https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prenovljen soboški park v osrčje Prekmurja vnesel pridih modernosti

Murska Sobota, 21.12.2010 ob 12:58  

Soboški park je v okviru projekta 3 parki dobil nove vsebine, ki pa po odzivih sodeč niso vsem ravno všeč. Dobili smo pojasnila, zakaj so se projektanti odločili za zamenjavo klopi, čemu služita "otočka", zakaj je na kupu toliko kamnov in skal, ter o označbah rastlinskih vrst.

Največ graj leti na račun novih klopi, ki so nameščene po parku, mnogi pa se sprašujejo, zakaj enostavno niso obnovili starih. Kot pojasnjujeta arhitekta Maja Kardoš in Goran Dominko, ki sta sodelovala pri projektiranju, so bile stare klopi v parku dotrajane in poškodovane tako na območju lesenih oblog kot tudi betonske konstrukcije, zato so se namesto za obnovo odločili za zamenjavo, saj mora prenova zagotavljati kvaliteto materialov za desetletja vnaprej.

O novem dizajnu  iz podjetja Kubico domino arhitekti pravijo: »Ker gre za zamenjavo kompletne urbane opreme na nivoju parka ob prelomu tisočletja, smo  želeli tako v kvaliteti materialov kot tudi v obliki urbane opreme doseči nek presežek in dodano vrednost. Tako smo na primer izbirali klopi, ki so ob moderni in poenostavljeni obliki še vedno tako praktične in uporabne kot so bile stare. Tudi v izbiri in kvaliteti materiala spadajo v skupino organskih materialov, ki so bili uporabljani v tem okolju stoletja. Les in kovina sta materiala, ki zavzemata pomembno mesto v zgodovini tudi pri uporabljenih materialih v soboškem gradu, enake materiale smo pa uporabili tudi pri prenovi soboške grajske ploščadi in okolice gradu pred petnajstimi leti.«

V projektu so upoštevali moderni izgled in minimalistične detajle, še pravijo, izvedbo projekta pa je strokovna javnost, posebej pa Zavod za varstvo kulturne dediščine iz Maribora, umestila med kvalitetnejše prenove tovrstnih objektov.

Počivalni otoki vabijo obiskovalce k postanku

Novost v parku sta tudi dva otoka za počivanje in sicer eden na degradirani, zapuščeni in neurejeni kotanji v drevesnem rastju, kjer so obiskovalci ponavadi odmetavali smeti, drugi pa nedaleč stran na jasi ob povezovalni pešpoti pred grajskim poslopjem. »Obe ponujata imenitno priložnost za počitek, ena v prijetnem zavetju in senci z drevesnim rastjem okoli urejenega območja s klopmi, druga pa ponuja kvalitetne vizure ob grajskem poslopju na ostali del parka. Kamniti so le deli teh območij, kjer so naravne zaobljene skale v vzorcu postavljene v tla, ta pa omogočajo naravne nastavke za sedenje tako skupine kot posameznikov, starejših ali mlajših,« pojasnjujejo projektanti.

Kamniti bloki kot naraven element za različne delavnice

V sklopu otokov za počivanje pa je ogromno kamnov in skal, kar ni ravno značilen material v Prekmurju, njihova postavitev pa ima svoj namen. »Kamniti bloki res ne predstavljajo značilnosti za Prekmurje, so pa element, ki daje vsebino v bodočnosti in nadaljnjemu razvoju parka. Predstavljajo naraven element za prirejanje programov likovnih in kiparskih delavnic v soboški regiji ter zagotavljajo dober temelj za razvijanje duha in kulturnih kvalitet za vse obiskovalce parka,« poudarjajo strokovnjaki, ki so sodelovali pri projektu.

V soboškem parku označenih že 250 vrst različnih rastlin

Znano je, da je soboški park zelo rastlinsko bogat, vendar do sedaj je le bore malo ljudi vedelo, koliko različnih vrst se nahaja v njem. V ta namen je pred prenovo dr. Aleksander Šiftar detajlno analiziral in popisal vse drevesne vrste v parku, ki bodo tudi predstavljene na jeklenih tablicah. Kot pravi vodja projekta Nada Cvetko Török je označenih že 250 vrst pomembnih dreves, grmovnic in rastlinja, popis pa se še vedno izvaja. Tako je izdelan kataster rastlin, na podlagi katerega se bo v naslednjem letu izdelala tudi karta mestnega parka in zloženka z značilnostmi parka.

Vandali so se že znesli nad novimi pridobitvami

Čeprav so označevalne tablice oblikovane tako, da bi bile odpornejše na morebitne zlorabe, so se posamezniki, ki ne spoštujejo javne lastnine, že fizično znesli nad njimi. »Zavedamo se, da je primerov vandalizma in uničenja urbane opreme v parku iz dneva v dan večje. Vendar se zavedamo, da ni kaznovanje edini način preprečevanja vandalizma, pomemben segment je tudi  osveščanje in informiranje občanov ter ne nazadnje tudi vzgoja naših otrok,« pravijo na Mestni občini Murska Sobota, kjer bodo tako kot do sedaj na "prekrškarje" vplivali s tako imenovanimi mehkimi prijemi, to pomeni z obveščanjem in opozarjanjem na nepravilnosti preko medijev in v povezavi s šolami. Dodajmo, da je za varovanje parka sicer pristojna mestna redarska služba in policija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. nina85
      21.12.2010 ob 13:12 nina85

      Soboški park dobiva podobo kakor si jo zasluži, ampak potrebno bi bilo gledati tudi, da bi ga oživeli večer na drugač način kot pa da se tam zbirajo razne subkulture in povzročajo vandalizem kar je že ugotovil tudi vaš novinar :(

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.