https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Občina Tišina zavrača očitke o izsiljevanju in želi, da je delo opravljeno, kot mora biti

Tišina, 24.12.2014 ob 7:00  

V torek je Občina Tišina zaradi obtožb direktorja JP Vodovod sistema B d.o.o. Daniela Kalamarja o finančnih težavah občine Tišina, ki »komaj sestavlja konec s koncem«, kar je bilo objavljeno v časopisu Vestnik, pripravila tiskovno konferenco. Obtožbe »tišinskega muharjenja v kalni vodi in stalnega izsiljevanja za drobne proti usluge« je župan zavrnil. Zaradi neizvedenih del so tudi zavrnili račune. Želijo le, da se delo opravi kot se mora, kar pa še ne pomeni izsiljevanja.  


Za izgradnjo vodovoda Občina Tišina namenila 115 tisoč evrov

Sklicana tiskovna konferenca je po besedah župana Občine Tišina, Franca Horvata, odgovor na zavajajoče in neresnične izjave, ki ne kažejo dejanskega stanja. Matejka Celec, vodja računovodstva na Občini Tišina, je povedala, da je Občina Tišina februarja ob sprejetju proračuna za leto 2014 za izgradnjo Pomurskega vodovoda namenila 60 tisoč evrov, z rebalansom julija pa so zagotovili še dodatnih 55 tisoč evrov, skupaj torej 115 tisoč evrov. Župan je nadaljeval, da so na eni izmed koordinacij leta 2013 že opozorili, da sama dinamika gradnje ne poteka v skladu z investicijskim planom.

Občina Grad jim očita zavrnitev računov

Hauko Dušan, vodja režijskega obrata na Občini Tišina, je povedal, da so ugotovili neskladnost med dejansko opravjenim delom in obračunom. V naseljih Vanča vas in Rankovci se dela v septembru sploh niso izvajala, ampak šele konec oktobra, zato so račun zavrnili, saj ni bil v skladu z izvedenimi deli v septembru in oktobru. Občino Grad, ki je finančni koordinator projekta, so zato prosili za dodatna pojasnila. Vendar se po besedah Horvata niti nadzorni inženir ni znal braniti pred argumenti Občine Tišina. Do danes še niso prejeli nobenega argumentiranega pojasnila k neustrenim in zavrnjenim računom za mesec september, oktober in november.

Želijo le dobro opravljeno delo, kar ni izsiljevanje

Očitke o izsiljevanju je Horvat ostro zavrnil, želeli so le, da se povrne v prvotno stanje in dela izvedejo pravilno in kvalitetno. Navedel je konkretni primer občana, ki mu je bila obljubljeno odškodnina s strani izvajalca že novembra lani, vendar je oškodovani ni prejel vse do danes. 

Hauko je prav tako opozoril na težave s povrnitvijo v prvotno stanje, saj na določene reklamacije čakajo že več kot leto dni. Na terenu imajo toliko težav, da so jih namesto izvajalcev reševali z javnimi delavci (npr. ureditev jam), kar bi jim lahko celo zaračunali. Po besedah Horvata so se trudili za korektne posle in transparentnost. Sprašujejo se, zakaj bi plačevali nekaj, kar ni bilo izvedeno, napačno zaračunavanje pa pomeni tudi bremenitev občanov. Na tak način bo oskrba s pitno vodo po njihovem mnenju le še dražja.

Občina Tišina dolguje 8.700 evrov

Matejka Celec je povedala, da so po odprtih postavkah Občine Grad na dan 18.11.2014 skupne obveznosti vseh občin koordinatork ca. 260 tisoč evrov, od tega je zapadli dolg občine Tišina 8.700 evrov in se nanaša na zavrnjeni račun, ki ga je Občina Tišina prejela v mesecu oktobru 2014. Občina Tišina tako ni največji dolžnik, kot se jim po besedah Horvata očita.

Župan je še povedal, da bo Občina Tišina še naprej ostala zanesljivi partner v projektu, vendar želijo da se napake sproti odpravljajo. Želeli so se tudi pogovoriti, vendar do sestanka še ni prišlo. Pripravljeni so na odgovorno in transparentno sodelovanje. Napake po gradnji (udorne jame, razpokan asfalt) se le prestavljajo, ljudje pa se seveda obračajo na njih (občino). 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.12.2014 ob 8:13 resnica gost

      Kaj je resnica ne morem soditi. En stavek v gornjem zapisu mi pa da misliti. "Občan ni dobil odškodnine." Če bomo vsi zahtevali odškodnino za vsako malenkost bodo investicije vodovoda, kanalizacije in podobnih stvari tako drage, da jih nihče ne bo mogel plačati. Malo se zamislimo !

