https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Jose Antonio Morales: Iz Lime v Noršince, nato v New York in nazaj v Noršince, kjer je najlepše

Murska Sobota, 30.12.2014 ob 10:00  

Jose Antonio Morales, po rodu iz Lime – glavnega mesta Peruja, živi od leta 2002 v Sloveniji. Vmes je z družino, ki si jo je ustvaril pri nas v Prekmurju, dve leti živel v New Yorku. Vendar je pogrešal po službi vrt in sanjal o drugačnem življenju. Zato so se vrnili v Noršince.

 

Pustil je dobro službo v Peruju in sledil srcu k nam v Prekmurje. Potem je pustil dobro plačano službo v ZDA in se znova vrnil v Noršince. Pogovarjala sva se o tem kaj ga je pritegnilo k nam, kje vidi naše slabosti in prednosti, zakaj ne živijo raje v Peruju, kaj je pogrešal v ZDA ter nenazadje kako mu uspevati začeti znova.

Iskrica, ki je preskočila na letališču v Limi, je danes prerasla v družinsko življenje v Noršincih

Za začetek ne moremo mimo vprašanja, kako je »zašel« k nam, čeprav je od tega preteklo že skoraj desetletje in pol. Začelo se je z nedolžnim pogovorom s Prekmurko Tatjano med čakanjem na letalo. Podobnih zgodb o ljubezni med dvema mladima iz različnih koncev sveta je veliko, se pa jih veliko vendarle ne končajo kot njuna.

Morales je živel v glavnem mestu Peruja, v Limi. Pravi, da so sanje vsakega Južnoameričana, da bi nekoč šel v Evropo. Mladi želijo Evropo prepotovati z nahrbtnikom. To je za njih doživetje za celo življenje, kot je za nas potovanje v Latinsko Ameriko. »Jaz sem imel to srečo. Prvič sem prišel v Evropo službeno, drugič pa sem šel na obisk v Belgijo. Na začetku tega tisočletja sem na letališču v Limi spoznal Tatjano, kjer sem je nagovoril med zapravljanjem časa v eni izmed trgovin. Izmenjala sva si elektronske naslove ter si pozneje dopisovala in pošiljala drobne pozorosti. Ob naslednjem obisku Evrope sva se še enkrat srečala. V Tatjano sem se noro zaljubil. Nekaj mesecev pozneje sem se vrnil in sva se zaročila. Potem pa je ona prišla v Peru in sva se poročila in nato še v Sloveniji.«  razlaga Morales.

Zavrnil je dobro plačano služno v Peruju in prišel živet v Slovenijo

Zavrnil je dobro službo v Peruju, kjer je delal za Microsoft Peru ter se preselil v Slovenijo. Zanimalo me je tudi, kako sta se odločila, kje bosta živela. Morales pravi, da sta se o tem pogovorila le na hitro. On je imel v Peruju zelo dobro službo, Tatjana pa je začela delati pri nas kot pripravnica v Muri. Vseeno sta se odločila za Slovenijo. In zakaj nista izbrala Peruja in večmilijonsko mesto Lima? Morales pravi, da je v Limi velika družbena razslojenost. »Izobraževal sem se v katoliški šoli, ki je bila precej odprta, obiskovali so jo otroci različnih narodnosti in družbenih slojev ter je bila zelo socialna.« Težko mu je bilo razumeti tako razslojeno družbo, čeprav izhaja iz dobro situirane družine. Ni razumel tudi, da so nekateri za svoje delo zelo slabo plačani in zakaj je toliko razlik v šolskih sistemih. In končno ni želel, da bi njegovi otroci živeli v prepričanju, da so nekaj boljšega od drugih.

