https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zveza društev Moja Mura na skupščini določila načrt dela za leto 2015

Murska Sobota, 16.02.2015 ob 7:10  

Zveza društev za obvarovanje reke in sonaravni razvoj ob Muri - Moja Mura je v petek, 13. februarja 2015 v Murski Soboti na skupščini določila načrt dela za leto 2015 ter potrdila poročilo o opravljenem delu v letu 2014. Zveza društev Moja Mura že od leta 2009 aktivno skrbi za najlepšo pomursko reko Muro vse od Maribora pa do slovensko-hrvaške-madžarske meje.

Zveza društev za obvarovanje reke in sonaravni razvoj ob Muri - Moja Mura šteje že 19 članic društev in organizacij, ki so v nenehni skrbi za nadaljnje naravno izokriščanje reke Mure. Na skupščini je bilo govora o tem, kakšni so načrti in predvsem prioritetne naloge v letu 2015, kar se tiče sonaravnega razvoja reke Mure, ob tem tudi povečane turistične dejavnosti in prepoznavnosti kulturne dediščine Pomurja. Ob reki Muri stoji Babičev mlin in brod, ki bi se lahko ob povečanem turističnem zanimanju, prepoznala tudi v druge slovenske kraje.

Ob tem je predsednik Zveze društev Moja Mura Stojan Habjanič dodal, da se turistične aktivnosti izvajajo redno, in sicer rafting na Muri, kolesarjenje ter pohodi ob reki, spremljanje ptic in drugih živih bitij (tam jih je nadpovprečno število, saj imajo izredno ugodne okoliščine za razvoj in bivanje). Povedal je še, da se bodo tako turistične kot športne dejavnosti še naprej ohranjale in, v interesu jim je, da se bodo tudi povečale, saj se ob tem širi tudi kulturna prepoznavnost Pomurja. Prav tako je pripomnil, da nimajo težav pri turizmu oz. drugih športnih dejavnostih, saj ob organiziranih aktivnostih velikokrat srečajo tudi posameznike, ki se samostojno odločijo za kolesarjenje ali pohode ob sami reki.

Turizem pa ni edina svetla točka, ki jo je predsednik Zveze društev Stojan Habjanič, izpostavil na skupščini. Omenil je, da je v preteklem letu bil zelo zadovoljen z načrtom, ki so si ga zadali, saj so večino stvari tudi uresničili. V prihodnjem letu nameravajo še naprej aktivno sobivati z reko Muro, širiti turistične in športne dejavnosti ter se zavzemati za najbolj ugoden položaj reke Mure. Izpostavil je, da so v preteklem letu opravili mnogo predavanj po vaseh in tako izobraževali ljudi o prednostih in slabostih mogočne pomurske reke. To jim je bilo še posebej v veselje, saj je najprej potrebno znanje, da lahko ob reki Muri bivajo in razvijajo potencial, ki ga nosi Mura.

Željko Šalamun, član Zveze društev Moja Mura je izpostavil dejstvo, da poplave ob reki Muri niso tako nevarne, kot se lahko to na prvi pogled zazdi in, da je potrebno v majhnih količinah naravno poplavljati mokrišča ob reki Muri oz. mokrice, saj so slednje same po sebi namen, da ostajajo mokre in tako še naprej razvijajo ugodne okoliščine za bivanje mnogoterih živali. V primeru večjih in hudo nevarnih poplav pa so predlogi rešitev pripravljeni.

Na naslednji skupščini bodo izvolili novo predsedstvo, do takrat pa bo Zveza društev Moja Mura še naprej aktivno sonaravno izkoriščala reko Muro. Zanje je reka Mura največja pomurska zakladnica športa, turizma, kulturne dejavnosti, lepote in življenje mnogoterih živali. Ravno iz teh razlogov so se dotaknili tudi večno sporne tematike izgradnje hidroelektrarne na Muri, njenih vplivov na življenje tako prebivalcev kot živali ter kakšne učinke bo to prineslo na turistične in športne dejavnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.02.2015 ob 14:18 gost

      mislim da vsi vij , ki tam nekaj brezveze razpravljate , ste eni veliki šlamparji ! nič nebi dali , pa tako ne more biti , ker je že predolgo tako! neizkorišćeno in nedodelano kot bi moglo biti, tako kot je drugot vse okej in mura gre svojo pot naprej ! vij cecki , ka ste se pa niti nej v njej koupali , pa ste zdaj vse glavni ! kdo vas podpira ?????? mura zakladnica koga ????

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.02.2015 ob 17:25 műra gost

      Zapri gobec ti plačanec dravskih elektrarn!!!! Ti si en cecek! Če te je kaj v hlačah povej to meni v živo! Zraven so ljudje, ki so jo preveslali po dolgem in počez. Našim prednikom je Mura pomenila življenje. Zato Mure ne damo !!!!!!!!

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.02.2015 ob 17:30 gost

      BEDAK NA KUBIK !! Što si te tij ka buš v luft prdu ? Tvojim prednikom ? meni je davala kruh štirideset lejt , pa mi ešče zaj davle , vej san se pa na muri skotu ! tij cecek pa jezik za zubi , pa nemaš pojma ka pa kak je mura !

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.02.2015 ob 17:49 gost gost

      dokler omenjeni koristijo elektriko, naj ne težijo s kvazi borbo za Muro. V svoji borbi proti elektrarnam na Muri bi bili verodostojni, če bi živeli ob svečah. Tako pa želijo vse bonitete, ki jih nosi elektrika, elektrarn pa ne bi imeli. Svašta! Že če pogledaš nekatere osebke na slikah, ti je jasno kakšni za koga gre.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.02.2015 ob 18:55 mmmmmmüra gost

        se strinjan , večina na kejpaj samo lüft brenza , pa tüdi kakšne posebne gužve na kejpaj nej viditi

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.02.2015 ob 18:59 gost gost

      In ti DEM-ovec si zdaj svetnik, poslan od samega "boga", "prerok", ka lejko tu pamet soliš in tiraš svojo propagando z poniževanjem ljudi, od katerih v istri sapi zahtevaš ka so ovce in ka ti naj prepistijo nekaj, s ken boš lejko puno svoje žepe. Hinavec!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.02.2015 ob 9:06 glavca gost

      ja ja te pa je boukše ka nan superuradniki Műro zavozijo: http://www.24ur.com/novice/slovenija/slovenski-super-uradnik.html

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.02.2015 ob 17:35 jože gost

      in taki superuradniki,zagovarjajo HE na Muri, gre mi na bruhanje. Z marsa se vidi da samo gledajo kak bodo mafnoli EUR-e v svoj žep, to je pot da se ponovi TEŠ 6 na Muri, ljudstvo de pa nasrkalo! Takim barabam Mure ne damo!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.02.2015 ob 8:38 gost

      Bog vari kakšne spremembe na Muri in v okolici. To nas bo pokopalo. Bojte se napredka. Najbokše, ka kmetovge tudi več ne bi obdelovali zemlje, naj vse zarastej mi mo pa dale živeli kak neandertalci. Nabirali bomo sadeže in lovili divjad, ogen bomo dobili te da vdari strela samo da bomo obvarovali naravo.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.