https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V ponedeljek se pričnejo zimske sezonske razprodaje

03.01.2015 ob 11:23  

Po nakupovalni mrzlici v decembru se v ponedeljek, 5. januarja, pričnejo zimske sezonske razprodaje oblačil in obutve.


Kot pojasnjujejo v Trgovinski zbornici Slovenije, so sezonske razprodaje po mnenju njihovih članov zelo dobro obiskane. Potrošnike privabijo z višjimi popusti, najraje pa se v tem obdobju odločajo za nakupe blaga, ki predstavljajo dražje izdelke zimske sezone.

Idealna priložnost za nakup sicer dražjih sezonskih "kosov"

Čeprav večina trgovcev ceno svojim prodajnim izdelkom zniža že v predprazničnem času, pa na zimskih sezonskih razprodajah ceno sezonskim oblačilom in obutvi znižajo še dodatno. Ta čas je torej idealen za nakupe zimskih čevljev, in toplejših oblačil, med drugim tudi izdelki za šport, torej smučarska obutev, smučarske bunde, kombinezoni, kape, rokavice in drugi sezonski izdelki.

Razprodaja se bo tudi letos pričela prvi delovni ponedeljek v januarju, torej 5.januarja, koliko časa pa bo razprodaja trajala, pa določi vsak trgovec sam, vendar  ne sme trajati več kot 60 dni, poročajo na 24ur. Tekstilno blago in obutev, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno, prav tako takšno blago ne sme imeti nobenih napak.

Obveznosti trgovcev v času izvajanja sezonske razprodaje:

- Trgovec mora razprodajo objaviti na krajevno običajen način, v objavi pa mora navesti podatke o vrsti blaga, odstotek znižanja in obdobje trajanja razprodaje, ki lahko traja maksimalno 60 dni;

- Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno;

- Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, kot na primer: "od 20 do 50 odstotkov" ali "do – 40 odstotkov", mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti blaga, ki je na razprodaji;

- V primeru uveljavljanja stvarne napake na izdelku, se potrošnikom njihove pravice tudi v primeru nakupa v času razprodaje ne smejo omejevati, kar opredeljuje Zakon o varstvu potrošnikov;

- Trgovci pred uvedbo popusta ali razprodaje ne smejo dvigniti cen izdelkov in jih nato znižati z namenom višjega odstotka znižanja, ki privablja kupce, saj gre v tem primeru za dva navidezna znižanja oziroma navidezno razprodajo, ki je v skladu z veljavno zakonodajo, ki ureja področje razprodaj, prepovedana.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.