nujna je tudi večja odgovornost strank do državljanov in sodelovanje z interesimi skupinami. Spregovoril pa je tudi o poslancih in delovanju vodje poslanskih skupin, za katerega pravi, da ima najtežje delo v parlamentu. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.12.2014 ob 9:00 asdasd gost

      toga ebenšpangera bi tuj trbelo nendri posaditi, ka se ne bi seposedi kcoj poko

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.12.2014 ob 9:52 povezani gost

      ne boj se de dobo v kratkem ,povezovanje de napravilo svoje in de se delo račun v kratkem.Kak se po ulici guči je v igri komunala,pomurske lekarne...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. bono1
      10.12.2014 ob 11:34 bono1

      To knjigo si naj nekam potisne, glih taki njemu podobni so naredili iz Slovenije to kar je zdaj....

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.12.2014 ob 17:18 gost gost

      Iz Slovenije so naredili to, ka je zdaj novodobni politiki , keri so na oblasti od leta 91 dale . Samo glupi narod jin še vedno verjame, pa jih ma za nezamenljive. Te van pa tak trbej, če jin vervlete. Takše svinjarije kak je v Slo zdaj je nej bilo zadnjih sto let. Pitajte starejše lidij. Dobro se godi samo lopovon, prevaranton, tajkunon... ki imajo vsi dobre veze v politiki. Roka roko umije.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.12.2014 ob 16:40 gost

      TAK JE ! Što je toga deda se prvlejkel ? Ka ma tukaj za iskati ? Ta banda je državo zapravila ! Vijdite kak mladostnu ven vijdi , vej je pa nikoli v življenji NEJ DELAL ! Hinavec , kak se smeje !?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.12.2014 ob 9:06 gost

      Živel JJ.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.