https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dogodki s trajnostno noto prihajajo v Mursko Soboto

26.12.2014 ob 9:50  

V prihodnje več pozornosti na dogodkih v Murski Soboti ohranjanju naravne in kulturne dediščine.


Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, ki v Mestni občini Murska Sobota organizira večje dogodke, je predstavil načrte za dogodke v prihodnjem letu. Cilj je, da bi število dogodkov v mestu povečali in s tem prinesli več življenja v mestno središče. V sodelovanju z Razvojnim centrom Murska Sobota, ki je partner projekta ZEN pa poskušajo dogodke usmerjati trajnostno. Tako bo v prihodnje več pozornosti na dogodkih posvečeno ohranjanju naravne in kulturne dediščine in osveščanju o trajnostnih vidikih dogodkov in bivanja v mestu Murska Sobota. K trajnostnemu ravnanju na dogodkih pa spodbujajo tudi organizatorje drugih dogodkov in prireditev v mestu.

Na dogodkih, ki jih organizira ZKTŠ Murska Sobota se bo npr. spodbujalo uporabo povratnih kozarcev, namesto kozarcev za enkratno uporabo. Pri tem ni zanemarljivo, da bodo kozarci iz lokalne proizvodnje, tako da ne bodo prepotovali pol sveta, da pridejo do uporabnikov.

Drug primer je okoljsko zavedno podjetje, ki upravlja s soboškim drsališčem v središču mesta, ki ima ekološki certifikat za svojo dejavnost, njihovo drsališče porabi do 40 % manj električne energije zaradi posebne tehnologije aluminijastega cevnega sistema za ohlajanje, kot primerljivi sistemi z gumijastim sistemom. Pri tem pa podjetje Ice-World, katerega zastopnik je Lucky Luka, od nizozemskih elektrarn na veter vsako leto odkupi 3 gigavate obnovljive energije na veter, kar zadostuje za delovanje vseh drsališč Ice-Worldovih zastopnikov po celem svetu, vključno z mobilnimi drsališči.

Trajnostni dogodki so dogodki, ki ohranjajo dediščino, ki smo jo prejeli v upravljanje, tudi za naše potomce. So dogodki, ki spodbujajo odgovorno ravnanje tako pri organizatorjih dogodkov, kot pri udeležencih le-teh. Takšni dogodki povečujejo koristne posledice in zmanjšujejo škodljive posledice – okoljske in družbene vplive dogodka.

Skozi projekt ZEN smo spoznali številne dobre prakse v evropskem prostoru, izmenjali izkušnje in spoznali strokovne podlage, da bi lahko v prihodnje dogodki v Murski Soboti in tudi širše postali bolj trajnostni. Nenazadnje tudi zato, ker razmislek o trajnostni usmeritvi dogodka pomeni tudi razmislek o tem, kje je možno ustvarjati prihranke in povečevati pozitivne učinke posameznega dogodka. Pomeni tudi razmislek o trajnostni občini in mestu. 

S to tematiko se ukvarja evropski projekt ZEN, v katerem sodeluje 12 partnerjev iz 10 evropskih držav, ki želijo zmanjšati negativen vpliv dogodkov in prireditev na naravno in kulturno dediščino, predvsem v urbanih središčih, in usmeriti dogodke k ustvarjanju pozitivnega vpliva na trajnost okolja, v katerem se odvijajo.

Cilj projekta je razviti skupno metodologijo zmanjšanja vplivov, kot so emisije ogljikovega dioksida, promet in infrastruktura ter odpadki, ki jih povzročijo prireditve in dogodki na mesta. S skupnim sodelovanjem projektnih partnerjev in izmenjavo izkušenj ter dobrih praks v evropskem prostoru so v okviru projekta nastali trije ključni dokumenti. V prvem so zajete izkušnje partnerjev, primerjava zgodovine in managementa prireditev, spremljanja in evalvacije v partnerskih državah. V drugem so zbrani primeri dobrih praks – študije primerov dobrih praks partnerskih držav na primerih prireditev s poudarkom na trajnosti. Tretji, ti. Positioning paper, pa vključuje tehnike za spremljanje in evalvacijo vplivov trajnostnih dogodkov. Vsa poročila so na voljo na spletni strani projekta http://zen-project.eu/new/.

Partnerji v projektu so: Svilluppumbria – vodilni partner (Italija), Občina Perugia (Italija), Dekpota - Občinsko podjetje za razvoj turizma in kulture (Grčija), Mestna uprava mesta Vilnius (Litva), Okrožni svet mesta Sigulda (Latvija), Univerza East London (Združeno kraljestvo), Podjetniški inkubator – Goce Delčev (Bolgarija), Razvojni center Murska Sobota (Slovenija), North-East regionalna razvojna agencija (Romunija), Avtonomna uprava Extremadura, Regionalno ministrstvo za kulturo in turizem (Španija), Univerza Erasmus Rotterdam (Nizozemska), Powys - okrožni svet (Združeno kraljestvo).

Informacije na temo trajnostnih dogodkov so dosegljive tudi na socialnem omrežju Facebook pod ključno besedo Zen-Project.

Operacija se sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa INTERREG IVC 2007-2013. Projekt traja od 15. decembra 2011 do 31. decembra 2014.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.