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.12.2014 ob 8:15 gost

      Mogoče je šlo kaj za nogometni klub Grad

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.12.2014 ob 20:16 megla ni megla gost

        nogomet je le obrobna stvar , trenutni sedež glavnega izvajalca je . ?.? ?.? . , za kar pa plačuje najemnino , komu tistemu , ki je lastnik prostorov ! Glavni izvajalec sam ne izvaja ničesar ker nima opreme niti znanja , je le preprodajalec pogojenega dela in pobiralec marže , tako kot tudi na ostalih sklopih v pomurju ,

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.12.2014 ob 9:06 občanka gost

      Ne vem kaj si naj o vsem tem mislim, ker je to prvič ko je tišinski župan sklical tiskovno konferenco in to zaradi zavrnitve računov za izgradnjo pom. vodovoda za območje občine Tišina. Ja mora pa res biti hudo v tišinski blagajni? To da so v proračunu zagotovljena sredstva še ne pomeni da ta denar imajo tudi na računu.Znano je da ima tudi občina Tišina likvidnostne težave, to pa zato ,ker ni prihodkov iz naslova sofinanciranj s strani države,obnova gasilskih domov, cesta Borejci, razen tega pa morajo plačevati za izvedbo komasacije, katera sredstva pa prav tako dobijo z zamikom od države. To je mogoče tudi razlog za zavračanje računov in pridobivanje na času.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.12.2014 ob 9:35 gost

      Vodenje milionskih projektov se razlikuje npr. od vodenja obnove cest....žal zaradi tega ostajajo miljarde v "EU blagajnah" neizkoriščenih sredstev. Morda nebi bilo slabo izvesti seminar pre tovrstnimi projekti, kako se le ti vodijo oziroma kako se obnašati pri njihovem sodelovanju...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.12.2014 ob 10:03 Picolo gost

      Kjer je dim, je tudi ogenj. Nekaj torej ne štima. Za Pomurski vodovod je jasno, da so občino Tišina nat*****. Občane pa še bodo nate****, ko bodo prišle prve položnice s strani Pomurskega vodovoda. Bomo torej občani takrat tudi začeli zavračati položnice? Za vodo bomo plačevali isto, kot vsi ostali iz kraka B, kljub temu, da se je in se bo v občini delalo skoraj nič na vodovodnem omrežju. Celo več. Sprejeto je, da se morajo obstoječa vodna zajetja zapreti, zasipati, skratka uničiti. Stroški transporta, omrežnine,..., so fiksni stroški, ki si jih bomo morali deliti vsi. To, da gradijo transportne vode za gorički del, še ne pomeni, da bomo občani imeli kaj od tega. Zvoniti po toči je prepozno. Zato so tudi takšne tiskovke brez veze.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2014 ob 10:28 voda ni voda gost

        Tu de še redno smrdelo kak bi bijla gnojšnica , marsikaj še falij , pa tudi koordinator in dobroplačani nadzor ne delata svojega , vsaj po sedaj videnem in zapisanem v pogodbah ! Zapis pisca članka J,V. pa je tudi teoretičen in pavšalen brez resnih podatkov.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.12.2014 ob 12:57 gost gost

      verjetno prekesno se vse skup opozarja, pri nas v Borejcaj so delali lani novembra in še zdaj nejso nazaj zabetonerali propusta, so zabili zraven lesene kole in je tak ostalo, pa je bilo od občinarov že ne vem kelko krat povedano, da je izvajalec obljubo ka de uredil.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.12.2014 ob 16:00 Picolo gost

      Sicer pa je jasno napisano tukaj: http://www.pomurskivodovod-sistemb.si/obcina_Tisina , kjer lepo piše o povezavi do obstoječega vodovoda. Nikjer pa ne piše o delih, ki so omenjena zgoraj (Vanča vas, Rankovci). Zato župan-predstavnik občine, le daj prst pod nos in potegni pod njim.... smrk... Ampak tudi če ne piše, da so ta dela vključena, se je nekdo moral z njimi strinjati. Tiskovka je dokaz, da so dogovori bili.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.12.2014 ob 16:00 občanka gost

      Ne vam kako je lahko ena tako mala občina kot je Grad koordinator tako velikemu in zahtevnemu projektu kot je pomurski vodovod sistem B.G. Kalamer je vedel kaj bi ga čakalo če bi še naprej bil župan ,pa si je raje že prej poskrbel za lepo in udobno delovno mesto -direktorja,ja njegove poteze je samo za pohvaliti!Zanima pa me kako svoje obveznosti do tega projekta plačujejo ostale občine ,ki so zadolžene do vratu.Tudi nadzor nad izvedbo del se plačuje pa ne tako malo ,torej je tudi ta nadzor utajil. čemora naša občina sama brez plačila nadzirati izvedbo del!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.12.2014 ob 17:31 Tišinčar gost

      Picolo: Omenjena spletna stran je za tako velik projekt itak "posmeh" . Sicer pa sem , kot tišinčar seznanjen , da to spada pod "Primarno vodovodno omrežje v občini Tišina" . Novo vodo pa bo baje v letu 2015 dobilo le pol občine . Naloga občine Grad , kot koordinatorke je bila in bi morala biti "koordiniranje" . Ne pa podpiranje izvajalca pri izstavljanju računov za nekaj , kar se do izdaje očitno problematičnih računov še ni izvedlo . Nekaj reklamacij do izvajalca je pa po govoricah že tako "starih", da jih je mati zemlja prerastla, prva zima vzela ... se pa vrnejo za 5-6 let. :) LOL!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.12.2014 ob 18:14 Franc kam nas pelješ gost

