https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Norveški pedagog Godi Keller o vzgoji otrok

Murska Sobota, 17.12.2014 ob 9:00  

V ponedeljek je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekalo predavanje norveškega pedagoga Godija Kellerja z naslovom Odrasli – soustvarjalci otrokove prihodnosti. Keller pravi, da učitelji in starši sooblikujejo otrokovo prihodnost, zato je nujno poznavanje potreb in zakonitosti otrokovega razvoja ter kvalitetno medsebojno sodelovanje. Predavanje je bilo podkrepljeno s številnimi zgodbami. Na ta način Keller s humorjem, pronicljivostjo in sposobnostjo opazovanja pri poslušalcih vzbudi željo po razmišljanju. Tudi pri nas smo dočakali prevod njegove knjige S srcem v šoli, ki je učbenik pedagogike za starše.


Velik pripovedovalec pravljic

Godi Keller, po rodu Švicar, je neodvisni mednarodni predavatelj, učitelj in pisec. Več kot 18 let je učil otroke in mladostnike na waldorfskih šolah, dobro desetletje poučeval študente na Rudolf Steiner University Collegu v Oslu in drugod po Evropi, več kot sedem let pa sodeluje tudi pri izobraževanju za waldorfske učitelje in vzgojitelje v Ljubljani. S posluhom za vprašanja mladih pomaga in svetuje tistim, ki so zapustili redno šolanje in iščejo svoje mesto v družbi. Prizadeva si za vzpostavitev toplih in konstruktivnih odnosov med učitelji in starši ter je reden zunanji strokovni sodelavec pedagoških ustanov, šol za starše ter izobraževanj za pedagoške poklice na Norveškem. Sodeluje tudi z radijsko hišo NRK P2, kjer ima svojo redno radijsko oddajo.

Za vzgojo je pomembno povezovanje in sodelovanje

Za začetek je povedal zgodobo o 29-letnem dekletu, ki je izgledalo brezupno. Po pogovoru z njo je izvedel, da je visokoizobražena (inženirka računalništva), z »najboljšimi papirji« a brez upanja. Dekle mu je pripovedovalo, da se prijavi za neko službo istočasno z njo  še 200 enakih kandidatov z isto dobrimi spričevali. Potem pa obupa. Zato se po njegovem mnenju moramo vprašati, že ko so otroci manjši, kaj storiti, da nekoč ne bodo obupali. Po njegovem vsi preveč gledamo sedanji trenutek in situacijo Otroci so nekateri neuspešni, morda celo nekateri zelo uspešni a hkrati žalostni. Otroke je potrebno pripraviti za življenje in ne za naslednji petek. Šole pa pogosto gledajo le do naslednjega petka.

Deklica pri 3 letih že piše črke in številke na računalniku

Potem pa je pripovedoval zgodbo o triletni deklici, ki je nekoč na letalu sedela ob njem. Njena mama jo je pohvalila, da že zna pisati črke in številke na računalniku. Vendar je mami odgovoril, kaj toliko staremu otroku vse to pomeni. Čez čas ga je mama le vprašala, kaj je za takega otroka, če ne računalnik, sploh dobro ali primerno. Svetoval ji je, da naj pogleda v prihodnost, čeprav dandanes o prihodnosti otrok vemo manj kot kdajkoli prej. Otroci bodo morda živeli še 90 let, kakšno bo njihovo življenje čez 4 desetletja je težko napovedati. Mama si prav gotovo želi, da bo deklica imela dobro izobrazbo, službo, moža in otroke, avto, vikend itd. Vsi si želimo, da bi bili otroci finančno preskrbljeni in srečni. Vendar življenje sestavljajo tudi druge stvari. Potem pa pride nekega dne tej deklici – ženi domov mož in ji pove, da si je našel drugo, mlajšo. Otroke moramo pripraviti na takšne trenutke, pripraviti jih na stvari, ki so težke. Krize pripadajo življenju in niso nekaj kar je narobe, niso napačne. Tu ji dobra matura in številke, računalniki ne bodo pomagali.

S pripovedovanjem ljudem vrača

Keller na Norveškem dela tudi s problematičnimi mladimi ljudmi, ki so zašli, so brez izobrazbe in službe. S pomočjo posebnega programa, si jih več kot polovica najde zaposlitev, pogosto pri delodajalcih, ki so bili tudi nekoč v podobni situaciji in vedo, kako je to. Po drugi strani, pa jim pomaga, da morajo v svojem življenju nekaj spremeniti sami, da verjamejo vase, kar so tekom življenja zaradi različnih vzrokom izgubili. Po njegovem mnenju današnje evropske šole ustvarjajo veliko zgub. Pripoveduje jim pravljice, ki še vedno čudežno delujejo na vse od nas. Te ne glede na izvor govorijo o življenju ljudi, v njih pa najdemo povezanost. Še posebej so pravi biseri ljudske pravljice, ki so stoletja prehajale z generacije na generacijo. V različnih deželah opisujejo različne pokrajine, imena junakov so različna, zlobneži so ponekod škrati, drugje čarovnice, zmaji, ampak vse imajo sporočilo vedno enako globoko.

Vedno te mlade ljudi vpraša po njihovih sanjah, če jih nimajo v programu ne morejo sodelovati. Če pa jih imajo, jim jih pomaga uresničiti. 

Slovenski prevod kjige S srcem v šoli

Njegova predavanja na humoren način razkrivajo pomembna življenjska spoznanja in opozarjajo na pomembnost ohranjanja in spodbujanja otroške radovednosti, celostni razvoj, na umetnost kot najlepšo pot do novega znanja ter pravilo Vse ob svojem času. Po njegovem mnenju je otroštvo čas setve, kar šolniki in uradniki pogosto pozabljajo, ki želijo žetev že v času šolanja.

Pred nedavnim pa smo dobili tudi prvi prevod njegove knjige o vzgoji v slovenski jezik. Čeprav nosi naslov S srcem v šoli, je v prvi vrsti posvečena staršem. V njej želi spodbuditi starše, da zaupajo vase in v svoje vzgojne odločitve, za katere v srcu čutijo, da so prave. Osnova za to je razumevanje otrokovega razvoja. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.