https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Hrepenenje iz strelskih jarkov – stoletna zgodba o ljubezni iz Motvarjevcev

Motvarjevci, 14.01.2015 ob 7:05  

Zgodba, ki je ni bilo slišati sto let. V času prve svetovne vojne, sta si zakonca iz Motvarjevcev napisala več kot 400 pisem, ki jih je sodelavec Sombotelskega arhiva Zsolt Bajzik odkril šele sedaj.


Tako kot se napiše roman, zgodba, ki lahko živi več sto let, tako lahko tudi male zgodbe presenetijo. Ta zgodba se je odvijala v času prve svetovne vojne, mlada zakonca Zsigmond Jankó in Matild Kovács sta si napisala preko 400 pisem. On je bil na fronti, ona doma.

Zgodba je bila odkrita v okviru mednarodnega arhivskega tabora v Prekmurju leta 1999 na podstrešju zapuščene hiše v obmejni vasi Motvarjevci, poroča časopis Nedelo. Pisma razkrivajo gorečo strast, ljubezen in usodo malih ljudi v velikih vojnah.

Zakonca Zsigmond in Matilda sta se poročila 18. maja 1913. Zsigmond je v takratnih časih služil obvezno vojaščino v Veliki Kaniži (Motvarjevci – Szentlászló v okviru avstro-orgske monarhije). Zsigmond je svojo ženo ljubkovalno klical Tilda, prvo pismo ji je napisal 19. aprila 1914; dobra dva meseca pred začetkom prve svetovne vojne. Zsiga (kot so ga klicali) je takrat moral oditi kot vojak cesarsko-kraljevega polka na fronto v Galicijo. Zadnje pismo je Tilda prejela 15. julija 1918. V 4 letih je mož svoji ženi poslal kar 400 pisem, v katerih je sporočal več ali manj osnovne informacije, da je še živ.

Pisma, prežeta s kritiko, jezo, ljubeznijo in hrepenenjem je Zsiga pisal predvsem v bolnišnici, kjer cenzura pisem ni bila tako stroga. Tildo so moževa pisma držala po konci. Ona ga je obveščala predvsem o življenju in dogajanju na vasi.

Zsiga je verjel, da bosta po končani vojni zaživela ljubezen in sanjsko skupno življenje. To se ni zgodilo. Decembra 1920 se jima je rodil sin Elek, hkrati pa se je začelo Tildino zdravje poslabševati. Zaradi bolezni ledvic je umrla leta 1927, stara komaj 32 let. Zsigino življenje je izgubilo smisel. Verjel je v svojega sina, zato je svoje življenje posvetil vzgoji Eleka, nikoli se ni več poročil.

400 pisem je zajetih v knjigo, ki jo je kot sourednica pripravila višja arhivistka Gordana Šövegeš Lipovšek iz Pokrajinskega arhiva Maribor, kjer tudi hranijo vsa najdena pisma. Knjiga ima naslov Hrepenenje iz strelskih jarkov in podnaslov Pisma zakoncev Zsigmonda Janka in Matild Kovács. Knjigo so v dar dobile vsa gospodinjstva v Motvarjevcih.

Foto: Kamra

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.01.2015 ob 9:03 Del R gost

      Pohvala na članku, predvsem tematiki, ki jo zajema. Čeprav bi mogoče še lahko bilo kaj več informacij v njem. Je pa kar zanimivo bistvo v njem.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.01.2015 ob 13:18 Del R gost

      Naj jih je več s tem opusom, predvsem zgodovinskim, z "added value". če se šče pridobiti na rajtingi portala, v primerjavi z ostalimi,..

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.