      Zgornji navedek: Očitke o izsiljevanju je Horvat ostro zavrnil. Kako ne morete razumeti, ko si zadolžen do vratu kakor Horvat ( v enem mesecu so mu prodajali vso nepremično premoženje- sem spada tudi hišo v kateri stanuje, kakor tudi premično premoženje vključno z sedežmo garnituro. Kaj lahko pričakujete drugega kot zgoraj naveden stavek, saj od nečesa mora živeti. Horvat je dober župan, zaupa mu 80% Občanov. So pač časi, ko so etika, morala.. ,slaba navada posameznika.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.12.2014 ob 21:29 b gost

      Knaus?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.12.2014 ob 21:46 Boštjan Š. gost

      Na neodgovorno ravnanje izvajalcev sva s kolegom opozarjala že v prejšnjem mandatu. Prav tako na likvidnostne težave manjših občin. No, očitno je g. Horvat poskrbel, da se je med njimi znašla še Tišina. Vsak proračun mu svetniki podprejo, ker je to linija najmanjšega upora. Ko sva predlagala, da v odlok vnesemo varovalke proti privatizaciji podjetja za vodooskrbo, pa sva bila povožena z vseh strani.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.12.2014 ob 12:04 gost

      @gost-b seveda Knaus. Pa nej ka si mislo Horvata?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.12.2014 ob 12:46 Picolo gost

      gost Tišinčar a ti govoriš o Knausu? Bivšem (mogoče celo bodočem)podžupanu? Tožbi zoper občino?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.12.2014 ob 15:45 Tišinčar gost

      Picolo: Kje si pa ti v mojem odgovoru našel napisano kaj okoli Knausa? Pišemo o spletni strani pol. Vodovoda in koordiniranju projekta.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      25.12.2014 ob 19:19 Picolo gost

      @tišinčar - te citiram: "se pa vrnejo za 5-6 let. :) " Tudi Knaus se je vrnil. S tožbo. Včasih so neprestano vrteli film Lesi se vrača... sedaj pa ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      25.12.2014 ob 20:19 Tišinčar gost

      Slabo izvedena dela se vrnejo čez 5-6 let, kot reklamacije za katere je prepozno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      25.12.2014 ob 21:06 gost gost

      Ni čudno, da so dela slabo opraljena, ko pa je zraven Kalamar, pa saj še v svoji občini , ki jo je zapufal do kraja nobena zadeva, ki jo gradil (ceste, plazovi,,) ne zdrži več kot kakšno leto, da O Vulkaniji niti ne go vorimo- se vidi kako kvalitetno je bila zgrajena.Denar se je potrošil-samo kje!! Kako je lahko on postal direktor- da dol padeš.Občine bi ga morale razrešiti takoj..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      30.12.2014 ob 16:48 prodani kavč gost

      Bravo tišinski svetniki, ki ste že enkrat zavrnili ciganijo okrog pomurskega vodovoda! Kaj do pa zdaj novi Tišinski klumaši naredili pa še bomo vidli! Ka se pa tiče likvidnosti občine Tišina si pa poglejte dražbe zoper vodilne na občini pa de vam vse jasno! Le kdo je prodal svoje občane zaradi nesposobnosti!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      30.12.2014 ob 17:25 Stanko gost

      Tako JE ! Tile na občini , nimajo pojma o vodovodu ! Njih nekdo vodi žejne čez vodo ! Pazite samo , da nebo prepozno , kajti voda že teče v grlo ! Župan rešilni jopič si dobro zaveži !

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      31.12.2014 ob 23:55 joža -mb gost

      šef režijskoga obrata pa sveti župan ge sta bila na samon začetki ka so se kiksi delali na vodovodi kakše svinjarije so delali ponjivah pa sta nej upoštevala lidij ka so vaj dobro namerno seznanjali z napakami to si k sebi vse pripišta ka neta krivca iskala v bodoče pa malo druge tuj poslušajta lejko do meli kaj prav kak v tem primeri pa srečno 2015 vsem ki za občino dobro razmišljte

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      01.01.2015 ob 12:02 DusanH. gost

      Pozdravljeni g. Joža-mb. Vključujem se v razpravo. Že ob samem pričetku investicije smo opozarjali in to seveda tudi pisno s fotodokumentacijo. Vsaka pritožba je šla naprej. Na žalost je ta neodzivnost izvajalca del, ki ima potuho očitno tudi od drugih svetih izven občine (nadzor in drugi, pri katerih nismo imeli izbire) privedla to te skrajnosti. Sicer pa se na tem mestu moram zahvaliti novinarki portala Pomurec.com, ki je poročala vsebinsko korektno v tem članku (v nasprotju z pomurskim časopisom ter javni televiziji, kjer so naredili zelo zanimivo pristransko video montažo).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.