https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Dve tretjini vrst raka se razvijeta neodvisno od nezdravega življenja

03.01.2015 ob 8:22  

Dve tretjini vrst raka ne moremo pripisati slabim razvadam in nezdravemu življenju, ampak so posledica naključnih mutacij.


Ekipa ameriških znanstvenikov z univerze Johna Hopkinsa so se lotili raziskave, s katero so želeli ugotoviti, zakaj je pri nekaterih tkivih verjetnost rakavih obolenj za več milijonov večja kot pri drugih tkivih. Pri tem so ugotovili, da ljudje sami na razvoj kar dveh tretjin vrst raka ne morejo vplivati, ampak so zgolj posledica naključne mutacije DNK. Največ, kar lahko posameznik pri tem stori, je, da je pozoren in skuša raka odkriti v zgodnji fazi, ko je možnost za ozdravitev večja.

Telo stare utrujene celice neprenehoma nadomešča z novimi, ki nastajajo z delitvijo izvornih celic. A z vsako delitvijo prihaja tveganje nevarne mutacije, zaradi katere se verjetnost rakavosti poveča, poroča STA. Med vrstami raka, ki so posledica teh mutacij, so tudi možganski tumor, rak na tankem črevesu in rak trebušne slinavke.

www.sxc.hu

Med pogostejše vrste raka, na razvoj katerih vplivajo življenjski slog, virusi in družinska anamneza, spardajo kožni rak, rak na pljučih in rak na debelem črevesu. Raziskava pa ni zajela na primer dveh pogostih vrst raka, in sicer raka dojk in prostate.

Kljub temu, da na razvoj nekaterih vrst raka ne moremo vplivati, pa na razvoj številnih vrst raka vplivajo naše zavestne odločitve, kot so kajenje, preveč alkohola, pretirano izpostavljanje soncu, prekomerna telesna teža. Npr. že kajenje je krivec za petino smrti zaradi raka na svetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.