https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Odmera akontacije dohodnine pri osebnem dopolnilnem delu

09.01.2015 ob 8:35  

Po novem zakonu iz 24. decembra 2014 bodo morali vsi, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, do 10. februarja prvič oddati napovedi za odmero akontacije dohodnine iz tega vira.


Naročniki storitev ali izvajalci osebnega dopolnilnega dela bodo morali sami plačevati prispevke za svoje zaslužke, kar znese skoraj devet evrov na vsako naročilnico za delo ali t.i. vrednotnico. Slednji zakon velja od 1. januarja letošnjega leta. Slednje posebej velja za tiste, ki so osebno dopolnilno delo prijavili po 1. januarju 2015; izvajalci, ki osebno dopolnilno delo opravljajo že prej, pa velja prehodno obdobje 6 mesecev, določen skladno s starim zakonom. Slednjim ni potrebno plačevati prispevkov za socialno varnost oz. t.i. vrednotnic, pišejo portalu časopisa Delo.

Vendar pa prehodno obdobje t.i. »starih« izvajalcev ni pomembno na področju odmere akontacije dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja. Finančna uprava sporoča, da morajo vsi izvajalci osebnega dopolnilnega dela (tako »stari« kot »novi«) od 1. januarja letos dohodke iz vira osebnega dopolnilnega dela vključiti v mesečno napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja. Te napovedi za januar morajo oddati do 10. februarja 2015.

Pomembno je poudariti, da izvajalci osebnega dopolnilnega dela niso osebe, ki opravljajo podjetništvo ali so drugi zasebniki, ampak to delo opravljajo fizične osebe na podlagi priglasitve pri Ajpesu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2015 ob 23:04 gost

      Vsi ki so dosedaj delali na črno mislim predvsem instalaterje, vodovodarje ,električarje , krovce, zidarje, keramičarje, monterje centralnih kurjav itd, so si lansko leto vzeli osebno dopolnilno delo. Najbolj čudno od vsega pa je to, da so jim še svetovali na občinskih uradih da so se za tak način dela odločili.In sedaj dalje veselo delajo na črno, mislijo pa da delo opravljajo legalno. In spet država zgublja davke mojstri delo, državljani pa socialo,ceste itd.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.