https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Cvetka Ficko, županja občine Grad: »Potrebno je razvijati podeželski turizem«

Grad, 20.01.2015 ob 7:00  

"Gospodarska kriza je pustila določen pečat. Povezovanje vidim z oživitvijo industrije in obrti, na področju pridelovanja hrane. Potrebno je razvijati podeželski turizem," tokrat v rubriki Pom-profil poudarja Cvetka Ficko, županja občine Grad. Kdo je včasih bila Cvetka Ficko, kakšne bodo prioritetne naloge občine Grad pod njenim okriljem, pa preberite v nadaljevanju priloženega intervjuja.


Kdo je županja občine Grad, Cvetka Ficko?

Po poklicu sem diplomirana gradbena inženirka, rojena leta 1963 v Radovcih, poročena, mati enega otroka. Moja prva zaposlitev se je začela leta 1988 na Cestnem podjetju v Murski Soboti. Nato sem se po devetih letih zaposlila v SGP Pomgrad d.d., kjer sem bila do leta 2006, kasneje me je pot iz gospodarstva popeljala v negospodarstvo . Od leta 2006 vse do lanske jeseni sem bila zaposlena na Upravni enoti v Murski Soboti, na oddelku za okolje in prostor.

Kakšne so vaše dosedanje neformalne dejavnosti, morebitni hobiji?

Izven službenih obveznosti sem tudi predsednica društva »Skouriš«, ki dela lokalno na področju turizma. Vedno pa sem rada priskočila na pomoč pri raznih športnih in drugih vaških prireditvah. Moja strast so pa tudi zdravilne rastline in zelišča. Zelo rada imam živali.

Kako boste vozili 4 leta vašega mandata v občini Grad? Kaj so vaše prioritete?

Zastavila sem si kar nekaj nalog in sicer dokončati dela, ki so že bila v teku, predvsem kar se tiče vodovoda in cestne infrastrukture. Delati bo potrebno tudi na izgradnji kanalizacije, tako projektne dokumentacije kot same izvedbe. Strnjeno naselje vasi Grad je potrebno prometno urediti tako, da bo varno, da bo imelo izgled vaškega jedra oz. trga, da povežemo Pörgo z višje ležečim gradom, da uredimo prostore režijskemu obratu, da oživimo marof in da ne omenjam sprotnih del, ki se dnevno pojavljajo na terenu.

Kako vidite ženske na čelu lokalne politike? Ali težje delajo, morebiti zaradi usklajevanja družine in kariere?

Kot lahko vidimo, se počasi tudi ženske v Pomurju odločamo za vstop na politični pod. Prepričana sem, da je to v redu, saj smo ravno ženske tiste, ki zmoremo večjo mero dialoga. Res pa je, da je za to potrebna podpora in posluh v družini. Ali ne velja to tudi za moške?

Kaj je največja pomanjkljivost občine Grad? Kaj bi radi najbolj spremenili?

Neke posebne pomanjkljivosti ne vidim, prej bi rekla, da je potrebno še veliko narediti, da dosežemo nivo, ki ga nekatere druge občine že imajo. Rada bi, da bi se zmanjšala brezposelnost naših občanov, vendar pa je to širši problem naše družbe, ne samo lokalni.

Kje vidite potencial občine Grad?

Glede na to, da smo predvsem kmetijsko področje, je potrebno iskati potenciale na tem področju, ali bi to bilo zelenjadarstvo, sadjarstvo, živinoreja, predvsem pašna reja. S sodelovanjem širšega območja pa bi bilo potrebno razvijati tudi podeželski turizem.

 

Občina Grad je na stičišču treh držav. Ali so in kakšne so priložnosti občine Grad na tem povezovalnem področju?

Tako imenovano stičišče treh držav je tudi ena od možnosti, ki naši občini nudi priložnost za razvoj predvsem pri povezovanju na področju turizma.

Kako vidite povezovanje pomurskih občin v regijsko središče mestne občine Murska Sobota?

Mestna občina Murska Sobota je že prej bila regijsko središče, ker je pač mesto, kamor so se stekale vse poti in tudi od tam vodile, kar se tiče zaposlovanja v industriji in obrti. Zadnji čas se je to nekoliko spremenilo, saj je gospodarska kriza pustila določen pečat. Povezovanje vidim z oživitvijo industrije in obrti ter najti možnosti zaposlitve na področju pridelovanja hrane.

Ali se vam zdi, da bo imela občina Grad v prihodnje težjo nalogo zaradi svoje lege?

Lega občine je lahko »vzrok« za počasnejši razvoj, vendar pa je potrebno na nivoju države skupaj z lokalno skupnostjo najti način, da tudi občine, ki niso blizu mestnega ali državnega centra, ne zaostajajo v razvoju.

 

Avtor: Senta Domjan

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2015 ob 11:12 marjan gost

      Cvetka , vsemogoče stvari , je potrebno razvijati , zato preidimo k dejanjem !!!!!!!!!! Besedničenje dajmo na stran !

      11 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.01.2015 ob 15:09 marjana gost

      Daj ženski mir pa de ti zvezala gezik na mašlin.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.01.2015 ob 18:08 marjan gost

      oprostite , gos. marjana. samo dejanja nekaj veljajo , vse ostalo je nič!!! lepe besede so odraz strahu in neznaqnja !

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. bono1
      20.01.2015 ob 21:06 bono1

      Županja o optiki pa niti duha ne sluha........

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.01.2015 ob 13:20 šanji gost

      županja , prejšnji župaqn se vam roga. dajte že nekaj od sebe !!!šanji

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.01.2015 ob 14:26 lool gost

      Marjan vupan ka se nej tij izvoljeni svetnik pri Gradi. Če si se malo zamisli, tu pišeš neka o županji, kak jo te vupaš pogledniti v obraz na sejah občinskoga sveta. Ženska še pošteno nej zadihala, dajte nje priliko ma še 4 leta ka se dokaže pa nekaj naredi.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.01.2015 ob 14:34 GORIČKI gost

      BESEDE,BESEDE POSLUŠAMO ŽE KAR NEKAJ LET. ŠE VEDNO PA NIČ.TUDI ZDOJ NEDE NIKAJ NOČEK,KAKŠEN DUG JE PUSTIL PREJŠNJI ŽUPAN.. BLA,BLA,BLA

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.01.2015 ob 19:36 gost

      Gospa Cvetka, samo s polno paro naprej!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.01.2015 ob 6:28 VILKO gost

      Vsi ki imate jajca in komentirate tako ali drugaće delo naše županje imejte tudi jajca in se predstavite v polnem imenu da se ve kdo je podal komentar in seveda kje ga čevelj žuli. Pustimo času čas in ne kritizirajmo vse kar se dogaja. Cvetka hrabro naprej in dokaži da zmoreš.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.