https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetujemo: Komu in kako lahko nakažete del letošnje dohodnine

27.12.2010 ob 9:49  

Če želite del dohodnine za leto 2010 nameniti določenim upravičencem, lahko to storite le še do 31. decembra, saj se bodo drugače zahteve vložene po tem datumu upoštevale pri odmeri dohodnine za leto 2011. Kdo so upravičenci in kako lahko to storite, smo povprašali na Davčni upravi Republike Slovenije.

Del dohodnine za donacije je bilo možno prvič nameniti pri dohodnini za leto 2007. Zavezanci za dohodnino lahko od takrat naprej samo odločijo, komu bodo namenili del dohodnine. Tako se lahko do 0,5% dohodnine nameni za financiranje splošno koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov.

Komu jo lahko namenite

Za splošno-koristne namene se štejejo humanitarni nameni (vključno z varstvom človekovih pravic), nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni, religiozni in drugi nameni, ki se opravljajo v okviru dejavnosti rezidentov Slovenije, ki so po posebnih predpisih ustanovljeni za opravljanje navedenih dejavnosti kot nepridobitnih dejavnosti, in katerim je s posebnim zakonom ali na podlagi posebnega zakona, zaradi opravljanja te dejavnosti priznan poseben status ali določeno, da je njihova dejavnost v javnem interesu ali je dobrodelna.

Foto: www.sxc.hu

Davčni zavezanec lahko del dohodnine nameni največ petim upravičencem, vendar seštevek vseh ne sme presegati že prej omenjenega 0,5% dohodnine.

Upravičenci, ki jim je mogoče nameniti del dohodnine, so določeni v Uredbi o namenitvi dela dohodnine za donacije (Uradni list RS, št. 30/07, 36/07, 37/10), seznam (z imenom oziroma nazivom upravičencev in davčno številko) pa je objavljen na spletni strani Davčne uprave Republike Slovenije. Natančneje gre za 4.165 upravičencev.

Če ne želite spreminjati lanskoletne donacije, zahteve ne vlagajte še enkrat

Ob tem na davčni upravi poudarjajo, da zavezancem za dohodnino, ki so doslej (od leta 2007 do danes) že podali zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije in svoje zahteve ne želijo spreminjati, ni treba vsako leto vlagati novih zahtev. »Enkrat že vložena zahteva velja za nedoločen čas oziroma do preklica. Če pa zavezanec želi spremeniti upravičenca, ki mu želi nameniti del dohodnine za donacije, lahko kadarkoli poda novo zahtevo. Davčni organ namreč upošteva kronološko zadnjo zahtevo, ki jo prejme.«

Če torej imate željo nameniti 0,5% dohodnine za leto 2010 izbranim upravičencem, lahko to do petka storite preko spleta, natančneje preko sistema eDavki (http://edavki.durs.si), pisno ali ustno na zapisnik pri davčnem organu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.