https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Črenšovcih so pred polnočnico mladi fantje »zapeli« na zvonove

Črenšovci, 25.12.2014 ob 13:45  

Za posebno praznično vzdušje je pred polnočnico v Črenšovcih poskrbela skupina mladih fantov pritrkovalcev. Gre za poseben način igranja na cerkvene zvonove oziroma ritmično udarjanje s kembeljnom. Pri nas pritrkava ob posebnih priložnostih od leta 2008 skupina Črenšovskih pritrkovalcev.

Igranje na cerkvene zvonove

Pritrkavanje je poseben način igranja na cerkvene zvonove oziroma ritmično udarjanje s kembeljnom (železna palica znotraj zvona) po krilu zvona. Na podobne načine pritrkavajo tudi v nekaterih drugih krajih po Evropi, slovenska posebnost pa je skupinsko pritrkavanje. Pritrkava se ob cerkvenih in nekaterih posvetnih praznikih, ob slovesnostih svetega obhajila, birme, porokah, včasih na ta način obeležijo tudi smrt pritrkovalca, nekoč pa so naznanjali na ta način  razne nevarnosti. Med zvonjenjem se zvon ziblje v ležiščih in kembelj prisili, da zaniha in ob tem udarja ob zvon, ki stoji pri miru. Pritrkava se lahko na tri, štiri ali celo pet zvonov. Za pritrkavanje poznamo po Sloveniji več različnih poimenovanj, pri nas je v glavnem znano kot klenkanje. S pritrkavanjem nastajajo poseben pritrkovalske viže, zato je to tudi glasba.

Nekoč se je zvonar dolgočasil...

Nek mojster, ki jenekoč vzdrževal zvonove, je z dolgočasja začel tolči po njih v ritmu viž, kar je slišal župnik in mu je bilo všeč. Zbral je skupino ljudi, ki so se učili pritrkavanja, najprej z kladivi potem pa s kembeljni. Z namenom ustvarjanja glasbe so po zvonovih udarjali že v času Turških upadov. Zvonili so tako, da so zvon z vrvjo zadrževali, da je kembelj udarjal samo na eno stran krila zvona. Nekateri pa so celo zlezli v zvonik in z roko udarjali s kembljem po krilu zvona. Tako so ponekod sporočali nevarnost požarov in drugih nevarnostih. Prvi zapisi o pritrkovanju na Slovenskem pa izvirajo iz leta 1926, ko je Ivan Mercina izdal knjižico Slovenski pritrkovavec z zapisi pritrkovalskih viž v številčni obliki. Pritrkovanje je postalo organizirano sredi 80-ih let prejšnejga stoletja, ko je Julijan Strajnar, ki se je na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU ukvarjal s to tematiko, izdal zgoščenko posvečeno pritrkavanju.  Čeprav se je zvonjenje v 80-ih prejšnjega stoletja elektrificiralo, se je pritrkavanje vseeno ohranilo.

Dejavni Črenšovski pritrkovalci

V Prekmurju pritrkavajo oziroma klenkajo od leta 2008 Črenšovski pritrkovalci. Dominik Krznar, Damjan Vučko, Matej Kranjec, Damjan Fratar, Peter Bernad in Aleš Horvat izvabljajo ubrane melodije iz zvonov župnijske cerkve Sv. Križa v Črenšovcih pa tudi iz drugih zvonov cerkva murskosoboške škofije. Za malo drugačen začetek božičnega vzdušja so na predbožični večer poskrbeli z igranjem na zvonove domače cerkve.  

 

Črenšovskim pritrkovalcem lahko prisluhnete tukaj: 

https://www.youtube.com/watch?v=VJUQ2b5BWTM

https://www.youtube.com/watch?v=UHzPUFf7Bt0

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.12.2014 ob 17:42 odrančar gost

      Tole ni petje in igranje , ampak je zvonenje ( VSAK ZVON JE OGLAŠEN NA SVOJ TON ), pritrkavanje na naučeno vižo , ki jo daje vsak zvon na njegov določeni ton . Ni tako lahko , kot si nekdo predstavlja !

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.