Dve leti so izkusili življenje v New Yorku, a je pogrešal svoj noršinski vrt

Prišla sta otroka, postali so družina, Morales  pa je imel svoje podjetje. Vendar je dobil mikavno ponudbo za delo na projektu v New Yorku in so se z družino preselili za dve leti v ZDA. Tamkajšji delodajalec je celotni družini kril zdravstveno zavarovanje v višini več kot 4.000 dolarjev mesečno in številne druge življenske stroške. V New Yorku je bil direktor razvoja in inovacij ter skrbel za razvoj programske opreme. Za tamkajšnje življenje pravi, da je bila zanj prijetna izkušnja, vendar se je hitro zavedel, da to ni življenje, ki si ga želi. Zaradi nestrinjanja z vodstvom podjetja je dal odpoved. Namesto iskanja druge zaposlitve v ZDA so se odločili za Prekmurje, čeprav sta vedela, da bosta zopet morala začela znova, zaposlitev pri nas ju namreč ni čakala. Pravi, da če izgubiš službo v Ameriki, je zelo težko, čeprav je po drugi strani ameriška družba veliko bolj odprta, sistem pripravljen na hitre spremembe, precej večji je trg, s tem pa tudi možnosti za uspeh. Če pa ti splodleti, si povsem nezaščiten. Za nov začetek meni, da je lažji pri nas kot v ZDA. Tudi kakovostno šolanje v ZDA ni poceni. Morales je pogrešal svoj vrt in živjenje, ki so ga živeli tu, ki je drugačno od ameriškega.

Pri nas se je naučil spoštovati kakovost življenja

Po vrnitvi v Noršince je znova začel kot samostojni podjetnik. Ukvarja se z nudenjem IKT storitev in povezovanjem podjetnikov s spoznavanjem primerov dobrih praks, uspešnih podjetniških zgodb, novih potencialnih poslovnih partnerjev in  priložnosti.

Za Slovenijo pravi, da se je tu naučil spoštovati kakovost življenja, zaradi česar je tudi zapustil ZDA. Vendar je ob tem opozoril na zanimivo protislovje, da ima Slovenija zelo dobre pogoje za zelo kvalitetno življenje, zaposlitve pa te kvalitete ne omogočajo in ji celo nasprotujejo. 

V Sloveniji vidi dva osnovna problema, to sta jezik in naša majhost (število prebivalcev). »Jezik v trženju ne sme in ne more biti slovenski, če želimo prodreti na tuje trge. Opazil sem, da imajo podjetja spletne strani le v slovenskem jeziku, po drugi strani pa se pritožujejo, da imajo preozko tržišče. Če imaš spletno stran le v slovenščini, ne moreš pričakovati tujcev. Če je trg preozki, se moraš ustrezno usmeriti navzven. Ne moremo prepričati drugih, da bodo vsi govorili slovensko.« pravi Morales.

Na neki mednarodni konferenci pri nas v Sloveniji je sedel v družbi številnih tujcev, vendar je potekala predstavitev le v slovenščini in ne angleščini. Iz tega se je rodila ideja o konferenci o napakah in neuspehu, katere organizator je. Pravi, da ga v Prekmurju ljudje ne poznajo. Čeprav ga vabijo na razne konference po celi Sloveniji in tudi širše, so ga pri nas opazili in povabili le na Frisk, kjer je letos govoril o neuspehih v poslu.

Večkrat začel znova, kako mu to uspeva

Iz njegove zgodbe, v kateri se je večkrat odpovedal dobremu položaju ter podal v neznano in na tvegano pot se lahko marsikaj naučimo. Kot organizator konference o neuspehu in strahu, o katerem tudi večkrat predava, sva se zato pogovarjala tudi o tem, kako začeti znova kljub preprekam, ki si jih pogosto ustvarjamo sami. Morales pravi, da je treba biti odkrit do samega sebe in spoznati samega sebe. To pomeni, da se vprašamo, kdo smo in kaj želimo. »Pozabite na kredite in kreditne kartice in posle, ki jih ne morete uresničiti danes. Rešitev ni vedno v denarju, prisluhnite si, govorite o svojih izkušnjah, delite jih z drugimi.  Vprašajte se, koliko denarja mesečno potrebujete za osnovne potrebe, da preživimo. Včasih smo presenečeni, da potrebujemo manj kot mislimo. Če imaš partnerja, lahko to še deliš. In delajte kar radi delate ter uživajte življenje.« zaključuje Morales.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.