https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

KOLINE

Kdaj: Sobota, 31.01.2015 ob 10:00

Kje: CVEN, GRÜNT TD CVEN

 

Koline, oziroma "mesarija", kot smo temu dogodku rekli v nekaterih naših krajih, je še nedolgo nazaj veljala za pravi domači praznik. Celo otrocismo bili ponavadi takrat upravičeno odsotni iz šole, seveda pa je veljalo nepisano pravilo, da smo svoj izostanek "opravičili" s kakšno klobasoali kosom mesa za učiteljico. Takrat so za to opravilo porabili ves dan, odzgodnjega jutra, do poznih nočnih ur, ko so skupaj s sosedi in sorodnik poskušali dobršen del mesnih dobrot. Mesarji so razkosali svinjo, kmalu so okrog njih viseli čudoviti kosi mesa, tiste manj lepe in obreznine pa so zmleli, začinili in tako pripravili maso za klobase. Prijetno je zadišalo iz kjer so pridne gospodinje že pripravljale repo, kašo, jetra, zelje s fižolom, iz krušne peči se je širil vonj po pečenem mesu, manjkalo ni niti pecivo. Poskrbljeno je bilo tudi za ogrevanje in dezinfekcijo, za kar je seveda najboljša domača slivovka. Iz alf na dvorišču se je širila sopara, saj so v njih obarjali špeh za zaseko. Medtem so že prihajali gostje, ki so pripravljene dobrote z veseljem pokušali in bili enotnega mnenja, da so tudi repa, kaša,zelje, fižol in ostale "jedi dedkov in babic" zelo dobre, še posebej,če v njih "stopi pujcek."

VSE TO BOSTE LAHKO DOŽIVELI TUDI PRI NAS. PRITE ŠE VI, TE PA SMO VSI !

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.